Hoppa till huvudinnehåll

Oro över otillräckliga resurser och brist på studiehandledning då läroplikten förlängs i höst: "Blir en hel del att utvärdera och revidera under nästa läsår"

Porträtt på kvinna med röd pageklippning, brun läderrock och jeans.
Kommunerna har inte haft en bra chans att varken budgetera eller förbereda sig på rätt sätt, säger Linda Felixson som är Finlands svenska lärarförbund FSL:s representant i lärarfacket OAJ. Porträtt på kvinna med röd pageklippning, brun läderrock och jeans. Bild: FSL Finlands Svenska Lärarförbund Finlands svenska lärarförbund,porträtt,Linda Felixson

Flera kommuner är sent ute med förberedelserna inför den förlängda läroplikten. Man har försökt förbereda på så bra sätt som möjligt, säger Linda Felixson, Finlands svenska lärarförbund FSL:s representant i lärarfacket OAJ.

Från och med i höst blir andra stadiet avgiftsfritt och obligatoriskt tills man fyller 18 år. Med det här vill regeringen öka jämlikheten och höja kompetensnivån i Finland.

Informationen från statligt håll om vad det här innebär för kommunerna har ändå dröjt. Det har lett till att kommunerna i nuläget inte är så väl förberedda för reformen.

– Kommunerna har inte haft en bra chans att vare sig budgetera eller förbereda sig på rätt sätt. Jag tror att det blir en hel del att utvärdera och revidera under nästa läsår, konstaterar Linda Felixson, FSL:s representant i OAJ.

För att den utökade läroplikten ska fungera i praktiken planerar regeringen att utvidga studiehandledningen både i grundskolan och på andra stadiet.

Bland annat åttonde- och niondeklassare ska få effektiverad handledning som förbereder dem för fortsatta studier. Men enligt Felixson är det svårt att veta hur många elever som behöver effektiverad handledning.

– I och med att det är en ny lag och nya förordningar så vet vi inte hur det kommer att se ut och hur det blir. Det är nytt för alla.

– Det som jag har hört av de finlandssvenska kommunerna, speciellt i Österbotten, är att man tillsammans har försökt lösa de här frågorna. Man har försökt förbereda sig på så bra sätt som möjligt.

Räkneverktyg ska underlätta arbetet för kommunerna

OAJ har skapat ett räkneverktyg som ska ge kommunerna en bild av hur mycket pengar de kan förvänta sig av staten för studiehandledningen.

– Jag tycker det är bra att man erbjuder det här för både arbetsgivare och arbetstagare. Man har använt sig av de siffror man har fått av statligt håll, säger Felixson.

I en undersökning som OAJ gjort framkommer en oro över ifall pengarna räcker till och ifall de används till rätt ändamål. Och om man skulle få tillräckligt med pengar från staten så är det stora problemet just nu en stor brist på studiehandledare.

– Dels blir det väl så att de befintliga studiehandledarna kommer att överhopas med arbete. Andra alternativet är att man tar in obehöriga studiehandledare.

En lösning till problemet kan ändå vara den utbildning som Åbo Akademi startar i höst. Den ska ge behörighet åt obehöriga elev- och studiehandledare.

På god väg trots allt

Trots att man kommit igång med förberedelserna sent, visar undersökningen ändå att vissa kommuner redan har anställt eller kommer att anställa studiehandledare.

– Jag har inte exakt fått information om var i processen alla är, men det ser ändå ut som att man är på god väg och försöker hitta det här samarbetet, säger Felixson.

– Alltid kommer det saker som ska lösas vartefter när det är nya grejer på gång. Sedan gäller det att se ifall den här resurseringen verkligen räcker till och hur man får det att fungera i praktiken. Men vi ska tro att det blir bra.

Läs också