Hoppa till huvudinnehåll

Snart avslöjas Giga Vaasa-planerna – nya arbetsplatser hägrar

Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats.
På måndag väntas besked om vem som ska etablera sig på det stora industriområdet nära Vasa flygplats. Vy över området intill Vasa flygplats där en eller flera batterifabriker kan få plats. Bild: Vaasa Parks Vasa,planläggning,batterifabrik

På måndag förmiddag offentliggör Vasa stad vilken aktör som kan etablera sig på det så kallade Giga Vaasa-området.

Giga Vaasa-området finns vid Långskogens industriområde strax öster om flygplatsen och industriområdet sträcker sig över kommungränsen till Korsholm.

Den part som Vasa stad nu sluter ett intentionsavtal med, har önskat ändra på byggrätten på området och en planändring är redan genomförd.

Det har i förhand spekulerats mycket om en möjlig batteri- eller kemikaliefabrik för batterier. Aktören som ska etablera sig, uppges vara ett börsbolag, men om bolaget är finländskt eller ett utländskt ännu okänt.

Finska staten har tidigare meddelat att det finns planer på att börja med tillverkning av batterikemikalier och -komponenter. Vasa har nämnts som en möjlig placeringsort för verksamheten. Samtidigt har också kinesiska företag etablerat sig på batterimarknaden i Finland. Till exempel kinesiska CATL som är delägare i bilfabriken Valmet Automotive i Nystad.

Vasa stad har ställt stort hopp till Giga Vaasa-området med förhoppningen att där ska skapas många nya arbetsplatser och därmed locka mera inflyttning till Vasatrakten.

Läs också