Hoppa till huvudinnehåll

Ingen stor betydelse för vaccinationstakten i Österbotten, tror chefsöverläkare

Man i skjorta och kavaj står i en korridor.
Peter Nieminen. Man i skjorta och kavaj står i en korridor. Bild: Anna Ruda / Yle Vasa,chefsöverläkare

Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Peter Nieminen tror inte att ändringen av vaccinationsordningen kommer att ha någon stor inverkan på vaccineringen i Österbotten.

Fram till slutet av maj kan regioner som är hårt drabbade av coronaviruset tilldelas extra vaccin.

I fortsättningen ska Institutet för hälsa och välfärd dela ut leveranspartierna av Modernas vaccin som kommer till Finland samt en tredjedel av leveranspartierna av AstraZenecas vaccin som kommer till Finland till de sjukvårdsdistrikt där incidensen av bekräftade smittfall varit minst 100 per 100 000 invånare under de 14 dagar som föregår utdelningen av leveranspartiet.

"Pfizer-BionTechs vaccin är avgörande"

På Vasa sjukvårdsdistrikt tror inte chefsöverläkare Peter Nieminen att det här beslutet kommer att få värst stora följder för Österbotten.

- Pfizer-BionTech har varit den stora leverantören och för deras vaccins del ändras inte fördelningen, om jag har förstått saken rätt. Sen vad gäller AstraZeneca så har ju det vaccinet getts till personer över 65 och det är inte så många av dem kvar som är ovaccinerade, säger Nieminen.

- Moderna har kommit i så pass små mängder att det inte är avgörande. Det är Pfizer-BionTechs vaccin som är avgörande för att vaccinationerna framskrider, fortsätter Nieminen.

Men kan det här ändå påverka vaccinationstakten i Österbotten?

- Jag tror som sagt inte att det kommer att bli någon stor skillnad. Om jag måste gissa så kanske det maximalt kan bli frågan om att ens vaccination skjuts upp med ett par veckor, säger Nieminen.

THL: 50 000 fler doser per vecka

Enligt THL kommer Pfizer-BionTech under den närmaste tiden att leverera mer vaccin till Finland än vad som var väntat.

Från och med vecka 17 (26 april) kommer leveransen till Finland att öka med cirka 50 000 fler doser i veckan än vad som var väntat. Under veckorna 22 till 26 stiger mängden till cirka 80 000 doser.

Läs också