Hoppa till huvudinnehåll

Senaste nytt 20.4.2021: Domen: Ex-polisen Derek Chauvin döms i George Floyd-fallet, EMA: Fördelarna med Johnson & Johnsons vaccin större än nackdelarna, Tchads president död

Dos av Astra Zenecas coronavaccin i bakgrunden och sprutor i förgrunden.
De svenska myndigheterna rekommenderar att personer under 65 som fått en första dos av Astra Zeneca ska få en andra dos av något annat coronavaccin. Dos av Astra Zenecas coronavaccin i bakgrunden och sprutor i förgrunden. Bild: Alamy / All Over Press coronavirus,coronavaccin,AstraZeneca,Astra Zeneca

De senaste nyheterna från Svenskfinland, Finland och världen. Artikeln uppdateras fram till midnatt i dag.

Vi som håller dig uppdaterad heter: Lars Gustafsson, Emil Friman, Belén Weckström och Saga Mannila.

Ett staket med ett George Floyd porträtt.
Ett staket med ett George Floyd porträtt. Bild: AFP / Lehtikuva Fallet George Floyd,Minnesota,USA,Minneapolis

Ex-polisen Derek Chauvin döms på alla punkter i George Floyd-fallet

Läs mer i vår artikel.

Juryn klara i målet mot Derek Chauvin

22.53
Juryn har fattat sitt beslut i målet där den tidigare polisen Derek Chauvin står åtalad för att ha dödat George Floyd under ett polisingripande. Beslutet meddelas inom kort.

Europeiska läkemedelsmyndigheten anser att fördelarna med Johnson & Johnsons coronavaccin är större än nackdelarna

17.47, uppdaterad 18.41

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA anser att blodproppar bör anges som en sällsynt biverkning av Johnson & Johnson) coronavaccin. Fördelarna med vaccinet är större än nackdelarna, anser EMA.

Källa: EMA

Sverige håller fast vid att ge Astra Zeneca bara åt personer över 65 år – yngre än så ska få en andra dos av någon annan tillverkare

15.21

Sveriges stadsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.
– Astra Zeneca är i grunden ett väldigt effektivt vaccin som minskar risken för svår sjukdom och död, det visar flera undersökningar, säger Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell. Sveriges stadsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens. Bild: Pontus Lundahl / EPA Anders Tegnell

Folkhälsomyndigheten håller fast vid sin rekommendation att personer under 65 inte ska vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

Personer under 65 som fått en första dos av Astra Zeneca rekommenderas nu få en andra dos av något annat märke, meddelar Folkhälsomyndigheten i dag.

Knappt 180 000 svenskar som är yngre än 65 har fått en första dos av Astra Zenecas vaccin. De flesta av dem jobbar inom vården.

De sällsynta biverkningar som inrapporterats från vaccinet gäller i de flesta fall personer under 60.

På pressträffen understryker Anders Tegnell vikten av att personer över 65 nu blir vaccinerade i hög takt. Folkhälsomyndigheten upprepar att Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA bedömer att nyttan med vaccinet fortfarande uppväger risken för biverkningar.

– Det är i grunden ett väldigt effektivt vaccin som minskar risken för svår sjukdom och död, det visar flera undersökningar, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Ur den synpunkten har vaccinet samma effekt som Pfizer och Moderna: De är alla väldigt effektiva på en nivå som vi sällan ser i vaccin för den här typen av sjukdomar.

Egentliga Finland luckrar upp coronarestriktioner

15.05

Egentliga Finlands coronaarbetsgrupp uppluckrar försiktigt begräsningarna och börjar med barn och unga. Från och med måndag tillåts hobbyverksamhet inomhus utan närkontakt för personer under 20 år.

Vuxna får också syssla med hobbyverksamhet utomhus från och med nästa vecka, men endast i grupper på högst sex personer. Läs mera om restriktionerna här.

HUS öppnar poliklinik för långvarig covid-19

14.22

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS ska snart öppna en poliklinik för patienter med långvarig covid-19.

HUS skriver i ett pressmeddelande att omkring en femtedel av dem som insjuknat i covid-19 har olika slags symptom ännu efter det akuta skedet. Symptomen kan vara utmattning, andnöd, hjärtklappning, bröstsmärta, muskelsmärta, koncentrationsstörningar, ångest och depression.

"Vi vet inte hur många som drabbas av långvarig covid-19 inom HUS-området, men det finns ett klart behov för kliniken", säger ledande överläkare Markku Mäkijärvi i pressmeddelandet.

Polikliniken ska öppna så snart som möjligt, men den exakta tidtabellen är oklar. Den klarnar när det finns lokaler och personal.

