Hoppa till huvudinnehåll

Fortums dotterbolag Uniper stämmer Nederländerna på grund av förbud mot kolkraft

Kolkraftverk.
Byggandet av kolkraftverket Maasvlakte 3 inleddes år 2008. Kolkraftverk. Uniper

Energikoncernen Fortums tyska dotterbolag Uniper tar till rättsliga åtgärder mot Nederländerna på grund av landets förbud mot kolkraft.

Uniper stämmer Nederländerna, eftersom energibolaget är tvunget att avveckla kolkraftverket Maasvlakte 3 som strider emot landets klimatplan.

Uniper motsätter sig egentligen inte beslutet om nedstängning, men vill ha ersättning för investeringar och uteblivna intäkter.

År 2017 beslutade Nederländerna om en klimatplan som sätter stopp för all kolkraft senast år 2030.

När Nederländerna fattade beslut om lagen fanns fem kolkraftverk i landet, varav två kan få ersättning på upp till 1,4 miljarder av den nederländska staten, uppger Fortum. Däremot har det Uniperägda kraftverket Maasvlakte 3 inte beviljats någon ersättning.

Maasvlakte körde igång år 2016 efter en investering på 1,5 miljard euro. På grund av det nederländska beslutet hotar dess livslängd att bli under hälften av det planerade.

Kan åberopa kritiserat energiavtal

Energibolaget kan gå till väga på olika sätt för att få ersättningar, bland annat åberopa det europeiska ECT-avtalet (energistadgefördraget, Energy Charter Treaty), som skyddar investeringar inom energisektorn.

Ursprungligen skapades ECT i syfte att skydda företag i väst som investerade i tidigare kommunistiska stater från godtycklig behandling. Under senare år har avtalet kritiserats av miljöorganisationer för att skydda användningen av fossila bränslen och fördröja övergången till förnybar energi.

Uniper blev dotterbolag till Fortum i mars 2020 och Fortum äger nu drygt 75 procent av bolaget.

Källa: Fortum, Yle Uutiset, STT

Läs också