Hoppa till huvudinnehåll

Studentföreningarna vid Åbo Akademi får nya utrymmen – Studentkåren: "Det är bra att man tagit till sig studerandenas oro"

Åbo Akademis textlogo, ett Å och ett A klistrat på en glasdörr, insidan av huset med röd tegelvägg i bakgrunden.
Arkivbild. Åbo Akademi erbjuder nya utrymmen åt studenföreningar. Åbo Akademis textlogo, ett Å och ett A klistrat på en glasdörr, insidan av huset med röd tegelvägg i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle Åbo Akademi,arken

Nu ska studentföreningarna vid Åbo Akademi få nya lokaler. Det meddelar Åbo Akademi i ett pressmeddelande.

Studentföreningarna vid Åbo Akademi får genom ett nytt hyresavtal nya utrymmen på Geologicums andra våning och vind. Avtalet tecknas mellan studentkåren och Åbo Akademi och är i kraft tillsvidare.

Åbo Akademi planerar att effektivera användningen av sina utrymmen, och det här har lett till missnöje bland studenter.

Nu ska Åbo Akademi delvis gå studenterna till mötes genom att erbjuda nya utrymmen i byggnaden Geologicum på Domkyrkotorget i Åbo.

– Vi är glada att kunna erbjuda ett stort utrymme i Geologicum med ett bra läge i närheten av Kåren. Vi har lyssnat på våra studerande och hittat en lösning som jag hoppas att alla är nöjda med, säger Moira von Wright, rektor vid Åbo Akademi, i pressmeddelandet.

I Geologicum ska studentföreningarna få dela på närmare 600 kvadratmeter. Just nu används lokalerna av andra hyresgäster, så det är oklart när studentföreningarna skulle få flytta in.

– Vi har under hela den här processen fört en bra dialog med ledningen och uppskattar att Åbo Akademi ser vikten av att även i fortsättningen värna om studentföreningarnas möjligheter att samla studerande, skapa gemenskap och bibehålla den goda studiemiljö som råder på campus och i studielivet, säger Joonas Karlsson, styrelseordförande vid Åbo Akademis studentkår.

– Det känns bra att man lyssnat på oss och att man tagit till sig de studerandes oro för utrymmena. Det är trots allt föreningarna som möjliggör det studieliv vi har och vi är därför glada över de nya utrymmen vi får i Geologicum, säger Karlsson.

Blandade reaktioner bland föreningarna

Erik Östman, vice ordförande för Kemistklubben vid Åbo Akademi, säger att föreningen är väldigt nöjd med beskedet.

- Det är jättebra att det skulle finnas utrymmen i Geologicum. Jag vet inte om det löser alla problem som Kemistklubben har, men det är ett steg i rätt riktning, säger Östman.

Även Amanda Byskata, Statvetenskapliga klubbens ordförande, var positiv till beskedet, även om beslutet inte har någon större effekt på deras förening.

Humanistiska föreningens ordförande, Moa Enberg, var däremot lite mer kritisk.

- Det är ett litet frågetecken för mig hur det kommer sig att man nu säger att det finns utrymmen att använda, fast man tidigare har sagt att något sådant inte finns, berättar Enberg.

Enberg säger ändå att Humanistiska föreningen varit nöjd med hur kommunikationen har fungerat med Studentkårens styrelse. Problemen har snarare att göra med Åbo Akademis ledning, säger Enberg.

Artikeln uppdaterades 11.14 med kommentarer från studentföreningarna.

Läs också