Hoppa till huvudinnehåll

Coronavaccinationerna framskrider – i Vanda står redan 55+ i tur

Sjukskötare vaccinerar en äldre patient.
I Vanda står 55-plussare i tur för vaccin. Sjukskötare vaccinerar en äldre patient. Bild: Silja Viitala / Yle april,2021,Busholmen,Helsingfors,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,vaccinering,vaccin,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,riskgrupper,Astra Zeneca,vaccinationscertifikat

Vaccinationerna framskrider i relativt rask takt i vårt land. Över 1,3 miljoner finländare har fått sin första dos vaccin mot covid-19, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd.

Sedan fredagen har antalet personer som vaccinerats ökat med drygt 50 000.

Vaccinationsgraden är 23,6 procent om man räknar med dem som fått sin första dos. I samtliga sjukvårdsdistrikt har minst 20 procent av invånarna vaccinerats en gång.

I det största distriktet - Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt - har 21,7 procent fått sin första dos.

Bäst är läget i Södra och Östra Savolax där nästan 32 procent av befolkningen har vaccinerats.

60-åringarna vaccineras nu

I de flesta städer har man nu nått åldersgruppen 60+ i vaccinationsordningen efter att äldre och riskgrupper fått sin första eller andra dos. I Vanda vaccineras redan personer som är 55 år och äldre.

Också i europeiskt perspektiv har Finland lyckats väl med vaccinationerna. EU-ländernas medeltal är 20,4, skriver Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC på sin webbplats.

Läs också