Hoppa till huvudinnehåll

Mamma övertygade Tobias Winberg att byta till ärkerivalen Jokerit – nu laddar ärke-HIFK:aren upp för karriärens första ligaslutspel

HIFK:s Tobias Winberg skrattar och jublar.
Tobias Winberg har haft orsak att skratta den här ligasäsongen. HIFK:s Tobias Winberg skrattar och jublar. Bild: AOP / Petri Saarelainen Tobias Winberg

Coronapandemi, första ligamålet och karantän. Tobias Winbergs säsong har inneburit både vågdalar och högvattenmärken. Största bedriften är att han etablerat sig som en stabil försvarspjäs i moderföreningen HIFK:s ligalag. Nu väntar karriärens första slutspel.

Tobias Winbergs klubbval var enkelt. Hans föräldrar har nämligen starka HIFK-anor. I friidrott. Pappa Rolf Winberg tog guld i på 400 meter i inomhus-FM 1985. Mamma Tuula Winberg (född Antikainen) höll i sin tur god nationell nivå på banvarvet.

– IFK har alltid haft en stor roll i min familj. Mina äldre bröder har också spelat i IFK. Då jag som yngre tittade på ligamatcher var det alltid en dröm att någon dag själv få spela i herrlaget, säger han till Yle Sporten.

I och med föräldrarnas friidrottsbakgrund var det naturligt att friidrotten fanns länge med i bilden.

– Jag sysslade med många grenar. Friidrotten var en stor del av min uppväxt.

Den 22-årige Winberg konstaterar blygt i en bisats att han var snabb på att springa. En snabbkoll i friidrottens statistikbibel Tilastopaja ger vid handen att det stämmer. Som 15-åring löpte han exempelvis 200 meter på tiden 24,69.

– Jag fortsatte ganska länge att friidrotta om somrarna. Som junior var jag med om att vinna FM-guld på 4x100 meter. Det minns jag bra, säger han och fortsätter:

– Till slut kändes ändå ishockeyn som det rätta. Jag njöt allra mest av det. Mina föräldrar förstod nog mitt beslut.

Lyckade år i ärkerivalen Jokerit

Tobias Winberg har ändå inte varit Helsingfors IFK trogen hela vägen till klubbens representationslag. Eller snarare gick det tvärtom.

Som tonåring fick han beskedet att han inte längre platsade i IFK:s juniorlag. Då gällde det att hitta en ny klubb. Han valde ärkerivalen.

– Jag bytte till Jokerit och det var ett bra beslut. Jag fick spela mycket och utvecklades som spelare.

HIFK:s Tobias Winberg transporterar pucken.
Tobias Winberg har haft tungan rätt i mun i år. HIFK:s Tobias Winberg transporterar pucken. Bild: AOP / Vesa Pöppönen Tobias Winberg

Med facit på hand så var det ett bra val, men då beslutet skulle fattas hade han sina dubier.

– Jag sa först att jag aldrig skulle byta till Jokerit. Men sen sa mamma att det är okej – du kan nog byta till Jokerit, berättar han om turerna inför klubbytet.

Genombrott i ligan

Tobias Winberg gjorde sin ligadebut i december 2017, men fick vänta tre år på sitt genombrott i Finlands högsta serie. Den här säsongen spelade han så gott som samtliga matcher i HIFK:s defensiv.

– Det här är första säsongen som jag har spelat och spelat stabilt i varje match. För varje dag som går känner jag mig mer bekväm att spela på den här nivån, säger urhelsingforsaren som är född och uppvuxen i Kasberget i Östra Helsingfors.

Sitt första och tillsvidare enda ligamål gjorde han mot Jukurit i januari.

– Det kändes stort. Det var också en lättnad. Det kändes genast lättare och roligare att spela efter det.

HIFK:s Tobias Winberg omfamnas av lagkamrater.
Winberg gratuleras av lagkamrater efter första ligamålet. HIFK:s Tobias Winberg omfamnas av lagkamrater. Bild: AOP / Petri Saarelainen Tobias Winberg

De senaste säsongerna har allt yngre spelare fått chansen och tagit för sig i den inhemska ishockeyligan. Winberg fick vänta tills han fyllt 22 år innan han etablerade sig.

– Det var alltid en dröm. Jag kände att jag hade chansen då jag jämförde mig med mina lagkamrater. Det gällde bara att orka jobba.

Han beskriver sig som modern ishockeyback, det vill säga snabb och rörlig. Däremot måste han ännu jobba på att bli tuffare. Skillnaden mellan ligaishockeyn och juniormatcher är stor.

Tillsvidare är han tillfreds med det han presterat i ligan den här säsongen. Även om den stundvis har känts konstig på grund av coronapandemin och HIFK:s karantänperiod i slutet av grundserien.

– Nu krävs det bara fler lyckade matcher under bältet för att jag ska vara nöjd med hela säsongen, konstaterar han.

Tobias Winberg gör sin debut i ligaslutspelet på måndag då Helsingfors IFK inleder kvartsfinalserien mot Kärpät.

Tobias Winberg, Helsingfors IFK

Ålder: 22 år
Smeknamn: Tobbe
Varför tröjnummer 29: Jag fick ta det numret som junior. Roligt att jag fått behålla det hela karriären.
Förebild: Oliver Ekman-Larsson
Bästa idrottsminne: FM-brons med HIFK:s A-juniorer 2018.
Favoritämne i skolan: Biologi
Favoritfilm: Harry Potter-filmerna och Lord of the Rings-trilogin
Beskriv dig själv med tre ord: Outtröttlig, atletisk och positiv.

Läs också