Hoppa till huvudinnehåll

I höstas sågs HV71 som en guldkandidat – kvalförlusten resulterade i degradering efter 36 raka SHL-säsonger: "Jag har haft ont i magen i flera månader"

Jonas Gunnarsson var förstemålvakt i HV71.
Jonas Gunnarsson var förstemålvakt i HV71. Jonas Gunnarsson var förstemålvakt i HV71. Bild: STELLA Pictures/Johan Valkonen/AOP Jonas Gunnarsson

I den svenska hockeyligan SHL gjorde de anrika klubbarna Brynäs och HV71 för fyra år sedan, våren 2017, upp i finalserien. Då vann HV71 och men i år var Brynäs vassare. Den här gången möttes klubbarna i nedflyttningskvalet. Klubbchefen Agne Bengtsson och hela HV71 har en tung vår i bagaget och får nu börja planera nästa säsong i Hockeyallsvenskan.

Från och med säsongen 2003–04 har HV71 från Jönköping tagit hem fyra av sexton guld i den svenska hockeyligan SHL: 2004, 2008, 2010 och 2017.

Säsongen 2019–20 slutade laget femma i grundserien och var endast tre poäng från Färjestad på andraplats.

Inför säsongen 2020–21 betraktades HV71 som en av de främsta utmanarna till guldfavoriten Luleå men säsongen blev en mardröm. HV71 slutade sist i grundserien och fick spela om fortsatt SHL-kontrakt mot Brynäs.

Marginalerna har varit små med tre uddamålssegrar i de fyra första matcherna. Brynäs ledde med 3–1 inför söndagens match som HV71 var piskat att vinna.

Oula Palve avgjorde

Brynäs tog ledningen i den första perioden, men HV71 vände inom loppet av tio minuter 1–0 till 1–2. Brynäs kvitterade och matchen gick till förlängning där finländaren Oula Palve blev stor hjälte med sitt segermål.

Under säsongen flyttade Palve från Linköping till Brynäs, där han hade sällskap av Tomi Sallinen.

Brynäs vann alltså med 3–2 och säkrade kontraktet efter 4–1 i matcher. HV71 degraderas efter 36 raka säsonger i den högsta ligan.

I HV71 spelade tre finländare: Arttu Ilomäki, Jesper Kokkonen och Miska Siikonen. Sätt till förväntningarna var hela trions insats i HV71 miserabel.

Det blir ett Norrlandslag som tar HV71:s plats. Timrå och Björklöven (Umeå) gör nu upp om avancemanget och Björklöven leder med 1–0 i matcher. Timrå spelade i SHL säsongerna 2000–2013 samt 2018–19. Björklöven, som hade sin storhetstid på 80-talet med tre finaler och ett guld, har senast spelat på den högsta nivån för 20 år sedan.

"Är det någon som gjort en bakgrundscheck?"

Brynäs hade inför kvalet valt att byta tränare och Finlandsbekantingarna Josef Boumedienne och Nils Ekman lotsade laget.

Boumedienne skickade enligt Aftonbladet en passning till alla som ifrågasatt honom.

– Jag vet att många spekulerade i mina ledaregenskapserfarenheter. Är det någon som gjort en bakgrundscheck på vad jag har för ledarskapsbakgrund? Jag tror inte det. Är det någon som ringt Blue Jackets? Handelshögskolan? Är det någon som ringt Kärpät eller Lidingö Hockey? Helsinki Capital Partners där jag jobbat och suttit i styrelsen?

– Det är obegåvade människor som hittar på sånt. Som har en åsikt utan att göra research. Det är lite taskigt intellekt. Det stör inte mig överhuvudtaget. Jag tycker lite synd om dem, sa Boumedienne.

Boumedienne, som har varit en viktig scoutresurs för Columbus chef Jarmo Kekäläinen, kan nu ställas inför ett val mellan en fortsättning i Brynäs och en NHL-karriär.

– Det finns en karriärsplan i Columbus för mig tillsammans med Jarmo. En femårsplan, sa han till Aftonbladet.

"Vi måste reda ut vad som gick snett"

I HV71:s bås var Stephan Lundh, förbundskapten i Sverige under två säsonger för 20 år sedan, ansvarig tränare. Han var i höstas assisterande, men befordrades under säsongen.

– Det är bara mörkt och tomt just nu. Det är svårt att sortera. Det är skit. Vad som gick snett måste vi reda ut, men senare, sa han till Expressen.

– Kanske var det så att jag har överskattat mig själv när jag tog över i januari. Vi förstod ganska snabbt att det här kan gå dåligt.

Jag har haft ont i magen i flera månader

Klubbdirektören Agne Bengtsson har en jobbig vår i bagaget.

– Jag har haft ont i magen i flera månader och det blev inte bättre ikväll, sa han till Expressen.

Sportchefen Johan Hult kan nu ligga löst.

– Det är klart att han är ifrågasatt i ett sånt här läge. Jag vet att han jobbat stenhårt. Men det är klart att det sportsliga inte varit vad vi förväntat oss, och i den rollen är Hult högst ansvarig, säger Bengtsson.

Resultat, nedflyttningskval:

Brynäs–HV71 3–2 (efter förlängning)

Brynäs får spela kvar i SHL efter att ha vunnit matchserien med 4–1 i matcher.

Läs också