Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 21.4.2021

En ung kvinna iförd munskydd blir vaccinerad.
En ung kvinna iförd munskydd blir vaccinerad. Bild: Silja Viitala / Yle april,2021,Busholmen,Helsingfors,Pfizer Inc.,coronavaccin,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,vaccinering,vaccin,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,riskgrupper,unga vuxna

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Coronasmitta vid Isolahden päiväkoti

I en av förskolegrupperna vid Isolahden päiväkoti i Vasa har en person smittats av cornaviruset. Eventuellt har 46 personer exponerats för viruset.

Förskolan vid Isolahden päiväkoti finns i en egen byggnad på gården till Isolahden koulu. De 33 barnen i två förskolegrupper och 13 vuxna som exponerats för smittan, har försatts i karantän till den 29.4.

Österbotten snart på basnivå

Enligt infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus närmar sig Österbotten coronaepidemins basnivå.

För att smittläget ska kunna klassas som basnivå måste incidenstalet ligga under 20 och hållas där, dagens siffra är 26.

Övriga kriterier för basnivå som distriktet uppfyller är att bara en patient just nu vårdas på Vasa centralsjukhus för covid-19, 90 procent av smittkedjorna kan spåras och andelen positiva testsvar är kring en procent.

Enligt Salonen härstammar alla de sex fallen som rapporterades på onsdagen från kända smittkedjor.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Vårdsamkommunen Soite konstaterar att det under förra veckan kom två nya fall av coronavirussmitta i distriktet.

Incidenstalet är nu 6,5 smittade per 100 000 invånare och distriktet befinner sig på epidemins basnivå.

Sex nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Efter en lugn start på veckan rapporterade Vasa sjukvårdsistrikt om sex nya fall av coronasmitta på onsdagen

Totalt har nu 2388 österbottningar testat positivt för covid-19. Trots onsdagens nya fall sjunker incidenstalet till 26 smittade per 100 000 invånare de senaste två veckorna, igår 29.

Under tisdagen togs 266 coronatester.

Ett nytt coronafall i Södra Österbotten

På onsdagen rapporteras det om ett nytt fall av coronasmitta i Södra Österbotten och Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt bedömer att coronaläget i distriktet håller på att lugna sig.

Totalt har nu 802 personer inom distriktet testat positivt för covid-19.

Incidenstalet är 25,9 smittade per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Läs också