Hoppa till huvudinnehåll

19.4 De senaste nyheterna: George Floyd-rättegången närmar sig sitt slut, Thunberg stöder vaccinprojekt, 18,3 grader i Kronoby

Greta Thunberg deltar i en klimatdemonstration i Stockholm den 25 september 2020.
Greta Thunberg deltog i en klimatdemonstration i Stockholm den 25 september 2020. Greta Thunberg deltar i en klimatdemonstration i Stockholm den 25 september 2020. Bild: AFP / Lehtikuva Greta Thunberg,klimatpolitik,klimatförändring

Senaste nytt snabbt på svenska. Den här artikeln uppdateras fram till midnatt i dag.

Det här händer i dag:

Artikeln uppdateras i kväll av Lars Gustafsson. Tidigare har artikeln uppdaterats av Belén Weckström och Milli Hellström.

Vårens värmerekord uppmättes i Kronoby: 18,3 grader

22.50
Temperaturen steg på måndagen i Kronoby till 18,3 grader, vilket är den högsta noteringen hittills i vår. Meteorologiska institutet meddelade om värmerekordet på Twitter.

Åklagaren beskyller Derek Chauvin för mord - försvaret anser att den den åtalade handlade som en förnuftig polis

22.11
Åklagaren och försvaret har hållit sina slutpläderingar i den uppmärksammade rättegången om George Floyds död under knäet på den mordåtalade polisen Derek Chauvin. Åklagaren Steve Schleicher efterlyste en fällande dom av juryn. Åklagaren spelade upp videon av händelsen och upprepade frasen: Nio minuter och 29 sekunder. Det är längden på videon där Floyd ligger på marken under Chauvins knä.

Åklagaren sa att Floyd inte utgjorde något hot mot någon. Han sa att det inte handlade om polisarbete utan om mord.

Försvarsadvokaten Eric Nelson sa i sin slutplädering att det var fel av åklagarsidan att förkasta hans argument att avgaser från en polisbil kan ha bidragit till Floyds död. Nelson sa vidare att Chauvin handlade som en förnuftig polis skulle ha gjort då man hanterade en storvuxen man som kämpade mot att hamna i polisbilen.

Efter måndagens slutpläderingar inleder juryn sin överläggning som kan ta allt från några timmar, till flera dagar.

Källor: Reuters, AFP

Greta Thunbergs stiftelse stöder vaccinationer i låginkomstländer

18.59
Greta Thunbergs stiftelse skänker 100 000 euro till det FN-stödda vaccinprogrammet Covax som distribuerar gratis coronavaccin till låginkomstländer.

Den svenska klimataktivisten skriver på Twitter att ungefär var fjärde person i höginkomstländer har fått coronavaccin, medan andelen vaccinerade är bara en av 500 personer i låginkomstländer.

Thunberg deltog i dag i Världshälsorganisationen WHO:s dagliga pressträff. Liksom Thunberg efterlyste WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus en rättvis fördelning av coronavaccinerna och sade att världen kan få pandemin under kontroll under de närmaste månaderna.

Castroeran är slut – Miguel Díaz-Canel ska leda Kuba

18.10

Det kommunistiska partiet i enpartistaten Kuba avslutade i dag sin fyra dagar långa partikongress med att välja en ny partiledare. Som väntat föll valet på den 60 år gamla Miguel Díaz-Canel.

Det här sätter punkt för familjen Castros sex decennier långa styre i öriket. Inga större dramatiska förändringar förväntas ändå äga rum inom politiken.

Läs mera här.

Anders Tegnell fick första dosen av Astra Zenecas vaccin

17.23
Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell har fått första dosen av Astra Zenecas coronavaccin, rapporterar svenska medier med hänvisning till Corren.se.

Tegnell fick sprutan i fredags, dagen innan han fyllde 65 år. Han säger att Astra Zenecas vaccin är jättebra för människor över 65. Tegnell fick lätt feber efter vaccinationen, men inga allvarliga biverkningar.

Källor: Expressen, Aftonbladet

Konkurrensverket godkänner finländsk sprittillverkares sammanslagning - Jaloviina och Koskenkorva kan få ett nytt hem hos en nordisk alkoholjätte

15.30

Konkurrens- och konsumentverket har gett sitt godkännande till en möjlig sammanslagning av alkoholföretagen finländska Altia och norska Arcus ASA.

Det statligt ägda Altia, som tillverkar och distribuerar framför allt spritdrycker, skulle sammanslås med Arcus och bilda Anora Group. Altia skulle äga 53,5 procent av aktierna i Anora.

