Hoppa till huvudinnehåll

Världsmästarens avstängning förkortas – missar ändå OS

Christian Coleman löper.
Christian Coleman löper. Bild: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press Christian Coleman

Christian Coleman, regerande världsmästare på 100 meter, stängs av 18 månader. Det har idrottens skiljedomstol Cas bestämt och väljer därmed att förkorta den tidigare avstängningen med sex månader.

I fjol fick den amerikanske sprintern Christian Coleman en tvåårig avstängning på grund av brott mot dopningsreglerna. Coleman hade missat tre dopningstest inom loppet av tolv månader.

Amerikanen överklagade avstängningen till idrottens skiljedomstol Cas som nu valt att sänka straffet. I stället för två år blir det 18 månader men också det förkortade straffet innebär att Coleman inte får tävla i OS i Tokyo i sommar.

I sin dom anser Cas att Coleman begått ett brott mot dopningsreglerna men anser samtidigt att hans försummelse var mindre än vad som tidigare fastställts.

– Jag uppskattar att domstolen korrekt anser att jag är en ren idrottare, men jag är ändå väldigt besviken över att missa OS, säger Coleman enligt nyhetsbyrån Reuters.

Coleman befann sig inte i sitt hem under en tid på 60 minuter den 9 december 2019, vilket han hade angett i sin vistelserapportering. Cas skriver att Coleman skulle ha hunnit hem för att genomföra ett test om dopningskontrollanten hade försökt ringa honom.

Vidare skriver domstolen att ett telefonsamtal inte är ett krav men att Coleman kunde ha förväntat sig det eftersom det brukar vara praxis bland dopningskontrollanter.

Christian Coleman vann VM-guld på 100 meter 2019 och skulle ha varit en av favoriterna i sommarens OS.

Colemans avstängning gäller från 14 maj 2020.

Läs också