Hoppa till huvudinnehåll

Dicken en seger från FM-guld efter mäktig försvarsinsats: ”Kommer att bli svårt att avgöra – aldrig en självklarhet då man möter HIFK”

Dicken firar seger.
Dicken firar seger. Dicken firar seger. Bild: Yle Dicken

Efter målfyrverkeriet i den första finalen satsade både Dicken och HIFK på försvaret: Resultatet: en 20–15-seger till Dicken som nu har tre matchbollar i kampen om FM-guldet i handboll.

Den första finalen mellan ärkerivalerna Dicken och HIFK bjöd på hela 63 mål. Saldot i den andra var nästan hälften mindre.

Halvvägs in i matchen stod det 10–9 till värdinnorna i Britas. Den andra halvleken var ännu bättre av Dicken – åtminstone försvarsmässigt – och slutresultatet skrevs 20–15.

Nu leder Dicken finalserien med 2–0 i matcher då tre segrar krävs för att säkra titeln.

– Det var det mentala som avgjorde i dag. Som alltid då man möter HIFK. Vi hade ett riktigt bra försvar speciellt i andra och det är det man vinner med, konstaterar en nöjd Matilda Peitsaro för Yle Sporten efter matchen.

– Förra matchen släppte vi in 30 bollar, nu bara 15. Både försvarsspelet och målvaktsspelet var klart bättre i dag. Det ser man på tavlan, fortsätter hon.

"Vi kommer inte till lägen, får inte upp farten ..."

Målvaktsspelet fungerade faktiskt grymt bra för Dicken. Kira Itkonen noterades för hela 16 parader i matchen.

– Resultattavlan säger en sak, men jag tycker att det var ganska jämnt. Anfallet haltade i dag. Vi kommer inte till lägen, får inte upp farten – vi klarar helt enkelt inte av att spela fram varandra, summerar HIFK:s Kathlen Ax.

Både Peitsaro och Ax avslöjar att lagen storsatsat på försvarsspelet i träningarna efter målkavalkaden i den första finalen på fredagen. Nu är frågan om de till och med fokuserade för mycket på det.

– Dicken hade en bra dag i dag, men de gjorde inget som vi inte kan göra bättre. Vi har ingen orsak att tro att vi inte kunde vinna över dem, säger Ax självsäkert.

– Det kommer att bli jävligt svåra matcher. Vi måste se till att komma minst lika hårt till nästa match. Vi kan inte tro att vi har vunnit redan. HIFK är ändå riktigt tuffa motståndare. Det är aldrig en självklarhet att vinna över dem, konstaterar i sin tur Peitsaro.

Finalserien fortsätter på fredag i Idrottshuset i Helsingfors. Där ställs HIFK med ryggen mot väggen och får klara sig utan publikens stöd.

– Vi kommer att komma in med 100 procent i både anfallet och försvaret och tar tre segrar på raken. Även om det är publiken som gör finalkänslan, säger Ax.

Fördel GrIFK i kampen om bronset

Bronset i FM-serien delas ut i en dubbelserie mellan KyIF och GrIFK. Den första matchen spelades på söndagen – och inför returen är bronset Grankullalagets att förlora.

GrIFK knep nämligen segern på bortaplan med 28–22.

– Vi spelade för fullt till slutet och då vi aldrig hamnade in i någon svacka kunde vi ta segern i dag, summerar sexmålsskytten Linnea Harms på förbundets sajt.

– Grani var bättre i dag. De klarade av att hålla nerverna i styr och dessutom gör vi helt för många tekniska fel som står oss dyrt. Vi kan inte behålla lugnet och slarvar med passningarna. Vi gör det helt för lätt för dem, analyserar i sin tur KyIF-tränaren Birgitta Lindholm.

Resultat:

Final
Dicken–HIFK 20–15 (10–9)
Dicken: Anna Westerlund 6, Matilda Peitsaro 6, Anna Lindholm 2, Anna Lindahl 2, Malena Heikkinen 2, Linn Wentzel 1, Janica Sjöström 1
HIFK: Ella Holopainen 3, Petra Gostowski 3, Kathlen Ax 3, Ida Väyrynen 2, Linda Cainberg 2, Anniina Nyholm 1, Sara Jäntti 1
Dicken leder finalserien med 2–0 i matcher.

Bronsmatch 1/2
KyIF–GrIFK 22–28 (11–14)
KyIF: Ingrid Degerth 6, Emilia Karell 5, Daniela Lindgård 2, Miisa Palkoranta 2, Jessi Laasio 2, Linda Melanen 1, Anu Pihlström 1, Rebecca Lönnqvist 1, Maja Sannholm 1, Fanny Broman 1
GrIFK: Linnea Harms 6, Johanna Hilli 5, Sara Sandelin 5, Corinna Jensen 4, Carolina Rehnberg 4, Christina Rehnberg 2, Mathilda Sandblom 2

Artikeln uppdaterad efter att den första bronsmatchen spelats klart.

Läs också