De norska myndigheternas beslut väntas fattas 20 maj. De svenska myndigheter har redan godkänt förslaget.

Företagen offentliggjorde sina planer förra hösten.

Altia tillverkar och distribuerar bland annat O.P. Anderson, Larden, Blossa, Chill Out, Jaloviina och Leijona. Enligt förslaget skulle Altia sälja sitt brand Skåne Akvavit innan sammanslagningen.

Enligt Altia kan det räcka tills hösten innan sammanslagningen kan förverkligas.

Nasa genomförde historisk flygning på Mars

14.10

En illustration av minihelikoptern Ingenuity som placerades på planeten Mars den 4 april 2021.
Så här ser minihelikoptern Ingenuity ut. Det är den första farkosten som genomfört en flygning på en annan planet. En illustration av minihelikoptern Ingenuity som placerades på planeten Mars den 4 april 2021. Bild: EPA/NASA/JPL-Caltech HANDOUT Perseverance,helikoptrar,Mars (planeter),Ingenuity

Den amerikanska rymdmyndigheten Nasa bekräftar att minihelikoptern Ingenuity har genomfört en historisk flygning på Mars.

Ingenuity är den första farkosten som genomfört en flygning på en annan planet.

Minihelikoptern genomförde flygningen tidigare på måndagen med det tog några timmar innan data från den lyckade testflygningen nådde jorden.

‒ Data från höjdmätaren bekräftar att Ingenuity genomfört den första flygningen med en motordriven farkost på en annan planet, uppgav en ingenjör vid Nasa.

Se en video av flygningen här.

Källor: AFP, Reuters

Tottenhamns tränare José Mourinho får sparken

13.56

José Mourinho inför Tottenhams borta match mot Everton i fredags. Matchen slutade 2–2.
"The Special One" sparkas för fjärde gången i rad. José Mourinho inför Tottenhams borta match mot Everton i fredags. Matchen slutade 2–2. Bild: EPA-EFE/All Over Press José Mourinho

Premier League-klubben Tottenham har en inte alltför vass säsong i bagaget. I december toppade laget serietabellen, men nu är fotbollsklubben utslagen ur Europa League.

Det kommer att vara oerhört svårt att nå en plats bland de fyra bästa i Premier League, som skulle berättiga till en Champions League-plats. Därför får lagets profilstarka tränare José Mourinho nu gå.

– Jose och hans tränarteam har gått igenom en av klubbens mest utmanande perioder. Jag har gillat att jobba med honom och beklagar att det inte har fungerat som vi hade tänkt oss, säger Tottenhams ordförande Daniel Levy.

Läs Yle Sportens artikel här.

Spanien överväger att dela ut den andra vaccindosen först efter att alla har fått den första

13.53

Hälsomyndigheterna i Spanien överväger att skjuta fram den andra covid-19-vaccineringen i syfte att säkerställa att alla ska få den första vaccindosen.

Tanken är att personer under 80 år inte ska få sin andra dos av covid-19-vaccinet förrän man lyckats maximera antalet människor som fått åtminstone en vaccindos, rapporterar tidningen El Mundo.

Läs mera här.

Över hälften av amerikanerna har fått coronavaccin

12.52

I USA har över hälften av den vuxna befolkningen fått åtminstone en dos coronavaccin, meddelar landets hälsomyndighet CDC.

84 miljoner, alltså 32,5 procent av befolkningen, har fått två doser och har därmed ett så bra skydd mot coronaviruset som vaccinationerna kan erbjuda.

Amerikanerna vaccineras för tillfället med Pfizers och Modernas vaccin. Runt 7 miljoner hann dessutom få vaccinet från läkemedelsbolaget Johnson & Johnson innan användningen pausades förra veckan.

USA har registrerat flest coronafall och coronarelaterade dödsfall i världen sedan pandemins början.

Källa: AFP

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tas in på sjukhus

12.24

Aleksei Navalnyj i mörkblå munktröja i sin cell där han står och bevakas av en vakt.
Aleksei Navalnyj i mörkblå munktröja i sin cell där han står och bevakas av en vakt. Bild: AFP / Lehtikuva Aleksej Navalnyj,Ryssland

Navalnyj har hungerstrejkat sedan slutet av mars i protest mot förhållandena i den anläggning där han sitter fängslad.

På veckoslutet rapporterades det om att hans tillstånd är kritiskt. Enligt straffanläggningen är Navalnyjs hälsotillstånd "nöjaktigt".

