Hoppa till huvudinnehåll

Goda coronanyheter från Estland där andelen smittade är mindre än hälften av vad den var för en månad sedan

Två barn tar emot veckans skollunchpåse som delas ut i deras skola i Tallinn under coronapandemin.
I Estland är skolorna stängda och barnen på distansundervisning, men varje vecka kan barnen lösa ut en skollunchpåse från skolan. Två barn tar emot veckans skollunchpåse som delas ut i deras skola i Tallinn under coronapandemin. Bild: Gustaf Antell Estland,Tallinn,koronaviruspandemi,distansundervisning,mathjälp (familje- och socialservice),skolor

I Estland har antalet coronasmittade gått ner överraskande snabbt och antalet nya smittade per dag är bara en bråkdel av vad det var för en månad sedan. De stränga restriktionerna fortsätter ändå att gälla tillsvidare.

- De här omfattande restriktionerna vi nu har, till och med skolorna är stängda och undervisningen sker på distans, de här restriktionerna har fungerat.

Det säger Mari-Anne Härma, som är tillförordnad chef för den estniska hälsovårdsmyndigheten Terviseamet.

De estniska coronarestriktionerna följer två huvudspår.

Dels gäller 2+2-regeln. Det betyder att du för röra dig utomhus tillsammans med högst en person som inte är från ditt hushåll. Avståndet mellan er ska vara minst två meter.

Mari-Anne Härma, ställföreträdande chef för Estlands hälsovårdsmyndighet Terviseamet.
Mari-Anne Härma. Mari-Anne Härma, ställföreträdande chef för Estlands hälsovårdsmyndighet Terviseamet. Bild: Gustaf Antell Health Board,Estland,Mari-Anne Härma

Och dels är butiker, köpcenter, caféer, restauranger, simhallar, gym - nästan allt är stängt. När esterna går för att handla mat följer de duktigt munskyddstvånget inomhus.

För ett par veckor sedan var Estland värst drabbat av covid-19 i hela världen.

För en månad sedan, den 19 mars, var incidensen 1556 (antalet smittade per hundratusen invånare de senaste två veckorna). I dag är den nere på 608.

Mari-Anne Härma ger landets invånare en eloge för att trenden vände och nu sjunker överraskande snabbt.

- Ja, allt beror förstås på hur folk beter sig. Vi hade fördelen att Estland länge klarade sig utan stränga restriktioner, så när vi införde dem var mänskor inte jättetrötta på dem från början, säger hon.

En estnisk skylt där det står att man måste använda munskydd här.
Munskyddstvång i det estniska superministeriet, en byggnad där flera ministerier samsas om utrymmet. En estnisk skylt där det står att man måste använda munskydd här. Bild: Gustaf Antell Estland,Tallinn,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,koronaviruspandemi

Incidensen är fortfarande sex gånger högre än i Finland, men trenden är alltså så god att debatten om lättare restriktioner har kommit igång. Inte en bra idé, säger Härma.

- Det är väl oundvikligt att vi tappar känslan för fara om restriktionerna tas bort, säger Härma. Mänskor reagerar så, de tänker att om det är tillåtet så måste det vara ofarligt.

Det gäller därför att vara noga med prioriteringarna när Estland så småningom börjar öppna samhället igen.

- Det är klart man börjar göra sånt igen som har varit förbjudet, men man har längtat efter. Vi kan inte börja öppna butikerna eller restaurangerna för då tror folk att de är ofarliga, säger Härma.

Fyra av fem ester är för stränga restriktioner

Gallupundersökningar tyder på att majoriteten av esterna stöder en försiktig linje för de närmaste veckorna, trots att de rådande restriktionerna infördes när smittspridningen växte snabbt.

Vid Gustaf Adolfs gymnasiums skolbyggnad i stadsdelen Kalamaja träffar jag medborgare Sulev, han presenterar sig så.

Helst ser jag att vi väntar med att öppna upp ännu en tid― Sulev, medborgare

- Helst ser jag att vi väntar med att öppna upp ännu en tid. Vi måste bli av med viruset först. Vi vet ju inte hur det fungerar, men vi har ett års erfarenhet av riskerna. För få är vaccinerade idag, säger Sulev.

Borde skolorna öppnas först, som politikerna nu säger?

- Jag tycker att vi kämpar vidare nu och satsar på att återgå till det normala i samband med skolstarten den 1 september.

Om vi nu på våren öppnar skolorna för närundervisning är jag skeptisk till att de kan vara öppna på hösten― Sulev, medborgare

Också i Estland har det ordnats en hel del demonstrationer mot coronarestriktionerna. I söndags väckte de stor uppmärksamhet när polisen grep flera demonstranter för att de inte följde 2+2-regeln.

Men antalet demonstranter rör sig om några hundra, inte tusentals som på många håll i Europa.

- Vi har naturligtvis också grupper som högljutt protesterar mot restriktionerna, men samtidigt visar de undersökningar som har gjorts att över 80 procent av esterna stöder dem och följer dem, säger Mari-Anne Härma.

Enligt Härma sprids viruset i dag främst på arbetsplatserna och sedan oundvikligen inom drabbade familjer.

Hon säger att de flesta ester som kan jobba på distans också gör det. Det har haft stor betydelse för att coronasituationen nu är närmare att vara under kontroll.

- När det gäller arbetsplatserna vill vi experter inte lätta på rekommendationerna ännu, stanna hemma om ni kan.

Men inför regeringens möte på torsdagen har hälsovårdsmyndigheten en klar rekommendation.

Låt barnen gå i skolan - det är en risk värd att ta― Mari-Anne Härma, tf chef, Terviseamet

- Låt barnen gå i skolan i stället för att bara ha distansundervisning, det är en risk värd att ta. Viruset kommer att spridas i skolorna eftersom det är omöjligt att kontrollera barnens beteende, men barnen behöver nu skolan, säger Mari-Anne Härma, tillförordnad chef för den estniska hälsovårdsmyndigheten.

En kvinna delar ut lunchsäckspåsar som skolorna i Estland delar ut åt barnen en gång i veckan.
Skollunchen delas ut i plastpåsar en gång i veckan. En kvinna delar ut lunchsäckspåsar som skolorna i Estland delar ut åt barnen en gång i veckan. Bild: Gustaf Antell koronaviruspandemi,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Tallinn

Incidensen har uppdaterats från fredagens till lördagens siffror.

Läs också