Hoppa till huvudinnehåll

Dicken greppade taktpinnen i den första finalen – HIFK rasade i andra halvlek: "Det gick lite upp och ner"

Matilda Peitsaro fokuserar åt sidan.
Matilda Peitsaro stod för tio av Dickens mål i den första finalen (arkivbild). Matilda Peitsaro fokuserar åt sidan. Bild: Yle/Tomi Hänninen Matilda Peitsaro

Dicken bjöd på en styrkedemonstration i den första ronden av damernas handbollsfinaler. Grundserieettan HIFK hängde inte med när gästerna tryckte på gasen i den andra halvleken.

Publik på läktaren eller inte – om det är final så är det final. Då finländsk damhandbolls två dominanter, HIFK och Dicken, öppnade årets finalserie så fanns finalspänningen i luften.

– Det här är jätteroligt. Känslan i hallen är helt otrolig, tyckte Dickens Anna Westerlund i VeikkausTV:s sändning.

– Det känns verkligen som final trots att publiken saknas. Bänken sprider mycket energi till planen, hyllade i sin tur IFK-målvakten Roosa Niemi.

Finalserien förväntades bli jämn och i den första halvleken höll lagen också ytterst jämna takter. Niemi räddade hela tio skott i hemmakassen under den första halvtimmen, men Dicken hade en uddamålsledning på 16–15 med sig till pausvilan.

Ryckte i andra halvlek

Knappt halvvägs in i den andra halvleken började gästande Dicken smyga i väg. På tre minuter blev 20–20 till 21–24 – och HIFK-lotsen Petri Väyrynen reagerade med timeout.

Hemmacoachens ord gav ingen större utdelning och Dicken hade redan en trygg 29–22-ledning med knappt tio minuter kvar, efter att HIFK tappat sitt spel.

Hemmalaget gjorde en sen uppryckning och putsade till siffrorna på slutet. Men Dicken tog ledningen i finalserien efter en 32–30-seger.

– Vårt försvar brast i de avgörande stunderna i dag, summerade Väyrynen på förbundets sajt.

"Rasade i den andra halvleken"

I grundserien blev Dicken en poäng efter HIFK. Nu sitter grundserietvåan i förarsätet i finalserien.

– Det känns otroligt bra att börja med en vinst, myste vinnarlagets målvakt Kira Itkonen.

– En intressant match, där det gick lite upp och ner. Jag tycker ändå att vi var vassare när det gällde och förtjänade vinsten, menade Dickencoachen Ken Sirenius.

Matilda Peitsaro var matchens främsta målskytt med tio fullträffar. I hemmalaget var Ella Holopainen vassast med sju mål.

– Det var inte vår dag i dag. Vi var stundtals helt bra, men i andra halvleken rasade vi. Visst finns det bra saker att ta med sig härifrån också, funderade Holopainen.

Dicken står som värd för den andra finalen, som spelas klockan 16 på söndag.

Resultat, damernas FM-serie i handboll:

HIFK–Dicken 30–32 (15–16)

HIFK: Ella Holopainen 7, Sara Jäntti 6, Kathlen Ax 5, Linda Cainberg 4, Anniina Nyholm 3, Petra Gostowski 3, Ida Väyrynen 1, Nadja Sterchi 1
Dicken: Matilda Peitsaro 10, Anna Westerlund 8, Anna Lindholm 4, Malena Heikkinen 4, Tove Salokivi 2, Emilia Valkamo 1, Janica Sjöström 1, Jessika Gammals 1, Linnea Aula 1

Dicken leder finalserien med 1–0 i vinster.

Läs också