Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Finlandssvenska språkmissar på det andra inhemska, allt du behöver veta om Sputnik V och glimtar ur prins Philips liv i bilder

Småbåtshamnen i ingå.
Hamn, satama, Fredrikshamn, Hamina. Hur ska man kunna ha koll på allt? Läs de komiska (och mindre komiska) språkmissarna som finlandssvenskar gjort på det andra inhemska! Småbåtshamnen i ingå. Bild: Yle/Marica Hildén småbåtshamnen i ingå

God lördagskväll! Här kommer lite helgläsning.

"Tack för fyllan, välkommen åter!"

Sugrör kan bli "pillu", bakgård snabböversätts till "takapuoli" och kulle blir plötsligt "kulli". Det blir lätt fel om man i stundens hetta ska försöka hitta rätt ord på det andra inhemska språket.

På Facebook frågade vi efter komiska eller mindre komiska felsägningar på finska och fick över 600 kommentarer. Klicka här för att läsa några av guldkornen!

Grön dal i Skottland
Kulle är kumpu på finska. Kulli är något helt annat. Grön dal i Skottland Bild: Yle kullar

Det här är Sputnik V

Det ryska coronavaccinet Sputnik V kan kanske ges till finländare så småningom. Finland funderar på att inleda förhandlingar om att köpa in av det här vaccinet.

Men vad vet vi om det ryska vaccinet och hur effektivt det är? Klicka här för att läsa allt du behöver veta om Sputnik V.

En dos av coronavaccinet Sputnik V.
Sputnik skulle kunna ersätta en del av det bortfall som eventuellt uppstår i coronavaccinationerna i Finland. En dos av coronavaccinet Sputnik V. Bild: EPA Coronavaccin,Ryssland,Sputnik V

Glimtar ur prins Philips liv i bilder

I dag har Storbritanniens prins Philip, hertigen av Edinburgh, förts till sista vilan. Begravningsceremonin ägde rum privat i kyrkan St George's Chapel vid Windsor Castle.

Över 70 år av äktenskap, hundratals utlandsbesök och en middag hos Kekkonen – under sina 99 år hann prins Philip med mer än de flesta. Klicka här för att se delar av hans liv i bilder.

Bild på den brittiska kungafamiljen tagen 9.9.1960
Den brittiska kungafamiljen den 9.9.1960. Bild på den brittiska kungafamiljen tagen 9.9.1960 Bild: AFP / Lehtikuva Prins Philip,Storbritanniens kungliga familj,prins,Storbritannien,Elisabet II,Duke of Edinburgh

Maria Eleni Pouliezou tog språnget från Grekland till Finland – för att jobba på dagis

För första gången rekryterar Finland i större mängd arbetskraft till utbildningssektorn från utlandet.

Nu flyttar ett fyrtiotal dagislärare från Spanien och Grekland till Finland. De kommer att jobba i de större städerna Åbo, Vasa och Esbo, som har behov av behöriga lärare i småbarnspedagogik.

Vi träffar grekiska Maria Eleni Pouliezou som inget hellre vill än att jobba på dagis i Finland – och som blev vald bland 1 800 sökande. Klicka här för att läsa intervjun!

Maria Eleni sitter leende med håret i hästsvans på en stentrappa med en vy av hemstaden Thessaloniki i bakgrunden.
Maria Eleni Pouliezou fick en snilleblixt. I stället för att gå omkring och inte gilla läget tar hon sin universitetsutbildning i bagaget och flyttar från Grekland till Finland i sommar. Maria Eleni sitter leende med håret i hästsvans på en stentrappa med en vy av hemstaden Thessaloniki i bakgrunden. Bild: Maria Eleni Pouliezou daghem,Grekland,rekrytering av arbetstagare,rekrytering av arbetskraft,småbarnsfostran på främmande språk

Läs också