Hoppa till huvudinnehåll

Går det att slå Cocks i en finalserie? Experten ser fördelar i Dickens uppladdning inför avgörandet: "Jag tror att de känner sig mentalt starka"

Dickens Max Granlund laddar för skott.
Dickens målspottare Max Granlund axlar ett stort ansvar i finalserien. Dickens Max Granlund laddar för skott. Bild: Finlands handbollsförbund Dicken

Tredje gången gillt? Efter två raka finalförluster ska Dicken försöka sig på något som inte hänt i finländsk handboll på snart ett decennium. ”Finalserien kan sluta hur som helst”, menar Yle Sportens expert Olle Stenius.

De sju senaste gångerna som en mästare korats i herrarnas FM-liga i handboll är det Cocks som fått titeln.

På hösten visade Riihimäkilaget inte prov på några mästartakter. Då fick tränaren Boris Dvorsek gå – och efter Kaj Kekkis comeback har laget inte förlorat en enda ligamatch.

I semifinalerna kunde ett vingklippt GrIFK inte alls hota grundserievinnaren Cocks.

– Framför allt har Cocks fått mer fart i sitt spel sedan Kekki kom. De har också en annan glädje och lite mera struktur och ett bättre kollektiv i anfallsspelet, säger Yle Sportens expert Olle Stenius inför den stundande finalserien.

– I mina papper är de favoriter även i år. Efter en lite svagare höst har de spelat stabilt och imponerande på våren. De är en liten förhandsfavorit mot Dicken.

Teemu Tamminen från Cocks sträcker sig efter bollen.
Cocks-ikonen Teemu Tamminen jagar ytterligare ett FM-guld. Teemu Tamminen från Cocks sträcker sig efter bollen. Bild: Finlands handbollsförbund Riihimäki Cocks

Frågetecken i båda lagen

Dicken fick en betydligt svettigare semifinalserie. BK-46 hade redan ena foten i final efter två raka segrar, men sedan svängde serien totalt.

Chansen till finalskräll? Över 30 procent, funderar Stenius.

– Det blir en väldigt jämn finalserie där det kan gå hur som helst. Små saker kan avgöra, för tillfället har båda lagen skadade nyckelspelare.

– I Dicken är det frågetecken på linjespelarna, framför allt på viktiga Tadas Stankevicius, som skadade sig i femte semifinalen.

– I Cocks skadade sig Ivan Mosic, deras bästa spelare, i semifinalerna. Han vilade sedan för ”säkerhets skull”. Men åtminstone till den ena matchen kom han sedan på kryckor, så hans form är ju ett frågetecken.

Tränarna Kaj Kekki och Björn Monnberg har möts i flera finaler tidigare.

– De känner varandra oerhört väl. Två rävar ställs mot varandra, men jag tror inte vi får se värst många taktiska överraskningar, tippar Stenius

Tuffa semifinalen en fördel för Dicken?

Att tvingas slita för finalplatsen behöver inte vara en nackdel. Tvärtom, tror handbollsexperten.

– Själv ser jag det som en fördel, om det inte är så att spelarna är slitna eller halvskadade. Cocks fick en lite onödigt bekväm resa i sin semifinalserie mot Grankulla, som hade många nyckelspelare skadade. Lagen har haft väldigt olika uppladdningar på så vis.

Dickens Benny Broman passar bollen.
Benny Broman och de övriga i Dicken fick slita hårt mot BK-46 i semifinal. Dickens Benny Broman passar bollen. Bild: Finlands handbollsförbund Dicken

– Jag tror att det här är en viktig aspekt för Dicken. De var inte i en mentalt bra position för några månader sen, men nu – i och med att spelet blivit bättre och semifinalupplevelsen – så tror jag att de känner sig mentalt starka.

En nyhet i Cocks titeljakt är finalscenen. För första gången spelar laget final i den nya hemmahallen.

– Jag tror att Cocks hade en större trygghet i idrottshuset och det var obekvämare för bortalaget där, än vad det är i den nya fina arenan. Dessutom är publiken borta, vilket gör hemmaplansfördelen klart mindre.

Herrarnas finalserie inleds i dag i Riihimäki klockan 16.

Läs också