Hoppa till huvudinnehåll

Handelskammarens vd Juha Häkkinen: "Vasa stärker sin dragningskraft"

Juha Häkkinen på Österbotten handelskammare poserar i Yle Österbottens nyhetslandskap.
En fantastisk nyhet säger Juha Häkkinen om beskedet att Johnson Matthey etablerar sig i Vasa. Juha Häkkinen på Österbotten handelskammare poserar i Yle Österbottens nyhetslandskap. Bild: Yle/Kati Enkvist. österbottens handelskammare

Att en sådan viktig spelare i batterikedjan som Johnson Matthey kommer till Vasa har stor betydelse inte bara för regionen, utan för hela landet säger Juha Häkkinen som är vd på Österbottens handelskammare. Samtidigt betyder det att Vasa kan erbjuda arbetsplatser inom en framtidsbransch.

- Det är en helt fantastisk nyhet. Det här är en glädjens dag, säger Häkkinen.

Beskedet om att Johnson Matthey etablerar sig på i Vasa är en god nyhet inte bara för Vasa, utan för hela landet. Häkkinen säger att han hela tiden vågat hoppas på att en stor aktör faktiskt skulle etablera sig på det såkallade batteriområdet.

- Men man kan inte börja hoppa av glädje innan fabriken är klar, säger Häkkinen.

Råvaror och knowhow till Vasas fördel

En stor styrka för Vasas del är att råvarorna finns på nära håll och att man besitter en stor kunskap inom energilösningar säger Häkkinen. Därför lyckades man locka brittiska Johnson Matthey till Vasa, trots att många andra länder har mera pengar på brädet.

Juha Häkkinen säger att det ligger hårt arbete bakom intentionsavtalet. Etableringen innebär å sin sida möjligt att utveckla energiklustret ytterligare.

Energiklustret i Vasa tillsammans med litiumfyndigheter och kommande förädling i Karlebyområdet, Harjavalta som framställer batterikemikalier och nickel, innebär sammantaget att man också kan förädla råvarorna och inte enbart exportera dem, säger Häkkinen.

- Kompletterat med Northvolt i Skellefteå och Norska Freyrs planerade batterifabrik i Mo i Rana bildas ett batteribälte. Det här blir oerhört intressant, säger Häkkinen.

Kommer stärka exporten yttrerligare

Juha Häkkinen säger att en företagsetablering ofta drar med sig flera. Eftersom batterier och lagring av energi är nyckeln i kampen mot klimatförändringen intresserar den här branschen alla också globalt.

- Där här kommer att stöda Vasaregionens redan starka export. Ungefär 80 procent av produktionen går på export, mycket tack vare att vi är världsledande inom många energilösningar.

Vad betyder satsningen för regionens dragningskraft?

- Det här ger regionen helt nya möjligheter. Vasa är en stark studiestad, men problemet är att få de studerande att stanna kvar. Genom att kunna erbjuda en intressant framtid inom en stort företag blir det både lättare att hålla kvar de unga och även locka hit både utlänningar och finländare, säger Häkkinen.

Läs också