Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå öppnar inte daghem i Störsvik trots brist på lokaler

Daghemsbarn i regnkläder köar för att komma in till dagiset.
Det är dyrt att öppna ett daghem i Sjundeå igen, konstarerar kommunstyrelsen. Och därför öppnas inte daghemmet i Störsvik. Daghemsbarn i regnkläder köar för att komma in till dagiset. Bild: Linus Hoffman / Yle Galonbyxor,regnkläder,Dagisbarn,daghem,dagvård,stövlar,gummistövlar,Barnens regnkläder,daghemsbarn

Sjundeå öppnar i det här skedet inte ett nytt daghem i Störsvik. Att ha ett daghem i Störsvik är dyrt och kräver ny personal.

Kommunstyrelsen i Sjundeå beslöt i går kväll (19.4) att kommunen inte i detta skede öppnar ett nytt daghem i Störsvik.

Kommunen tar upp ärendet på nytt om det sker ändringar i småbarnspedagogikens behov av lokaler.

Sjundeå kommun har ända fram till hösten stora behov av lokaler för barn i daghemsåldern. Därför har kommunen i flera månader funderat på om kommunen borde öppna ett daghem i Störsvik där det finns två byggnader som fungerat som daghem.

Bild på ett daghem.
Det nyaste daghemmet i Störsvik stängdes sommaren 2020. Daghemskedjan Touhula gick på förlust 2019, och ett år senare blev det klart att daghemmet i Störsvik är ett av dem som stängs. Bild på ett daghem. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Sjundeå,Störsvik,daghem,privata daghem,Störsvik daghem

Störsvik gamla daghem, en gul byggnad.
Så här såg Sjundeå kommuns daghem i Störsvik ut innan det stängdes och ett privat företag öppnade småbarnspedagogik på området. Störsvik gamla daghem, en gul byggnad. Bild: Marica Hildén / Yle Störsvik,Sjundeå,Västnyland,störsvik daghem gamla daghemmet

Tjänstemännen har räknat ut att det kostar kommunen 220 000-250 000 euro på årsnivå att öppna ett daghem i Störsvik. De ekonomiska aspekterna talar för att behålla den nuvarande strukturen inom småbarnspedagogiken, skriver tjänstemännen i föredragningslistan till kommunstyrelsens möte.

Det går inte heller att flytta den nuvarande personalen till ett nytt daghem, utan det skulle kräva fyra nya vakanser inom småbarnspedagogiken.

De nuvarande lokalerna räcker för att ordna småbarnspedagogik i Sjundeå kommun, anser tjänstemännen.

Den nuvarande bristen på lokaler för småbarnspedagogiken lättar i höst då Sjundeå deltar i försöket där även barn som är fem år går i förskola. I höst flyttas en del av barnen som då är i förskoleålder till lokaler i Aleksis Kiven koulu och Sjundeå svenska skola.

Läs också