Hoppa till huvudinnehåll

Tegnell medger för Sveriges Radio: Åtgärderna på äldreboendena räckte inte till för att mota andra vågen

Anders Tegnell
Anders Tegnell medger att det var oväntat svårt att stävja smittan på äldreboendena. Anders Tegnell Anders Tegnell

Striktare rutiner och bättre tillgång till skyddsutrustning hjälpte inte på de svenska äldreboendena under den andra pandemivågen. Dödligheten på boendena var lika hög i vintras som under den första vågen 2020, medger statsepidemiologen Anders Tegnell i Sveriges Radio.

I intervjun säger Tegnell att man hade trott att man under den andra vågen hade kunnat förebygga smittspridningen och dödsfallen i covid-19 på de svenska äldreboendena med hjälp av striktare hygienrutiner, utbildning och satsningar på skyddsutrustning.

Det här visade sig ändå inte räcka till. Enligt svenska Socialstyrelsens statistik utgjorde dödsfallen på äldreboendena en lika stor andel under den andra vågen som under den första, rapporterar SR.

Det verkar alltså klart att omfattande smittspridning i samhället även leder till smittspridning bland de sköraste, trots åtgärder. Att man misslyckats med att skydda de äldre konstaterades också i den svenska coronakommissionens rapport.

Det här erkänner nu även statsepidemiologen Tegnell i SR.

– Vi var inte så mycket bättre som vi hade hoppats på och framför allt så var det nog betydligt svårare att hindra att komma in på äldreboenden än vad någon hade trott.

Underdrev spridningen

Samtidigt har svenska Folkhälsomyndighetens tolkning av läget väckt frågor under de senaste dagarna.

Sveriges Radios Ekot-redaktion berättade tidigare i veckan att smittspridningen i höstas underdrevs av FHM.

I september talade Tegnell på en presskonferens om ”en ganska stabil nivå på de allra flesta ställen men en liten försiktig ökning ".

I själva verket hade antalet fall då ökat med 35 procent på en vecka, enligt Folkhälsomyndighetens egen statistik.

Till Ekot kommenterar Tegnell det här nu med att man inte ville skrämma upp folk i onödan och att man hoppades på att den ökande spridningen skulle avta av sig själv.

Detta i och med att svenskarna fortfarande enligt Tegnell var rätt duktiga på att följa rekommendationerna.

– Det är hela tiden en balans mellan hur mycket man ska trycka på, så att säga skrämmas, och hur mycket man ska använda morötter och tala om att vi faktiskt gör ett bra jobb, förklarar Anders Tegnell.

Uppfattningen att svenskarna i höstas skulle ha följt rekommendationerna väl verkar ändå inte överensstämma med verkligheten.

Ekot hänvisar till uppgifter från både den svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och mobildata. Enligt de här uppgifterna hade folk i Sverige tvärtom följt rekommendationerna allt sämre.

Läs också