Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten - Söndag 18.4

Skylt till coronatestning.
Skylt till coronatestning. Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle Coronatestning,Vasa,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,coronavirus

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Södra Österbotten fick två nya fall på söndag

Av de 150 personer som lät testa sig på lördag i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt, visade två positivt utslag.

Området befinner sig alltfort i grundfasen, vilket är den lägsta nivån för epidemin spridning. Söndagens incidenstal, som visar på spridningen under de gångna två veckorna, ligger på 27,5, vilket är lägre än i lördags.

Totalt 801 av nästan 100 000 test som tagits i distriktet har bekräfttat Covid-smitta.

Söndagen gav fem positiva test i Vasa sjukvårdsdistrikt

På lördagen togs enbart 38 covidtest i distrtiktet och fem av dem visade positivt resutat. I Vasa sjukvårdsdistrikt har sammalagt 2382 positiva prov tagits sedan pandemin bröt ut ifjol.

Drygt 65 000 prov har tagits. Och nu ligger incidensen för området på 32, räknat per capita enligt hur många smittade man påträffat under de senaste två veckorna.

Lördagen medförde två nya fall i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt

Av de 339 prov som togs i Södra Österbotten under fredagen, testade två personer positivt för Covid-19. Att 55 personer testat positivt under de gånga två veckorna ger ett incidenstal på 28,5.

Totalt har nästan 100.000 tester tagits i sjukvårdsområdet och 799 tester har varit positiva sedan epidemin bröt ut i fjol.

Tre nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

På lördagen bekräftades tre nya positiva covid-test i Vasa sjukvårdsdistrikt. Totalt har 2377 personer testat postivit i området sedan epidemin bröt ut.

Under freden togs 274 prov och antalet smittade under de gångna två veckorna ger ett incidenstal på 31 i distriktet. Det innebär att området fortsättningsvis befinner sig i inbromsningsfasen.

Sju nya fall i Österbotten - tre av dem i Kaskö

Vasa sjukvårsdistrikt rapporterar sju nya fall. Totalt är antalet nu 2374.

Incidensen är 32 per 100 000 personer, samma som igår torsdag.

I onsdags hade man noll nya fall men i torsdags var fallen sex till antalet och idag alltså sju.

Distriktet befinner sig i accelerationsfasen.

Vasa sjukvårsdistrikts chefsöverläkare Peter Nieminen berättar att tre av dagens fall finns i Kaskö. De övriga i Korsholm, Laihela och Närpes.

Två av fallen är inom familjer och de övriga borde också gå att spåra rätt bra, tror Nieminen, som dock på fredag kring kl. 13 inte kan säga med säkerhet.

Nieminen är inte hemskt orolig trots att distriktet nu haft 13 fall de två senaste dagarna. Men han påpekar att man ska vara försiktig med resandet såväl utomlands som inom landet.

- Man ska vara på sin vakt, säger Nieminen.

Vaccinationerna kan omfördelas - ingen stor påverkan på Österbotten, tror chefsöverläkare

Statsrådet har fattat beslut om att ändra vaccinationsordningen temporärt. Fram till slutet av maj kan regioner som är hårt drabbade av coronaviruset tilldelas extra vaccin.

På Vasa sjukvårdsdistrikt tror inte chefsöverläkare Peter Nieminen att det här beslutet kommer att få värst stora följder för Österbotten.

Alla på vindkraftsbyggena i Södra Österbotten ska granskas

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har bestämt att alla som jobbar på Vestas vindkraftsbyggen i Kurikka, Kauhajoki och Teuva ska genomgå en hälsogranskning för att förhindra spridningen av covid-19.

Coronaviruset ska ha börjat spridas bland de utländska arbetarna redan före påsk.

Myndigheterna gör nu bedömningen att läget inte kan anses vara under kontroll och beordrar alla personer som jobbar på områdena att delta i en hälsogranskning.

NTM-centralen påminner om munskydd i bussarna

Genom ändringen av lagen om smittsamma sjukdomar är de som erbjuder trafikservice förpliktade att vidta åtgärder i sin verksamhet i syfte att hindra spridningen av coronaviruset. Ändringen trädde i kraft 22.2.2021 och är i kraft tills 30.6.2021.

I bussen bör finnas handdesinfektionsmedel och till resenärerna ges instruktioner om säkerhetsavstånd, handtvätt och användningen av munskydd. Dessutom ska rengöringen av utrymmen och ytor som resenärerna använder effektiveras.

NTM-centralen påminner om att alla bussresenärer över 12 år bör använda munskydd. Rekommendationen gäller inte personer som på grund av sin hälsa inte kan använda munskydd.

Varje kund i busstrafiken ansvarar för att skaffa egna munskydd. Busschaufförerna kan ge råd till resenärerna, men att övervaka användningen hör inte till deras uppgifter. En resenär utan munskydd får inte hindras från att färdas med bussen och det är heller ingen grund för att avlägsna resenären ur bussen.

Fem nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterar fem nya fall. Med det är man uppe i totalt 797 bekräftade fall.

1-3 personer får sjukhusvård på grund av coronan. Incidensen är 28 per 100 000 personer och distriktet befinner sig på basnivån.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten - alla över 60 år får reservera vaccinationstid

Soite har inga nya fall att rapportera. Ingen får heller sjukhusvård på grund av coronan.

Från och med tisdag 20.4 kan alla personer över 60 år beställa tid till vaccinering. Så från och med tisdag kan alltså alla över 60 och alla de som är mellan 18 och 64 år gamla och hör till riskgrupp 1 eller 2 beställa tid.