Hoppa till huvudinnehåll

Åbo plöjer ner miljoner i skolor under de kommande åren – renoveringen och nybygget vid Sirkkala skola kostar drygt 15 miljoner euro

Molnig och regnig dag på en lågstadieskolgård. En grupp barn går mot vit matsalsbyggnad.
Arkivbild. Sirkkala skola ska renoveras och få en ny skolbyggnad. Molnig och regnig dag på en lågstadieskolgård. En grupp barn går mot vit matsalsbyggnad. Bild: Arash Matin / Yle Sirkkala skola

Renoveringen av Sirkkala skola och nybygget på skolans tomt blir dyrare än beräknat. Enligt Åbo stads nuvarande planer kommer projektet att kosta närmare 15,5 miljoner euro.

I fjol räknade staden att projektet skulle kosta 12,5 miljoner euro. Skolan måste ändå renoveras grundligare än vad staden räknat med från början och därför ökar kostnaderna. Bland annat krävs en mer omfattande fasadrenovering, skadliga ämnen ska tas bort och dörrar och fönster måste bytas ut.

Projektet inleds i år och elever och personal flyttar tillfälligt till Kärsämäki efter att vårterminen avslutats. Meningen är att den nya skolbyggnaden och de renoverade byggnaderna kan tas i bruk höstterminen 2023.

Frågan godkändes på stadsfullmäktigemötet på måndagskvällen.

Suikkilaområdet ska få nytt daghem och en ny skola - renovering av skola i Svalberga väntar också

Åbo stad har också andra stora skolprojekt att ta itu med. Under stadsfullmäktigemötet behandlades också planerna på att bygga ett nytt daghem och en ny skola i stadsdelen Suikkila, samt planerna på att renovera skolan i Svalberga.

Även gällande skolprojektet i Svalberga måste kostnadskalkylerna uppdateras. Meningen är att renovera och riva delar av skolan och bygga nytt. Nu kostar projektet ungefär en miljon euro mer än beräknat och slutnotan landar på drygt 12 miljoner euro.

Stadsfullmäktige tog också del av de preliminära planerna på att bygga en ny skola och ett nytt daghem i Suikkila. Det är frågan om ett stort projekt, då staden planerar att även flytta rådgivningsverksamheten och hemvården till de nya byggnaderna.

Skol- och daghemsfastigheterna är gamla. Dessutom visar prognoserna att behovet av dagisplatser kommer att öka på området.

En ny gymnastiksal ska också byggas i anslutning till skolan. Staden beräknar att projektet kostar drygt 17 miljoner euro.

Projektplanen godkändes i stadsfullmäktige efter omröstning. Det var främst Vänsterförbundets ledamöter som ville att årskurs 1 till 6 skulle få gå i skolan i framtiden, inte endast årskurs 1 till 3 som staden nu planerar. Förslaget förlorade i omröstning.

Enligt stadens planer ska projektet vara klart år 2024.

Läs också