Hoppa till huvudinnehåll

Ska president Putin säga vad han vill med mobiliseringen vid den ukrainska gränsen då han på onsdag talar till nationen?

Vladimir Putin sitter vid ett mörkt och blankt skrivbord och tittar in i en videokamera.
Ett av de ord Putin varje år brukar uttala i talet är ordet suverän eller suveränitet. Vladimir Putin sitter vid ett mörkt och blankt skrivbord och tittar in i en videokamera. Bild: /All Over Press Vladimir Putin,Putin,Ryssland

Under Vladimir Putins långa tid vid makten har han gjort många saker som har fastnat i minnet också hos dem som inte så noga följer rysk politik.

Vem minns inte hur president Putin upprepade gånger har visat sin nakna överkropp, eller hur han flög med snötranor 2012?

Han har också gjort olika typer av dykningar både i Svarta havet och i Östersjön.

En gång sades han ha hittat en antik grekisk amfora då han dök i rätt grunt vatten i Kertj-sundet i Svarta havet. Det jippot avslöjades efteråt.

Ryska arkeologer hade placerat ut amforan för den triumferande presidenten att plocka upp.

Han har flugit stridsplan och brandsläckarflygplan, och han körde som premiärminister omkring i ryska Fjärran Östern i en gul Lada-bil sensommaren 2010.

Presidenten måste tala till federationen

Alla de här uppmärksammade händelserna och flera liknande har han gjort antingen för att han tyckte det var roligt eller för att väcka positiva känslor bland folket.

Han har inte varit tvungen till det.

Bland det han enligt lag är tvungen att göra varje år finns emellertid talet till federationen. Ett årligt tal som ska klargöra hur landet ligger och hur presidenten vill att det ska utvecklas.

Då Ryssland i början av 2014 sände in sina anonyma soldater till Krimhalvön i Ukraina för att senare annektera området lät Putin förstå att inget särskilt var på gång

Talet har presidenten i Ryssland hållit varje år sedan 1994, med ett undantag. År 2017 talade Putin inte utan sköt upp talet till början av mars 2018. Då kunde han vända sig till nationen strax före presidentvalet.

I år talar han den 21 april och förberedelserna pågår just nu intensivt. Putin kommer att tala på distans inför politiker, höga tjänstemän och ackrediterade journalister.

Vad vill Ryssland med Ukraina?

Den stora frågan som många hoppas på svar på under Putins tal är förstås vilka planer Ryssland har för Ukraina.

Kommer Putin att säga något om mobiliseringen av de ryska militära styrkorna vid Ukrainas gräns eller låtsas han som om det inte är någon viktig fråga?

Då Ryssland i början av 2014 sände in sina anonyma soldater till Krimhalvön i Ukraina för att senare annektera området lät Putin förstå att inget särskilt var på gång.

Han talade om soldater på semester, han sa att man kan köpa uniformer i vilken kiosk som helst och slutligen konstaterade han att soldaterna var artiga människor.

Coronapandemin är ett tema

Putins presstalesman Dmitrij Peskov avslöjar inget om det och säger bara att talet bland annat ger riktlinjer för hur Ryssland ska ta sig ut ur krisläget på grund av coronapandemin.

Till den traditionella koreografin kring talet hör att federationsrådet samlas till ett extra möte redan följande dag. Då tar de itu med att förverkliga de påbud presidenten har kommit med i talet.

Pandemin har slagit hårt mot Ryssland som inte har klarat av att skydda sina invånare och under året som gått har sett ett dödstal som förskräcker.

Enligt uppgifter som bland annat the New York Times har fått fram har nästan en halv miljon människor dött i covid-19 i Ryssland. Det antalet är flerfaldigt högre än de officiella dödstalen i landet.

En kvinna, en flicka och en man poserar framför en färggrann katedral i Moskva. Personerna har varma ytterkläder på sig och alla tre bär munskydd.
Coronapandemin har slagit hårt mot Ryssland En kvinna, en flicka och en man poserar framför en färggrann katedral i Moskva. Personerna har varma ytterkläder på sig och alla tre bär munskydd. Moskva,Munskydd,Ryssland,coronavirus

Order och påbud hör till

Dmitrij Peskov säger att presidenten själv skriver sitt tal och att han arbetar på det och gör rättelser ända in i sista minuten innan han talar.