Nu meddelar straffanläggningen att Nalavnyj läggs in på sjukhus och att han har gått med på att äta vitamintillskott. Läs mera om Navalnyjs hälsotillstånd och omvärldens vädjan till Ryssland här.

Källor: AFP, Reuters

De gröna i Tyskland har valt förbundskanslerkandidat

12.10

Annalena Baerbock tittar åt sidan och ler.
Blir Annalena Baerbock Tysklands nya förbundskansler? Det återstår att se. Annalena Baerbock tittar åt sidan och ler. Bild: All Over Press Annalena Baerbock,De Gröna,gröna partier

Annalena Baerbock blir de gröna i Tysklands kandidat för kanslerposten. Valet kommer att hållas i september.

Inför beslutet gällde ändå att de gröna har lika goda möjligheter att klara sig bra i valet, oberoende av vem man ställer upp som kandidat.

Den 40-åriga juristen Annalena Baerbock har suttit i den tyska förbundsdagen sedan år 2013. Läs mera om hur de gröna hoppas på att ta över posten som förbundskansler här.

Källa: Reuters

Man attackerade och rånade kvinna i Pargas – polisen söker misstänkt gärningsman

12.03

En man överföll en kvinna på söndagseftermiddagen på Skråbbovägen i Pargas. Polisen utreder fallet som rån och försök till våldtäkt.

Vid 17-tiden på söndagseftermiddagen blev en kvinna attackerad och släpad in i skogen på Skråbbovägen i Pargas.

Kvinnan lyckades försvara sig och mannen sprang iväg, med kvinnans telefon och ett par hörlurar. Mannen kastade ändå telefonen tillbaka till kvinnan, och tog endast hörlurarna med sig. Mannen försvann in i skogen, där hörlurarna senare hittades.

Polisen ber om tips av allmänheten. Läs mera om händelsen, polisens kommentarer och gärningsmannens kännetecken här.

Dagens coronasiffra: 156 nya fall

11.50

Käytettyjen maskien roskis metroasemalla.
Senast siffrorna var så här låga var i januari 2021. Käytettyjen maskien roskis metroasemalla. Bild: Tiina Jutila / Yle april,2021,Helsingfors,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,vaccinering,vaccin,riskgrupper,vaccinationscertifikat,ansiktsmasker,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Helsingforsregionens trafik (HRT),Helsingfors metro,metrostationer,Kvarnbäcken,Kvarnbäckens metrostation,safe distance,kollektivtrafik

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 156 nya coronafall i Finland. Flest fall finns i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt: 76 stycken.

Egentliga Finland rapporterar om 13 nya fall, Norra Österbotten om två. På Åland, i Södra Österbotten och Mellersta Österbotten har inga nya fall konstaterats.

Barometer: Coronakrisen har slagit hårt mot unga finlandssvenskars mentala hälsa

11.21

Stödet för samtliga åtgärder som regeringen vidtagit eller kan vidta för att bekämpa coronapandemin har sjunkit bland finlandssvenskarna sedan april i fjol.

I medeltal anser 22 procent av de svarande att deras mentala hälsa har försämrats, men bland unga i åldern 18 till 29 år anser hela 53 procent att deras mentala hälsa har försämrats

Vill du veta mera och vad finlandssvenskarna tycker och tänker gällande coronaepidemin? Klicka in dig här.

Villkorligt fängelse för jägare som sköt cyklist

11.02

Tingsrättsdomen i fallet där en terrängcyklist sköts ihjäl av en jägare i Urho Kekkonens nationalpark i oktober 2020 har fallit.

Jägaren får ett år och fyra månader villkorligt fängelse för jaktbrott och grovt dödsvållande.

Han ska betala 12 000 euro i skadestånd till den 30-åriga offrets föräldrar. Han måste också överlämna sitt gevär, sin ljuddämpare och sin kikare till myndigheterna.

Åklagaren hade yrkat på strängare straff: Två år ovillkorligt fängelse för grov vårdslöshet.

Lågorna i Kapstaden har förstört universitetets anrika bibliotek – släckningsarbetet pågår fortfarande

10.34

En stor markbrand bröt ut på söndag morgon på Taffelberget i Sydafrika. Nu har den spridit sig till Kapstadens universitet och campusområde.

Universitetets tvåhundra år gamla bibliotek har delvis brunnit ner, och många historiskt värdefulla dokument befaras ha gått förlorade.

Läs mera om branden och vad den har förstört här.

Allt flera studerande vid yrkeshögskolor

10.11

Allt fler väljer att studera vid yrkeshögskolor, enligt färsk statistik från Statistikcentralen.

