Hoppa till huvudinnehåll

De osynliga syrsorna får spela på första parkett i Hangö

Grön insekt på grässtrå.
Grön och skön. För Johannes Runeberg är det estetiken med syrsor, gräshoppor och vårtbitare han vill förmedla genom sina bilder. Grön insekt på grässtrå. Bild: Johannes Runeberg Hangö

I en värld där många väljer att fotografera söta ekorrar för stort genomslag i sociala medier finns det också fotografer som väljer att se de oansenliga, förbisedda eller till och med hatade. Johannes Runeberg vill visa oss hur syrsorna egentligen ser ut.

- Vi vet alla att det finns syrsor men det är väldigt få människor som tittar noggrannare på dem. Syrsorna är fantastiska djur att titta på och deras liv och leverne vet man ganska lite om, säger Johannes Runeberg.

Fotoutställningen ”Men, vi blev syrsor” av Johannes Runberg kan ses i Stadshusgalleriet i Hangö. Johannes Runeberg är en välkänd debattör, samhällspåverkare och miljövän.

Själv brukar han kalla sig folkbildare, något som väl avspeglar sig även i utställningens tematik som handlar om syrsor, gräshoppor och vårtbitare, det vill säga olika hopprätvingar.

Gräshoppa sitter på grässtrå.
Detaljrikedomen, färgerna och den enorma variationen bildar en estetisk upplevelse som Johannes Runeberg vill dela med sig genom sina bilder. Gräshoppa sitter på grässtrå. Bild: Johannes Runeberg Hangö

- Men jag har inte utgått från att jag ska fotografera alla arter. För mig är syrsorna en estetisk upplevelse; jag vill se på dem och visa hur de ser ut för andra, säger Johannes Runeberg och betonar att artkännedomen inte är det centrala.

Han har inspirerats till temat av dikten, fabeln Myran och syrsan som följt honom genom livet sedan folkskolan och hoppas på att syrsan kan fungera som symbol för nödvändigt nytänkande vår värld kräver.

Trumgräshoppan i Billnäs

Utställningen består av bilder på illgröna vårtbitare med långa antenner, bruna och långbenta arter, otaliga slag av ögon och täckvingar som påminner om sköldar.

Artvariationen är stor. På bilderna sitter de små insekterna gömda i gräset eller väl kamouflerade bland växter.

Insekterna är fotograferade runt om i naturen i Västnyland. I Billnäs hittade han den ganska ovanliga trumgräshoppan.

En trumgräshoppa bland grässtrån.
Trumgräshoppa i Billnäs En trumgräshoppa bland grässtrån. Bild: Johannes Runeberg Billnäs

- Trumgräshoppan är jättesnygg i synnerhet när den flyger, den har jättestora vingar men den är svår att hitta. Jag var tio gånger i Billnäs och försökte fotografera den flygande men lyckades inte, beskriver han naturfotografens utmaningar.

Hur svårt är det egentligen att fotografera små insekter?

- Du måste komma på en meters avstånd och de är nog skygga, antingen gömmer de sig eller så hoppar de iväg, så det är nog ganska kämpigt.

- Det som är det svåra är att kunna skärpa rätt, inte på gräset utan på gräshoppan. Det har varit att krypa omkring, beskriver Johannes Runeberg.

Hör Johannes Runeberg berätta om sitt fotoprojekt kring syrsorna. Artikeln fortsätter efter ljudklippet!

Den rara blåvingade gräshoppan på Tulludden

På Tullstranden i Hangö förekommer den blåvingade gräshoppan som är beroende av solexponerade miljöer på dyner och torrängar. De vita och gråa sanddynerna är en viktig livsmiljö för arten.

- Jag ville naturligtvis ha med den blåvingande gräshoppan som är en specialitet och en rar art som finns på Tulludden. Med den jobbade jag nog ganska länge innan jag hittade den och fick bilder.

Gräshoppa i sand.
Den blåvingade gräshoppan trivs på Tullstranden i Hangö. Arten behöver solexponerade miljöer och sandddyner för att leva. Gräshoppa i sand. Bild: Johannes Runeberg Hangö

Har du några tips för den som själv vill se den på Tullstranden?

- Man ska ha tålamod och kunna sitta en timme och titta, gärna på ett ställe där den kan antas finnas. Nog ser man den sen, så sa Albrecht åt mig också, skrattar Runeberg och syftar på Naturväktarnas välkända biolog och insektexpert Anders Albrecht.

Storskarvar och kråkor med på ett hörn

Några bilder från tidigare utställningar om kråkor och storskarvar finns även med i den nuvarande utställningen på Stadshusgalleriet.

Kråka spatserar.
Den stolt spatserande kråkan. Johannes Runeberg väljer att lyfta fram de förbisedda djurarterna i vår natur. Kråka spatserar. Bild: Johannes Runeberg Hangö

skarvfåglar i sina bon.
Storskarvarnas häckning fotograferad på ett skär utanför Hangö för några år sedan. skarvfåglar i sina bon. Bild: Johannes Runeberg Hangö

År 2012 höll Johannes Runeberg en utställning om storskarvar i Hangö. I samband med utställningen gavs föreläsningar av fågelkännarna Mikael Kilpi och Dick Forsman.

- Då hade jag tanken att människor skulle ändra sin inställning till skarven. Det vet jag inte om jag lyckades med, nog finns det fortfarande ganska mycket hat, men jag tror att man förstår det lite bättre, säger Johannes Runeberg.

Ett livslångt miljöengagemang

Johannes Runebergs miljöengagemang har hållit i sig hela livet; vare sig det gäller små syrsor eller hot mot värdefulla naturskyddsområden.

Han var med redan på 1990-talet, då Hangö miljöförening grundades, i samband med protester mot Railship-bolaget som ville bygga fartygskajer på Uddskatan.

Man står framför tall och tittar in i kameran.
Johannes Runeberg var i början av 1990-talet en av de aktiva som grundade Hangö miljöförening i protest mot exploateringen av Uddskatan. Man står framför tall och tittar in i kameran. Bild: Ilse Klockars / Yle Hangö,johannes runeberg

- Vi försökte först stoppa det på juridisk väg, vi hade lämnat in ett besvär som inte hade behandlats och då ockuperade vi de klippor som skulle sprängas bort, minns Johannes Runeberg.

- Vi fick mycket sympatier men även mycket agg. Högsta förvaltningsdomstolens beslut om att det inte får byggas avgjorde sedan kampen.

Tack vare den aktivismen finns det populära naturskyddsområdet bevarat för kommande generationer i naturligt tillstånd. Även om attityderna gentemot miljöarbete fortfarande varierar ser Johannes Runeberg att medvetenheten generellt sett har ökat kring klimat- och biodiversitetsfrågor.

- Vi talar faktiskt om mänsklighetens ödesfrågor och det börjar människor allt mera inse, Och det måste göras nu, det går inte att skjuta på framtiden eller sopas under mattan, då blir det verkligen besvärligt och dyrt.

Utställningen i Stadshusgalleriet i Hangö pågår till den 20 april.

Läs också