Hoppa till huvudinnehåll

Unika evenemanget under midnattssol blir inte av – orienteringsklassikern Jukola flyttas fram två månader

Jukolan lähtö
Jukolan lähtö Bild: Tomi Hänninen Jukolakavlen,Jukola kavlen (Herrar),orientering,Pannlampa

Världens största orienteringsstafett brukar vanligtvis arrangeras i mitten av juni men så blir det inte i år. Ledningsgruppen för Jukola i Rovaniemi har flyttat fram tävlingen till mitten av augusti.

I fjol skulle Jukola och Venla ha avgjorts i Rovaniemi men tävlingen ställdes in för första gången. I norra Finland tog man sikte på ett nytt år och prickade in 19–20 juni 2021 som nytt tävlingsdatum.

Men det kommer heller inte att hålla. Arrangören har nu bestämt att man flyttar fram tävlingen med två månader till 21–22 augusti.

– Vi lever i en exceptionell tid. Vi har övervägt det här väldigt noggrant och all fakta användes som grund för beslutet. I fjol ställdes Jukola in för första gången och nu tvingas vi till en andra flytt på grund av att coronaläget inte har lättat, säger generalsekreteraren Sami Leinonen enligt Yle Urheilu.

Arrangören ville skapa ett unikt evenemang där orienterarna skulle ha tävlat under midnattssol.

– Tyvärr blir det inte av men vi kommer säkert att ha ett fantastiskt evenemang om det går att ordna i augusti, säger Leinonen.

Enligt Leinonen ska Jukola och Venla arrangeras som ett fullskaligt evenemang om det är möjligt. Allt hänger på vilka restriktioner som är i bruk i augusti.

Under våren har ledningsgruppen för Jukola diskuterat med hälsovårdsmyndigheter och gjort upp olika säkerhetsplaner.

– Säkerhetsavstånd och god handhygien är alltid utgångspunkten. Munskydd kommer troligen att vara obligatoriskt eller en stark rekommendation. När man själv inte tävlar bör man använda munskydd, säger Leinonen.

Läs också