Hoppa till huvudinnehåll

Spanien överväger att ge alla den första vaccindosen och först efter det dela ut en andra dos

Vaccineringscenter i Madrid
Vaccineringscenter i Madrid. Vaccineringscenter i Madrid Bild: STELLA Pictures / Splash News Spanien,vaccin,COVID-19,coronavirus,pandemi,Madrid

Hälsomyndigheterna i Spanien överväger att skjuta fram den andra covid-19-vaccineringen i syfte att säkerställa att alla ska få den första vaccindosen.

Tanken är att personer under 80 år inte ska få sin andra dos av covid-19-vaccinet förrän man lyckats maximera antalet människor som fått åtminstone en vaccindos, rapporterar tidningen El Mundo.

I enlighet med förslaget ges den andra injektionen av Pfizers och Modernas vaccin åtta veckor efter den första i stället för tre veckor.

Det här betyder att den rådande nationella strategin i Spanien klart förändras. Hittills har man ansett att äldre och speciellt utsatta människor måste få två vaccindoser så snabbt som möjligt.

Länder som Israel och Storbritannien, som har valt att vaccinera sina medborgare med bara en dos först på ett bredare befolkningsplan, har rapporterat om goda resultat.

Enligt rapporter i fredags har sju procent av befolkningen i Spanien fått två doser medan 19 procent har fått åtminstone en dos.

Källa: Reuters

Läs också