Hoppa till huvudinnehåll

Cocks snäppet vassare i första finalen – niomålsskytten Granlund efterlyser tuffare tag av sitt Dicken: ”Det blev mycket fuffens på plan”

Max Granlund.
Max Granlund (arkivbild). Max Granlund. Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet Dicken,max granlund

Den första FM-ligafinalen i handboll blev en jämn historia. Dicken ledde med två bollar i paus, lyckades vända ett underläge också i andra – men det var ändå Cocks som fixade segern. Det kommer att bli en lång serie, förutspår Max Granlund.

Svängigt, rivigt och stundvis riktigt händelserikt. Den första finalen mellan Cocks och Dicken levde upp till förväntningarna.

– Jag tycker Dicken gör en väldigt fin första halvlek och man märker att de drar fördel av att de haft en tuff matchserie och kommer in med rätt tempo, analyserar landslagstränaren Ola Lindgren, som följde med matchen på plats och ställe.

– Men när Cocks kommer in i andra halvan och trycker på bättre så blir det svårt för Dicken att hänga med, fortsätter han för Yle Sporten.

Krångligare än så behöver man inte beskriva det.

Dicken inledde starkt, ledde med 14–12 i paus – men tappade snabbt ledningen i den andra halvleken. Det såg ut att gå riktigt snett för gästerna, men Dicken lyckades hämta upp ett tremålsunderläge. Det stod 28-28 ännu i den 58:e minuten.

Med segern på spel steg ändå Cocks-stjärnorna fram och avgjorde dusten. Den första finalen slutade 31-29 till hemmalaget i Riihimäki.

– Nå, klart man är besviken men överlag kändes det som en bra match. Vi hade alla chanser att ta segern. Det är en lång matchserie och det finns mycket som vi kan förbättra på, summerar Max Granlund.

– En kul match på så sätt att Dicken bra kunde ha vunnit. Men vi kom i pausen överens om att lägga i en högre växel. Vi började försvara bättre, fick flankstöd av målvakten och tog vara på kontringarna. Så vinner man matcher, kompar Teemu Tamminen.

"Det har blivit en trend för oss"

Det finns flera förklaringar till att Cocks lyckades vända. Max Granlund talar om att Dicken ”gick i lås”, medan Tamminen helt som landslagslotsen Lindgren lyfter fram matchtempot.

– Dicken fick spela tuffa matcher, medan vi kom helt för lätt undan. Det har gått över en månad sedan vi spelade mot ett bra motstånd. Och så är det alltid lite nervigt då det är den första finalen, till och med för mig trots min rutin, säger yttern.

Teemu Tamminen i Cocks gjorde sex mål.
Teemu Tamminen. Teemu Tamminen i Cocks gjorde sex mål. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet Teemu Tamminen

Granlund efterlyser i sin tur rejälare tag på planen.

– Det har varit en trend för oss att vi blir lite försiktiga i andra om vi ligger före. Vi måste bara bli mer fördomsfria och packa ihop i defensiven.

– Cocks är ändå stora och starka. Och så håller de på med mycket fuffens på planen. Det gäller att ge tillbaka lika mycket och ta i lite hårdare, fortsätter Granlund.

Stjärnorna levererade – oklart om Mosic kan spela

Tillsammans med Anton Rémy stod Granlund för det mesta i Dickens anfallsspel. Granlund pangade in nio bollar, medan kantspelaren Rémy satte sju.

Om Dicken ska klara av att utmana Cocks i längden krävs det att också andra spelare stiger fram, poängterar Ola Lindgren.

– Jag tror att Dicken ser att de är på en nivå som krävs för att slå Cocks. Men de måste fördela ansvaret i offensiven bättre. Det blev lite mycket på Max Granlunds axlar nu. Och en fråga är om Mosic kan spela. Han är en viktig spelare för Cocks. Dicken har alla chanser, tror han.

Ivan Mosic hann noteras för fem fullträffar i den första halvleken innan han tillbringade resten av matchen med en ispåse på vaden. Det står oklart hur stort ansvar han kan ta på sig under resten av finalserien.

I värsta fall handlar det om ett blytungt avbräck – men Tamminen understryker att det handlar om ett lagspel.

– Dicken slog BK-46, trots att de har Finlands bästa handbollsspelare Nico Rönnberg i laget. Det är som lag man vinner och förlorar, säger han bestämt.

"Kunde ha slagit Man United"

Det är uttryckligen laginsatsen som Cocks lyckats slipa på allt sedan Kaj Kekki tog över som tränare igen i laget. Efter tränarbytet har Riihimäkilaget inte förlorat en endaste match.

– Då Boris var tränare skulle vi säkert ha slagit Manchester United. Så mycket fotboll kändes det som att vi tränare. Kekki har sett till att slipa på försvaret och trots att vi släpper in 29 mål i dag så vinner vi ändå. Det säger mycket, konstaterar Tamminen.

Det som ändå står klart efter den första dusten mellan ”El Romantico”-rivalerna är att mycket talar för en lång finalserie.

– Det kommer att bli många matcher. Vi har ändå visat att vi klarar av att spela rutinerat. Nu ska vi se till att göra det i 60 minuter, säger Granlund.

Resultat:

Cocks–Dicken 31–29 (12–14)
Cocks: Djordje Djekic 9, Ivan Mosic 5, Teemu Tamminen 4, Vitalie Nenita 4, Sandro Samardzic 3, Davor Basaric 3, Yury Lukyanchuk 2, Srdjan Mijatovic 1
Dicken: Max Granlund 9, Anton Rémy 7, Ian Martin 4, Tadas Stankevicius 3, Joacim Broman 2, Benny Broman 2, Felix Nilsson 1, Oskar Monnberg 1

Cocks leder finalserien med 1–0, tre segrar krävs för FM-guld.

Läs också