Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska Johnson Matthey etablerar sig i Vasa – bygger fabrik för batterimaterial

På måndag förmiddag blev det klart. Det är det brittiska börsbolaget Johnson Matthey som etablerar sig på Giga Vaasa-området.

Bolaget har tillsammans med Vasa stad slutit ett intentionsavtal om att bygga en fabrik på Giga Vaasa-området, som finns vid Långskogens industriområde strax öster om flygplatsen.

Bolaget uppger att siktet är inställt på att en batterimaterialfabrik som ska vara klar att tas i bruk år 2024.

- Vi är glada över att kunna meddela att fabriken placeras just i Vasa – en trakt där målet är att skapa ett ekosystem för hållbara teknologier, säger Robert MacLeod som är vd för Johnson Matthey enligt ett pressmeddelande.

Hållbarhet uppges vara ett varumärke för Johnson Matthey, som har sitt huvudkontor i London och finns listat på Londonbörsen. Det multinationella företaget med omkring 14 000 anställda är specialiserat på just specialkemikalier och hållbar teknik.

Enligt MacLeod finns i Vasa flera av de förutsättningar som Johnson Matthey ser som avgörande för en framgångsrik etablering.

- I Vasa finns det ett gynnsamt ekosystem för batterimaterial samt pålitlig tillgång till förnybar energi och hållbara råvaror. Vasa ligger också nära europeiska OEM- och celltillverkare för bilindustrin, säger MacLeod enligt pressmeddelandet.

Kartgrafik över Långskogens industriområde, där Johnson Mattheys tomt finns inritad.
Johnson Matthey planerar att slå sig ner på ett omkring 50 hektar stort område. Kartgrafik över Långskogens industriområde, där Johnson Mattheys tomt finns inritad. Bild: Yle/Juha Kemppainen Vasa,industriområden,fabriker,Johnson Matthey

Under de senaste åren har Johnson Matthey bland annat gjort fabriksinvesteringar i Polen.

Antalet arbetsplatser klarnar först senare

Tomten som bolaget ska bygga på är omkring 50 hektar stor, och arbetena där inleds redan i höst.

Vasa stad har förhoppningen att det på hela Giga Vaasa-området ska skapas många nya arbetsplatser och därmed locka mera inflyttning till Vasatrakten.

I det här skedet är det ändå oklart hur många arbetstillfällen som kommer att födas i och med Johnson Mattheys etablering i området. Men på den presskonferens som Vasa stad ordnade på måndagsmorgonen slog stadsdirektör Tomas Häyry fast att det handlar om en betydande investering.

- Det här är en fantastisk nyhet för vårt energikluster och för hela vår region, säger Häyry.

Häyry uppgav att man arbetat mycket intensivt tillsammans med sina brittiska förhandlingspartners.

- Vi har haft ett effektivt samarbete tillsammans med Johnson Matthey. Vi delar centrala värderingar kring en hållbar framtid och ambitiösa målsättningar.

Stadens vision är att den här första betydande etableringen på Giga Vaasa-området ska följas av en serie andra. Under presskonferensen uppgav Häyry att arbetet med att bädda för fler aktörer i området nu kommer att intensifieras.

Härnäst fokuserar staden på att föra det gemensamma intentionsavtalet i hamn tillsammans med Johnson Matthey. Detaljerna i nästa avtalsfas färdigställs till utgången av det här året.

Läs också