Antalet studerande vid utbildning som leder till en yrkeshögskoleexamen växte med fyra procent under år 2020, till 133 000 personer.

Ungefär 16 000 personer studerade vid en utbildning som leder till en högre yrkeshögskoleexamen – alltså en ökning på 12 procent.

Det betyder att ungefär 150 000 personer i Finland studerar vid en yrkeshögskola. Enligt statistikcentralen utgör kvinnor två tredjedelar av studerandena.

Danske banks vd avgår – misstänks för penningtvätt

09.45

Chris Vogelzang.
Chris Vogelzang år 2011. Chris Vogelzang. Bild: David van Dam/EPA-EFE/All Over Press Danske Bank,Chris Vogelzang

Danske Banks vd Chris Vogelzang har sagt upp sig, meddelar banken i ett pressmeddelande. De nederländska myndigheterna misstänker honom för penningtvätt under sin tid hos banken ABN Amro.

I pressmeddelandet säger Vogelzang att han är mycket överraskad över myndigheternas beslut.

– Jag lämnade ABN Amro för över fyra år sedan och jag är säker på att jag har skött mina uppgifter väl. Att jag misstänks för penningtvätt betyder inte att jag kommer att åtalas för det, säger han.

Vogelzang blev vd år 2019 efter att hans företrädare blivit uppsagd på grund av en penningtvättshärva. Carsten Egeriis kommer nu att ta över som vd.

Källor: STT, Danske Bank

Brittiska Johnson Matthey etablerar sig i Vasa

09.25

På måndag förmiddag blev det klart. Det är det brittiska börsbolaget Johnson Matthey som etablerar sig på Giga Vaasa-området.

Bolaget har tillsammans med Vasa stad slutit ett intentionsavtal om att bygga en fabrik på Giga Vaasa-området, som finns vid Långskogens industriområde strax öster om flygplatsen.

Bolaget uppger att siktet är inställt på att en batterimaterialfabrik som ska vara klar att tas i bruk år 2024.

Stora brister med svenskan vid vuxenpsykiatrin vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt

06.14

Det är stora brister med svenskan inom vuxenpsykiatrin vid Åbo universitets centralsjukhus visar uppgifter som Yle Åboland tagit del av.

Klienter och anhöriga vi talat med bekräftar situationen.

– Vi har medlemmar som inte alls talar finska och att då inte kunna få vård på sitt modersmål är bara så hemskt, säger Eva Sjöström som är vice ordförande för psykosociala föreningen Duetto i Åboland. Då man vårdas för psykisk ohälsa är pratet och språket man använder sig av ett av de viktigaste verktygen.

Läs mera om ämnet här.

Invånare i Norra hamnen i Ekenäs vill få stopp på bilkörning på nätterna

06.10

Invånare vid Hamntorget i Norra hamnen i Ekenäs är bekymrade över bilister som kör på området på kvällar och nätter. I ett brev till Raseborgs stad kallar man det för "vansinnes bilkörning".

Det handlar om bilar som kör på parkeringen till den restaurang som finns på området. Det här har pågått i drygt två månader, skrivs det i brevet som är daterat den 5 mars.

Bilarna kör på området från klockan 22 och det kan pågå till klockan 06 på morgonen. Läs mera om det här.

Irene valde grannkommunens högstadium – kommuner är tveksamma till att "ge bort" elever

06.10

Tanken om att Larsmo och Karleby kunde samarbeta genom att erbjuda elever valmöjlighet har funnits redan tidigare, men diskussionen den här gången väcktes efter att familjen Ahlskog i Öja ville att dottern Irene skulle gå i högstadiet i Larsmo i stället för i Karleby.

Familjen fick som den ville, även om första beskedet från hemstaden var negativt enligt mamma Hanna-Lea Ahlskog.

– Först svarade Karleby att det går inte, det går bara inte.

Men Ahlskog tog reda på att enligt lagen ska det visst gå.

Läs mera i Yle Österbottens artikel.

Två thailändska kvinnor sålde sex i bostäder och thaimassageställen i Finland – nu misstänker polisen människohandel

05.46

Polisen misstänker människohandel i ett fall där två thailändska kvinnor sålt sex i bostäder och thaimassageställen på olika håll i Finland. En av de misstänkta har tidigare dömts för koppleri som skett vid thaimassageställen. Fallet utreds av en ny specialgrupp vid Helsingforspolisen som fokuserar på människohandel och koppleri. Läs mera här.

Läs också