Hoppa till huvudinnehåll

VM-rallyt i Jyväskylä flyttas till hösten – "Omöjligt att genomföra utan publik"

Keula pystyssä hypystä
VM-rallyt i Jyväskylä körs i år på hösten. Keula pystyssä hypystä Bild: Tomi Hänninen rally,Rally-VM,Neste Oil Rally Finland,bilsport,Fédération Internationale de l'Automobile,Ruuhimäki,Kris Meeke,Paul Nagle

VM-rallyt i Jyväskylä flyttas från sommaren till hösten. Rallyt som ursprungligen skulle arrangeras i månadsskiktet juli-augusti körs nu i stället från 30 september till 3 oktober. Förra året blev rallyt inhiberat.

Tävlingsledaren för det finländska VM-rallyt Kai Tarkiainen berättar för Yle Urheilu att man med flytten hoppas på att få större publikmängder till rallyt.

– Utan publik är det i praktiken omöjligt att genomföra tävlingen. Vi orkar inte längre tro på att det skulle vara möjligt att arrangera stora publikevenemang under sommaren, säger Tarkiainen till Yle Urheilu.

Det finns fortfarande oklarheter kring arrangemangen, men arrangörerna hoppas på att pandemisituationen lättat till hösten.

– Vi förbereder oss för en tävling med någon form av begränsningar, men hoppas på att rallyt kan genomföras helt utan restriktioner, säger Tarkiainen.

Sommarrallyt har långa traditioner

Rallyt i Jyväskylä har körts redan i 70 år, men aldrig tidigare har rallyt arrangerats under oktober månad. De tre första tävlingarna kördes i september, men efter det har man endast år 1986 kört rally i Jyväskylä under september.


Sommarrallyt har långa traditioner, och en tävling i höstmörkret kommer att skilja sig från tidigare rallyt också för förarnas del.

Rallyt i Jyväskylä blir i och med flytten VM-säsongens tredje sista deltävling. VM-serien fortsätter denna vecka med årets tredje deltävling som körs i Kroatien. Totalt siktar man på att genomföra tolv deltävlingar i årets VM-serie.

Läs också