Till den traditionella koreografin kring talet hör att federationsrådet samlas till ett extra möte redan följande dag. Då tar de itu med att förverkliga de påbud presidenten har kommit med i talet.

Under tidigare år har mycket handlat om ekonomi och om hur det ryska folket ska få det bättre.

Mycket har förstås hänt sedan Putin först tog över presidentposten år 2000, och ekonomin är i dag på en helt annan nivå.

En stor del av folket har det alltså verkligen bättre i dag än för tjugoett år sedan. Trots det är fattigdomen fortfarande ett allvarligt problem och andelen fattiga är stor.

Vissa talar om att 30 procent av ryssarna lever i fattigdom medan andra säger att upp till hälften gör det.

Suverän är ett favoritord

Ett av de ord Putin varje år brukar uttala i talet är ordet suverän eller suveränitet. Ryssland ska vara en suverän och inflytelserik stat, sa han 2012.

Följande år talade han om Rysslands internationella roll: ”Vi strävar inte efter att kallas stormakt och vi lägger oss inte i andras intressen. Vi lär ingen leva men vi strävar efter att vara ledare då det gäller att värna om internationell rätt, att högakta nationell suveränitet, självständighet och olika folks originalitet.”

Det sa Putin den 12 december 2013.

Tre månader senare hade Ryssland i praktiken tagit över makten på Krimhalvön.

Då Krim redan var annekterat talade Putin i december 2014 om hur Ryssland erkänner varje stats suveräna rätt att välja sin väg. Men: ”vi fördömde statskuppen i Kiev i februari i år och tragedin i sydöstra Ukraina har visat hur rätt vi hade”.

Putin nämnde inte med ett ord Rysslands andel i kriget.

Mies ottaa itsestään ja Vladimir Putinista kuvaa Applen kännykällä.
Putin låter sig fotograferas med motorcyklister i Sevastopol på den omtvistade Krimhalvön, augusti 2020 Mies ottaa itsestään ja Vladimir Putinista kuvaa Applen kännykällä. Bild: Alexei Druzhinin / Sputnik / EPA Krim,Vladimir Putin

Rysslands internationella roll

Ryssland som en stat som enbart söker fred och vänskapliga förhållanden har också ofta hört till Putins retorik.

I december 2016 sade Putin att Ryssland till skillnad från vissa andra länder inte söker och aldrig har sökt fiendskap. Vi behöver vänner, men vi tillåter inte att man hotar våra intressen, sa Putin också.

Inför presidentvalet 2018 höll Putin sitt tal den första mars. Valet var den 18 mars. Han sade då att talet hade en särskild betydelse. ”Den tid vi lever i avgör vårt lands öde för tiotals år framöver”.

Det grundläggande skulle enligt Putin vara att skydda folket och se till medborgarnas välfärd. Det skulle ske genom stärkt demokrati och bättre ekonomi.

Också följande år, då Putin talade den 20 februari, lovade han mera stöd till barnfamiljer och skolor. Fattigdomen skulle bekämpas och den digitala ekonomin skulle utvecklas.

Med då kom han också med en allvarlig varning till USA. Putin talade om vapen som USA planerade placera i Europa och som skulle kunna beskjuta Moskva.

I ett sådant fall blir Ryssland tvunget att ta till motsvarande åtgärder, sa Putin och betonade att Ryssland blir tvunget till det. ”Då blir vi tvungna att ta till vapen som kan nå inte bara de vapen som riktas mot oss utan också de territorier där man fattar beslut om dessa vapen”

– Jag säger detta klart och tydligt så ingen efteråt behöver förundra sig, sa Putin också.

Förlängd tid vid makten

I fjol, då president Putin talade den 15 januari, kom skrällen med löftet om en ny konstitution för Ryssland.

Talet handlade också om utökade understöd, bidrag och lättnader till barnfamiljer, pensionärer och företag. Men det som skulle bli avgörande var författningsreformen.

Förändringen av konstitutionen genomfördes under sommaren och resultatet blev att Vladimir Putin, om han vill, kan ställa upp i ytterligare två presidentval.

Det betyder att han, åtminstone i teorin, kan kandidera 2024 och 2030, och om han då blir omvald kan han sitta kvar till 2036. Han kan alltså ha möjlighet att i framtiden finslipa många nya tal till federationen.

Läs också