Hoppa till huvudinnehåll

Två kontrakt på samma dag – på torsdagen presenterades Mikko Kokkonen av Pelicans och på fredag åker han till Kanada

Finlands Mikko Kokkonen i en JVM-match mot Slovakien
I årsskiftet spelade Mikko Kokkonen JVM i Finlands tröja. Finlands Mikko Kokkonen i en JVM-match mot Slovakien Bild: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images/All Over Press Mikko Kokkonen

Den lovande hockeybacken Mikko Kokkonen lämnar Jukurit efter fem ligasäsonger i sin fostrarförening. På torsdagsförmiddagen meddelade ligakonkurrenten Pelicans att man tecknat ett tvåårskontrakt med 20-åringen. På eftermiddagen stod det klart att Kokkonen avslutar säsongen i Toronto Marlies.

Mikko Kokkonen är bara 20 år gammal men har hunnit spela ligahockey under hela fem säsonger i Jukurit. I juniorlandslagen har Kokkonen två medaljer: ett U18-guld från 2018 och ett JVM-brons från 2021.

I Jukurit har utvecklingen stampat på stället och Kokkonen, som tidigare har kopplats ihop med Pelicans, har nu fått sitt tvåårskontrakt presenterat av klubben. Tränaren Tommi Niemelä är nöjd.

– En spelare som har sina utvecklingsår framför sig och siktet på NHL-drömmen. En stabil back som håller jämn nivå på alla områden. Det finns klara tecken som tyder på att det handlar om en blivande landslags- och NHL-spelare. Flera klubbar var ute efter honom och Henri Nikkanen, sa Niemelä på Pelicans webbplats.

Förutom Kokkonen ansluter alltså även Jukurits 19-årige center Nikkanen till Lahtisklubben på ett tvåårskontrakt. Dessutom flyttar anfallarna Otto Kivenmäki (21 år, Ässät) och Konsta Hirvonen (20 år, Jokerit) till Pelicans.

Klubben har förlängt med målvakten Jasper Patrikainen samt anfallskvartetten Sakke Hämäläinen, Aleks Haatanen, Elias Vilén och Juuso Jämsen.

Flyger till Toronto

Kokkonens Jukurit tog sig inte till FM-ligans slutspel, som börjar på torsdagskvällen, och laget har därmed gjort sitt för säsongen.

Det har ändå inte Kokkonen. The Athletic (bakom betalmur) meddelar nämligen att Kokkonen har tecknat ett tryoutkontrakt med AHL-klubben Toronto Marlies för den resterande delen av säsongen.

– Jag ser det som en utmaning, uppger Kokkonen.

Han sätter sig på flyget på fredag och inleder därefter sin karantän i Kanada. Toronto Maple Leafs farmarklubb Marlies sista match i grundserien är inprickad den 15 maj.

På grund av covid-19 har lagets tre kommande matcher inhiberats. Det är meningen att Marlies ska återuppta säsongen om en dryg vecka, den 24 april.

Kokkonen reserverades av Toronto Maple Leafs i den tredje omgången sommaren 2019.

Läs också