Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Coronaintyg ska göra resandet lättare, europeiska Superligan klappar ihop och annat att ha koll på idag

Coronaintyg med QR-kod - både digital version och pappersversion.
Det ska småningom bli lättare att resa igen. Coronaintyg med QR-kod - både digital version och pappersversion. Bild: EU-kommissionen / Yle intyg,coronavirus,grönt certifikat

Ett nytt coronaintyg ska underlätta resandet i Europa från och med midsommar

EU-länderna kom förra veckan överens om att införa ett coronaintyg, eller ett grönt certifikat som det officiellt kallas. Det ska innehålla information om en persons coronavaccinationer, antikroppstest och coronatest.

Om du är vaccinerad mot covid-19 så ska du lätt kunna bevisa det i samband med en utlandsresa, från och med midsommardagen den 26 juni.

Exit-planen presenteras

Regeringen presenterar idag en uppdaterad exit-plan. Statsminister Sanna Marin (SDP) sa i går att förändringar när det gäller evenemangs- och kulturbranschen är att vänta.

Kvinna i brun page ser ut över en tom teatersalong.
Konst- och kulturfältet väntar på besked. Kvinna i brun page ser ut över en tom teatersalong. Bild: Yle/Johanna Ventus Wasa teater,Teater,teaterhus

För en dryg vecka sedan presenterade regeringen när, hur och i vilken ordning coronarestriktionerna ska luckras upp - efter det lades planen ut på en remissrunda.

I går förhandlade regeringen om förändringar i den ursprungliga planen.

Rambudgetförhandlingarna kör igång

Regeringen inleder i dag sina rambudgetförhandlingar om åren 2022-25 som gäller sysselsättningen, ekonomin och användningen av torv.

Statsminister Sanna Marin (SDP) tog inför dagens förhandlingar inte ställning till om socialdemokraterna är redo att göra ändringar i den inkomstbundna arbetslöshetsersättningen.

Att det förekommer bittra gräl, i synnerhet mellan Centern och de rödgröna partierna, är inget nytt. Men nu är tvisten mer grundläggande än förut, eftersom det finns en uppriktig borgerlig oro för att vi står inför ett djupare skifte i tänkandet kring den ekonomiska politikens grundläggande principer. I den kampen spelar budgetramen en central roll.

Fällande dom i fallet George Floyd

I USA fälls den tidigare polisen Derek Chauvin för George Floyds död på alla tre åtalspunkter. Han är nu i polisens förvar efter att tidigare ha varit på fri fot mot borgen.

Mielenosoittaja kantaa julistetta, jossa on piirros George Floydista ja sanat "I can't breathe" (en voi hengittää)
Åtalspunkten som motsvarar dråp kan ge 40 års fängelsestraff. Mielenosoittaja kantaa julistetta, jossa on piirros George Floydista ja sanat "I can't breathe" (en voi hengittää) Bild: Preston Ehrler / AOP George floyd,rasism,polisen

"Second-degree unintentional murder" motsvarar dråp hos oss, men åtalspunkten kan i värsta fall ge 40 års fängelse.

Brittiska lag drar sig ur Superligan

Alla de sex brittiska fotbollslag som påtalats för den europeiska Superligan drar sig ur, uppger bland annat brittiska BBC.

Manchester City var den första Premier League-klubben som drog sig ur planerna på en ny liga, efter att Chelsea signalerat att de kanske inte vill vara med.

Michail Antonio gör en cykelspark.
Manchester City var den första Premier League-klubben att dra sig ur. Michail Antonio gör en cykelspark. Bild: /All Over Press Michail Antonio,West Ham United FC,Manchester City FC

Också de resterande lagen - Arsenal, Liverpool, Manchester United och Tottenham har nu dragit sig ur Superligan.

Enligt nyhetsbyrån AFP betyder det här i praktiken att planerna på ligan helt raseras. Den europeiska Superligan där fotbollslag från olika europeiska länder skulle delta väckte genast stor kritik då planerna offentliggjordes i söndags.

Dagens väder

I landets västra del i kväll eller i natt regnskurar. Dagens högsta temperatur 9...14 grader och nattens lägsta -1...+3 grader.

I landets östra del i eftermiddag eller i kväll österifrån lokalt regn, i natt också blötsnö. Dagens högsta temperatur 6...10 grader och nattens lägsta -1...+3 grader.

I landets norra del på dagen i Armen lokalt regn eller snöfall, annars uppehåll. I natt också i Kajanaland lokalt regn eller blötsnö. Dagens högsta temperatur är 7...12 grader, i Armen lägre. Nattens lägsta -3...+2 grader.

Faran för gräsbränder är stor i landets södra och västra delar och i landskapet Södra Savolax.

Läs också