Hoppa till huvudinnehåll

Helgen bjuder på fantastiskt uteväder – de känsligaste får redan ta fram solkrämen

En simmare vid Eirsastranden i helsingfors en varm vårdag, den 11 april 2021.
Fint utomhusväder i helgen, utlovar meteorologen. Också förra Helgen var det varmt. Så varmt att en del till och med tog sig ett dopp vid Eirastranden i Helsingfors. En simmare vid Eirsastranden i helsingfors en varm vårdag, den 11 april 2021. Bild: Lehtikuva simning,värme,Eira, Helsingfors stad

Veckoslutet blir soligt och varmt i hela landet. Som det nu ser ut blir söndagen den varmaste dagen, med temperaturer på över 15 grader i södra och västra Finland.

Också i norr klättrar kvicksilvret upp över 10 grader. Yles meteorolog Nina Karusto säger ändå att det är för tidigt att tala om någon värmebölja.

– Vi får fint utomhusväder och måndagens värmerekord på 17,2 grader kan slås på söndagen i sydvästra Finland. Inga regnmoln syns på väderkartan heller.

Det är ändå inte ovanligt med sådana här temperaturer i april. Personer med känslig hud ska se upp för solen. Veckoslutets UV-index är 3 vilket betyder måttlig strålning.

Läs Meteorologiska institutets väderprognos här!

Varning för gräsbränder

Det regnfattiga vädret ökar mängden gatudamm i luften, och luftkvaliteten är ställvis dålig. Allergiker kan få problem med al- och hasselpollen just nu, och faran för gräsbränder ökar då vädret är torrt.

– Det gäller att följa varningarna för gräsbränder och undvika att göra upp brasor i helgen.

Det varma vädret håller i sig i början av nästa vecka tack vare ett högtryck som ligger över norra Europa. De blir ändå lite ostadigare med ökad molnighet och risk för regn ju längre veckan framskrider.

Artikeln är en översättning av Yles Viikonlopuksi tulossa upea ulkoilusää koko maahan – herkästi palavien on jo syytä suojautua auringolta i bearbetning av Sara Langh.

Läs också