Kliniken ska samarbeta med forskare vid Helsingfors universitet och med den kliniska forskningen vid HUS.

Tchads president Idriss Déby har dött vid fronten – landet har stängt gränserna och utlyst utegångsförbud

14.13, uppdaterad 15.41

Idriss Déby.
Déby blev 68 år gammal. Idriss Déby. Bild: STELLA Pictures / ddp / All over press Idriss Déby,Tchad

Tchads långvariga president Idriss Déby har dött. Han skadades under ett besök vid frontlinjen, uppger landets militär. Enligt militären har parlamentet och regeringen upplösts. Landsgränserna är stängda och det råder utegångsförbud i landet.

Déby valdes för en dryg vecka sedan till en sjätte mandatperiod som president. Han utsågs till president på måndagen. Han har styrt landet sedan andra december 1990.

Under valet inledde rebellrörelsen Front for Change and Concord in Chad en storoffensiv mot huvudstaden N'Djamena. Därför besökte presidenten trupperna i området i stället för att hålla sitt segertal.

Nu tar ett militärråd tillfälligt över makten, med Débys 37-åriga son Idriss Déby Itno i spetsen.

Källor: Reuters, AFP

Talkshowen Skavlan läggs ner

13.31

Den populära norsk-svenska talkshowen Skavlan kommer att sända sin sista säsong i höst. Det skriver den norska programledaren Fredrik Skavlan på sociala medier.

"Det finns mycket jag kommer att sakna. Gästerna, förstås. Publiken. Tittarna jag träffar i affären. Men framför allt mina proffsiga medarbetare", skriver Skavlan i sitt pressmeddelande.

Showen har samlat på sig 284 avsnitt i 24 säsonger. Under åren har Skavlan gästats av diverse kändisar, bland annat Miley Cyrus, Jonas Gardell, Kylie Minogue och Bruce Springsteen.

Armin Laschet ett steg närmare att efterträda Merkel

13.16

Armin Laschet
Armin Laschet Bild: Filip Singer / EPA Tyskland,Tysklands kristdemokratiska union (CDU),Armin Laschet

CDU:s ordförande Armin Laschet blir de tyska kristdemokraternas kanslerkandidat i förbundsdagsvalet i höst.

Laschets utmanare Markus Söder meddelade i en presskonferens i dag att han ställer sig bakom Laschet. Söder leder CDU:s bayerska systerparti CSU.

‒ Tärningarna är kastade. Armin Laschet blir unionens (CDU:s och CSU:s) kanslerkandidat, sa Söder.

CDU utsåg Laschet till sina kanslerkandidat efter ett maratonmöte i går kväll. Men Söder är populär bland många av kristdemokraternas anhängare.

Nu har 1,3 miljoner fått coronavaccin

13.13

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar att 1 342 000 personer i Finland har fått sin första vaccindos. Ungefär 124 000 personer har fått två vaccindoser.

Misstänkt dråp vid Helsingfors centralstation – offret en 24-åring

12.31

En 24-åring dog av knivskador i samband med ett slagsmål på centralstationen i Helsingfors på måndagen. Polisen misstänker dråp i fallet, och de misstänkta är minderåriga.

Händelsen inträffade vid halv niotiden på måndagskvällen på centralstationen i Helsingfors

THL: 214 nya coronafall under det senaste dygnet

12.05

214 nya coronafall och två dödsfall har rapporterats i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Under de senaste två veckorna har totalt 4 600 fall rapporterats, under veckorna innan låg samma siffra på 7 527 coronafall. Antalet nya fall per två veckor har alltså sjunkit med 2 927.

Sammanlagt har 84 501 coronafall rapporterats i Finland.

Källor: Institutet för hälsa och välfärd, STT

VM-rallyt i Jyväskylä flyttas till hösten

11.53

VM-rallyt i Jyväskylä flyttas från sommaren till hösten.

Rallyt som ursprungligen skulle arrangeras i månadsskiktet juli-augusti körs nu i stället från 30 september till 3 oktober. Förra året blev rallyt inhiberat helt och hållet.

Stora Enso avslutar permanent sin massa- och cellulosaproduktion i Kemi och Kvarnsveden

09.17

Stora Enso planerar att avsluta massa- och cellulosaproduktionen i sitt bruk i Kemi.

Helsingin Sanomat var först ute med nyheten.

Nyhetsbyrån STT rapporterar att företagets pappersbruk i Kvarnsveden i Sverige också kommer att avsluta produktionen.

I Finland kommer 670 personer att mista sitt jobb, i Sverige 440. Fabrikerna slutar tillverka cellulosa och papper det tredje kvartalet i år.

