Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Fortfarande nedåt för SDP i färsk partimätning – och andra nyheter att känna till den här morgonen

Sanna Marin står i kulisserna inför en valutfrågning på TV.
Stödet för socialdemokraterna har fortsatt sjunka, visar dagens partimätning. Sanna Marin står i kulisserna inför en valutfrågning på TV. Bild: Tiina Jutila / Yle Sanna Marin,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

God morgon! Här listar vi några nyheter som är bra att starta dagen med.

HS: Stödet för SDP sjunker under 20 procent

Stödet för SDP går ner med 0,8 procentenheter sedan senaste mätningen i mars, och ligger nu på 19,7 procent, visar en färsk partimätning av Helsingin Sanomat.

Stödet för Sannfinländarna hålls däremot så gott som oförändrat.
Partiet är det populäraste med ett stöd på 21,6 procent, en uppgång på 0,1 procentenheter.

Samlingspartiet kommer på tredje plats med ett stöd på 16,2 procent.

Nöjesparkerna ser fram emot att öppna i juni

Om knappt en månad siktar nöjesparkerna på att öppna för sommarsäsongen.

På exempelvis Borgbacken och på Särkänniemi fortsätter man använda de begränsningar man utformade förra säsongen.

Bergochdalbana i Särkänniemi.
Nöjesparkerna förbereder sig inför en ny säsong. Bergochdalbana i Särkänniemi. Bild: Miikka Varila / Yle Tammerfors,Birkaland,Särkänniemi,nöjesparker

– Vi hoppas på att kunna öppna den fjärde juni, samma dag som skolornas sommarlov börjar. Men vi väntar på de officiella begränsningarna från kommunen och regionförvaltningsverket, säger Pia Adlivankin, vd för Borgbacken.

I fjol slog pandemin hårt mot nöjesparkerna i Finland. Färre besökare och en kortare säsong ledde till minskade intäkter och permitteringar.

Konstnärer vill se ökat samarbete med kommunerna

Den färska konst- och kulturbarometern för pandemiåret 2020 visar att kommunerna lämnat kulturarbetarna i sticket. Få får tillräckligt med stöd, och pengarna riktas oftast bland annat till hobbyverksamhet.

Delvis handlar det om att man inte är redo att betala för professionellt kulturarbete. Men det finns också kommuner som vill stödja professionell kulturverksamhet, förstår den ekonomiska nyttan med den och att den bidrar till att hålla kommunen livskraftig samt påverkar invånarnas välmående.

En kvinna med händerna under hakan.
I Jakobstad fungerar samarbetet mellan konstnärerna och kommunen, säger Jakobstads kultursekreterare Marja-Leena Hyytinen. En kvinna med händerna under hakan. Bild: Nathalie Lindvall Jakobstad,marja-leena hyytinen

Kulturarbetarna efterlyser nu mer direkta stöd, tillgängliga lokaler och att integreras mer i kommunens verksamhet.

Finlands främsta basketlöfte Awak Kuier gjorde historia: draftades som tvåa till Dallas Wings

19-åriga Kuier ansågs vara ett av de hetaste namnen inför draften.

– Jag är så tacksam för min mamma, min pappa och mina syskon. Jag är så tacksam att jag har en familj som stöder mig i allt jag gör. Jag är så glad och tacksam, sade Kuier under evenemanget.

Awak Kuier i landslagströja
Awak Kuier spelar i det finländska basketlandslaget, men just nu för en italiensk klubb. Awak Kuier i landslagströja Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Awak Kuier

Awak Kuier är den andra finländaren som draftats av en WNBA-klubb.

Vårbruket inleds i söder

Nästa vecka väntas nästan sommarvärme i södra Finland, och då inleds också vårbruket på bred front.

Men det gäller att beakta lokala skillnader: i fjol åkte många ut för tidigt på åkrarna på otjälig jord och det syntes då skörden inleddes, säger växtodlingsrådgivaren Peter Fritzén vid Finska Hushållningssällskapet.

– Ha koll på hur jorden mår och vilken temperatur den har innan du åker ut med traktorn. Då termometern visar på +20 kan det behövas lite is i hatten för att inte åka ut för tidigt, säger Fritzén.

En grön traktor harvar jorden en vårdag där löven spricker ut i träden och en röd lada lyser i solen.
Vårbruket kan inledas ifall marken håller och vädret tillåter det. En grön traktor harvar jorden en vårdag där löven spricker ut i träden och en röd lada lyser i solen. Bild: Petteri Bülow / Yle lantbruk,jordbruk,traktorer,vårbruk

Väder

Det är klart eller nästan klart och uppehåll. I norra Lappland är molnigheten tidvis rikligare, och lokala regnskurar eller snöbyar är möjliga.

Temperaturen är 8 till 14 grader, i Lappland något lägre.

Faran för gräsbränder är stor i landskapen Nyland, Egentliga Tavastland och Södra Karelen.

På västra Finska viken och östra delen av norra Östersjön varnas för hård, ostlig till nordostlig vind på 14 meter per sekund.

Läs också