Hoppa till huvudinnehåll

Snapsvisor, konstiga läten och fördomar om Österbotten - i gameshowen Kela på de tävlar studerande från hela Svenskfinland

En man sitter i en studio, bredvid sig har han stora skärmar där han ser tävlarna som deltar från sina egna datorer där hemma.
I den virtuella gameshowen Kela på de deltar lagen hemifrån med sin egen dator. En man sitter i en studio, bredvid sig har han stora skärmar där han ser tävlarna som deltar från sina egna datorer där hemma. Bild: YLE gameshow,Kela på de

Har du koll på hur finlandssvenskarna helst gömmer sina lik? Efter att du sett X3M:s nya gameshow Kela på de kommer du veta det och mycket mer.

I dag (19.4) är det premiär för Kela på de - en tävling där studentföreningar, nationer och studentkårer tävlar mot varandra.

Det här är Kela på de

 • Kela på de är en virtuell gameshow där de tävlande lagen är studentföreningar, studentkårer och nationer från hela Svenskfinland.
 • Eftersom det är en virtuell gameshow deltar de tävlande lagen hemifrån. Alla sitter alltså framför sin egen dator och det är tre studerande i varje lag.
 • I varje deltävling möts två föreningar och de två vinnande föreningarna som tar flest studiepoäng tar sig till final. Det är totalt åtta föreningar som deltar.
 • Lagen möter varandra i olika tävlingar. Du får till exempel se hur bra föreningarna är på att göra olika läten, sjunga snapsvisor och blåsa upp kondomer. Däremellan ska de gissa hur Svenskfinland svarat på olika frågor som till exempel: Hur skulle du göra dig av med ett lik utan att bli fast? Vad förknippar gymnasieelever i södra finland med Österbotten?
 • Det första avsnittet kan du se den 19 april och sedan kommer ett nytt avsnitt varje dag fram till finalen den 23 april.
 • Här är de tävlande lagen:
 • Deltävling 1 (19.4): Studentföreningen vid Svenska Handelshögskolan i Vasa rf (Vasa) VS Svenska Handelshögskolans Studentkår (Helsingfors)
 • Deltävling 2 (20.4): Teknologföreningen vid Aalto-universitet (Helsingfors) VS Merkantila Klubben rf (Åbo)
 • Deltävling 3 (21.4): Studentföreningen Brobyggarna rf (Vasa) VS Kemistklubben vid Åbo Akademi rf (Åbo)
 • Deltävling 4 (22.4): Pampasmaffian rf (Vasa) VS Åbo Kåravdelning rf (Åbo)
 • Final (23.4): Det får du se då!

Först ut är Svenska Handelshögskolans Studentkår (SHS) som tävlar mot Studentföreningen vid Svenska Handelshögskolan i Vasa rf (SSHV).

En man sitter i en studio, bredvid sig har han stora skärmar där han ser tävlarna som deltar från sina egna datorer där hemma.
Programledaren Hannes hälsar på SHS som består av Emilia Donner, Emilia Winqvist och Sebastian Ståhlberg. En man sitter i en studio, bredvid sig har han stora skärmar där han ser tävlarna som deltar från sina egna datorer där hemma. Bild: YLE gameshow,Kela på de

Sebastian Ståhlberg som sitter i styrelsen för SHS var till en början lite orolig över att tävla mot systerföreningen.

– Vi inom styrelserna är ganska tävlingsinriktade och vi har haft spelkvällar tillsammans med SSHV som kanske inte slutat så bra. Men nu gick det jättebra och vårt förhållande blev till och med bättre, säger han.

En skärm som visar tre personer i varsin ruta. De deltar i en tävling visa webkameran på sin dator.
Laget från SSHV som består av Ville Toivari, Lydia Nystén och Kia Stenbacka. En skärm som visar tre personer i varsin ruta. De deltar i en tävling visa webkameran på sin dator. Bild: YLE gameshow,Kela på de

Lydia Nystén som sitter i styrelsen för SSHV tyckte också det var roligt, om än lite märkligt, att tävla mot SHS.

– Vi är ju en del av SHS, så egentligen tävlar vi mot oss själva. Men alla var väldigt taggade inför att vara med, säger hon.

Lagen briljerade med snapsvisor

Båda lagen försökte förbereda sig inför tävlingen, men det var svårt eftersom de inte hade någon aning om vad som väntade.

– Vi märkte ändå att kunskaperna i laget var bra fördelade. En var till exempel jättebra på snapsvisor och en annan på skådespel, säger Lydia.

– Sångerna kunde vi också riktigt bra, men det var nog den enda grenen som var riktigt lyckad för oss, säger Sebastian.

Vilka tävlingsmoment gick dåligt då?

– Egentligen alla andra, säger Sebastian med ett stort skratt.

Trots det här tycker Sebastian att tävlingen var en bra upplevelse.

– Även efteråt när vi pratat om tävlingen så har vi skrattat. Den gav oss fina minnen, säger han.

Också Lydias lag fick sig en hel del skratt. Tutorna de skulle blåsa i för att få taltur fungerade inte, så de fick istället låtsasblåsa och ropa samtidigt.

– I en tävling skulle vi tugga tuggummi vilket ledde till att en massa xylitol rann ner över våra datorer, säger hon.

En man sitter i en tävlingsstudio och i bakgrunden står det "Kela på de".
Programledaren Hannes, eller ... Daddy? En man sitter i en tävlingsstudio och i bakgrunden står det "Kela på de". Bild: YLE gameshow,Kela på de

Även programledaren kunde bjuda på en hel del skratt. Han går under namnet Johannes “Hannes” Björkqvist, fast numera kanske Daddy?

– Det blev någon slags misskommunikation som ledde till att många uppfattade hans namn som “Daddy”. Jag tror han har att framtida smeknamn där, säger Sebastian.

De tävlande lagen fick också med sig en massa ny kunskap.

– Jag vet nu att det finns alltför många sätt att gömma ett lik. Jag tror jag måste vara lite mer försiktig i framtiden, säger Sebastian.

En virtuell gameshow

Under coronatiden har många studerat på distans och flera evenemang har ställts in.

– Studerande har inte kunnat träffas och eller ordna evenemang som de brukar och därför ville X3M ordna något för dem. Dessutom är vi ju intresserade av att veta vilken förening som är den bästa föreningen, säger programledaren Hannes.

Lydia och Sebastian är glada över att något sådant här kan ordnas nu när de flesta studieevenemang ställts in.

– Vi hade massor att se fram emot och jag skulle vara med och ordna flera evenemang, men så gick allt från största hypen till ingenting. De studerande har också fått mycket kritik under coronatiden, så att något sådant här ordnas är väldigt uppskattat, säger Sebastian.

– Ja det är verkligen superbra att vi kunde göra något så här kul på distans, säger Lydia.

I dag (19.4) är det premiär och båda lagen ska samlas på något vis för att kolla på tävlingen.

– Jag vet inte vad jag har att förvänta mig. Jag har säkert gjort bort mig totalt, men det är ju det som är kul, säger Lydia.

Sebastian håller med.

– Det ska bli roligt att se hur jag riktigt skämt ut mig, säger han.