Hoppa till huvudinnehåll

Stort coronautbrott i Sveriges handbollstrupp efter första mötet – byter ut precis hela laget inför returen

Spelare i Sveriges damlandslag i handboll står i samlad trupp efter match.
Sveriges damlandslag i handboll tvingas plocka in reserverna inför den avgörande matchen i VM-kvalet efter ett coronautbrott i truppen. Spelare i Sveriges damlandslag i handboll står i samlad trupp efter match. Sveriges damlandslag i handboll

Sveriges handbollsdamer vann den första matchen i VM-playoffen borta mot Ukraina med klara 28–14. Men resan till Kiev medförde ett stort coronautbrott i det blågula landslaget. Inför veckans retur tvingas Sverige därför byta ut hela laget och ledarstaben.

Redan vid hemkomsten efter det svenska landslagets klara seger mot Ukraina i lördags stod det klart att coronabubblan spruckit i samband med bortamatchen.

Johanna Westberg gav ett positivt snabbtest direkt efter landningen på flygplatsen i Sverige, och det stod klart att hon skulle missa returmötet med en VM-plats i potten.

Det svenska laget plockade genast också bort Jamina Roberts och Johanna Bundsen från truppen eftersom de delat rum med Westberg.

Men det var bara början. Nu visar det sig att flera spelare och ledare smittats av viruset. På tisdag morgon testades samtliga i truppen på nytt och när resultaten kom på eftermiddagen var flera test positiva.

"Säkerheten för alla viktigast"

Efter överläggningar med svenska myndigheter och det internationella handbollsförbundet har beslutet tagits att samtliga svenska spelare och ledare som var med i Ukraina kommer att fortsätta vara isolerade och inte kunna delta i matchen.

Men matchen ska ändå spelas i Lund på onsdag kväll. Därför byts precis hela det svenska laget och ledarstaben ut inför returen.

– Enligt den information vi har just nu kommer matchen att spelas som planerat och vi har en kontinuerlig dialog med EHF och kollar på de förutsättningar och alternativ vi har för att kalla in nya spelare och ledare för att kunna genomföra matchen på ett säkert sätt, säger landslagschefen Hanna Fogelström på landslagets hemsida.

– Viktigast för oss blir att säkerställa säkerheten för alla inblandade. Dels att de som är på plats nu kommer att komma hem på ett bra sätt och dels att de nya som ansluter kommer att bo i en egen bubbla utan risk att träffa de övriga, säger Fogelström.

Läs också