Fabriken i Kemi tillverkar cellulosa, papper och virke. De senaste 15 åren har efterfrågan på papper minskat då allt fler läser nyheter på nätet i stället för i tidningsformat.

Som följd har fabriker som tillverkar tryckeripapper varit tvungna att lägga ner i verksamhet, både i Finland och i världen. Läs mera här.

Källor: HS, STT

Aktia avslutar samarbetsförhandlingarna

09.05

Aktias samarbetsförhandlingar som inleddes den 18.2 har avslutats.

Efter förhandlingarna har bolaget fattat beslut om förändringar som kommer att leda till att Aktia totalt minskar 75 jobb i stället för de cirka 100 jobb som ursprungligen beräknades.

Uppskattningsvis 50 personer kommer att erbjudas möjlighet till nya uppdrag inom bolaget.

Fler personer lyfter socialbidrag i Finland än i Sverige, visar undersökning

08.50

FPA i Östra centrum.
År 2017 överfördes ansvaret för utbetalandet av socialbidrag från kommunerna till Folkpensionsanstalten. Undersökningen gjordes mellan åren 2013–2017, så situationen kan se annorlunda ut nu. FPA i Östra centrum. Bild: Jorge Gonzalez / Yle FPA,folkpensionsanstalten,social- och hälsovårdstjänster,statliga inrättningar,grundtrygghet (utkomstskydd),socialskydd,socialskyddspolitik,sociala förmåner,socialskyddsavgifter,pensionsanstalter

I Finland är det fler som lyfter socialbidrag i relation till befolkningsmängden jämfört med Sverige. Det här visar en ny undersökning av Institutet för hälsa och välfärd (på finska).

Orsaken? Enligt undersökningen är det så eftersom socialbidragen i Finland är högre och flexiblare än i Sverige. I Finland får de som lyfter stöd till exempel tjäna mera än de i vårt grannland.

En stor av skillnaden mellan länder kan också förklaras av man inte utnyttjar inkomststöd i samma mån. Av de som kvalificerar för bidrag i Sverige lyfter ungefär hälften det. I Finland är samma siffra två tredjedelar.

Källor: STT, Institutet för hälsa och välfärd

Medellönerna vid Åbo universitetscentralsjukhus är klart sämre än i övriga delar av landet – Psykologförbundet varnar om utmanande rekrytering

07.11

Dålig lön och sämre karriärmöjligheter kan vara orsak till att Åbo universitetscentralsjukhus har haft svårt att rekrytera språkkunnig personal.

Vuxenpsykiatrin har exempelvis haft svårt att hitta tillräckligt med svenskspråkiga psykologer.

– Åbo har länge legat efter den riksomfattande nivån vad gäller psykologlönerna, säger specialisten Max Ervast vid Psykologförbundet. Vi vet att det i medeltal kan handla om flera hundra euro mindre i månaden för dem som jobbar vid ÅUCS jämfört med andra universitetssjukhus.

Läs mera om löneskillnaderna och psykologernas arbetsbild här.

Sjundeå öppnar inte nya daghem trots brist på lokaler

05.48

Sjundeå kommun har ända fram till hösten stora behov av lokaler för barn i daghemsåldern. Därför har kommunen i flera månader funderat på om kommunen borde öppna ett daghem i Störsvik där det finns två byggnader som fungerat som daghem.

Kommunstyrelsen i Sjundeå beslöt i går kväll (19.4) att kommunen inte i detta skede öppnar ett nytt daghem i Störsvik. Det är dyrt och kräver ny personal.

Läs mera här.

Johnson Mattheys etablering i Vasa blir en del av ett nordiskt batteribälte: "Det här är början på något större"

05.35

En skiss av Långskogens industriområde där en batterifabrik planeras på en 300 hektar stor tomt.
En skiss av Långskogens industriområde där en batterifabrik planeras på en 300 hektar stor tomt. Bild: FCG Skiss,teknisk ritning (aktivitet),illustration,vasa

På samma sätt som Northvolt blivit ett stort uppsving för Skellefteå, likadan effekt kommer Johnson Mattheys fabrik att ha på Vasaregionen säger Mathias Lindström, direktör på Kvarkenrådet.

Vasa tillsammans med Northvolt i Skellefteå och Freyr Batterys planerade etablering i Mo i Rana bildar tillsammans ett batteribälte som sätter området på kartan, säger Lindström.

– Det blir ett lyft för hela regionen. Här finns råmaterial och kunskap och fungerande infrastruktur. Det här kommer att bli större än vi anar.

Läs mera om reaktionerna på nyheten om Vasas nya batterifabrik här.

Läs också