Hoppa till huvudinnehåll

Finland får 50 000 extra doser Pfizer-vaccin per vecka från slutet av april

vaccinering
Vaccinering på Busholmen i Helsingfors. vaccinering Bild: Silja Viitala / Yle april,2021,Busholmen,Helsingfors,Pfizer Inc.,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,vaccinering,vaccin,riskgrupper

Leveranserna av Pfizers och Biontechs coronavaccin ökar mer än beräknat – i dag blev det klart hur mycket mer vaccin de enskilda EU-länderna kan räkna med.

Institutet för hälsa och välfärd meddelar (på finska) att Finland från och med vecka 17, alltså i slutet av april, får 50 000 doser fler per vecka än vad som tidigare planerats.

I juni och juli (veckorna 22–26) ökar leveranserna med ytterligare 30 000 doser per vecka, till 80 000 doser mer än planerat, säger Institutet för hälsa och välfärd.

– Det här är mycket uppmuntrande nyheter. Det betyder att allt fler finländare kan vaccineras, säger Mia Kontio, ledande sakkunnig på institutet.

50 miljoner extra doser till EU

Det blev tidigare i veckan känt att Pfizers och Biontechs leveranser av vaccin till EU-länderna kommer att öka med 50 miljoner extra doser. Leveranserna inleds redan i april.

I nuläget ges 160 000 vaccindoser per vecka i Finland. Drygt 22 procent av befolkningen har fått sin första dos.

Problemen kring Astra Zenecas vaccin och beslutet att begränsa användningen till 65–69-åringar har lett till oro för att vaccinationstakten blir långsammare. Nyheten om att amerikanska Johnson & Johnsons vaccin inte kommer till salu i Europa har också bekymrat.

Det är misstankar om biverkningar hos dessa två adenovirusvaccin som lett till begränsningar. Pfizers och Biontechs vaccin baserar sig på en annan teknik – mRNA.

Läs också