Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 20.4.2021

sairaalan koronatestaus kyltti
sairaalan koronatestaus kyltti Bild: Jarkko Heikkinen / Yle coronavirus,sjukhus,Coronatestning,Vasa,Vasa centralsjukhus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Nästan 2 500 elektroniska tidsbokningar till coronavaccinering i Vasa

Under förra veckan bokades sammanlagt 2 471 tider till coronavaccinering via det elektroniska tidsbokningssystemet i Vasa. Den elektroniska tidsbokningen öppnade den 12 april.

Sedan den 15 april kan man boka tid även till andra hälsostationer än den egna. För närvarande vaccinerar man alla personer över 70 år, personer i åldern 16–69 år som hör till en riskgrupp och grundfriska personer i åldern 60–64.

Hittills har drygt 19 000 Vasabor fått den första vaccindosen, de flesta av dem över 65 år. Cirka 200 personer har fått den andra dosen.

Personer under 20 år får utöva hobbyverksamhet i Österbotten

Österbottens coronasamordningsgrupp beslöt på sitt möte på tisdagen att avveckla restriktionerna för barns och ungas hobbyverksamhet inom landskapet.

Det här innebär att personer under 20 år nu kan utöva sina hobbyer igen. Däremot tillåts inte i det här skedet spel och matcher över landskapsgränsen.

Coronagruppen konstaterar att antalet nya coronafall har hållits på en måttlig nivå och att smittan kan spåras i 90 procent av fallen. Österbotten befinner sig dock fortfarande i epidemins accelerationsfas, eller inbromsningsfas som den också kan kallas i det här fallet.

De rekommendationer som gäller till den 30 april är fortfarande i kraft. Coronagruppen utvärderar läget på nytt på sitt nästa möte den 27 april.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite meddelade på tisdagen att man inte har konstaterat några nya fall av coronasmitta.

Liksom i Österbotten och Södra Österbotten var det här den andra dagen i följd utan nya fall.

Incidensen per 100 000 invånare de senaste två veckorna är nu 6,5. Ingen vårdas för tillfället på sjukhus för covid-19 inom Soites område.

Inga nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterade inga nya coronafall på tisdagen. Inte heller på måndagen konstaterades några nya fall.

Incidensen per 100 000 invånare de senaste två veckorna är nu 29.

Under gårdagen togs 400 coronatester i distriktet. Sammanlagt har man konstaterat 2 382 fall av coronasmitta.

Inga nya fall i Södra Österbotten

För andra dagen i följd rapporterades inga nya coronafall i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Incidensen per 100 000 invånare de senaste två veckorna fortsätter sjunka och är nu 26,4.

Under gårdagen togs 272 coronatester. Totalt har man konstaterat 801 coronafall i Södra Österbotten sedan epidemins början.

Läs också