Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsöverblick 21.4.2021: Marin säger att regeringen hittat lösningar för att sysselsätta 80 000 personer, damernas hockey-VM ställs in

Michelle Karvinen i farten mot Tjeckien.
Finland förlorade 1–2 efter straffar mot USA i den senaste VM-finalen som gick av stapeln 2019. Ifjol ordnades inget VM på grund av coronaläget. Michelle Karvinen i farten mot Tjeckien. Bild: Tomi Hänninen Michelle Karvinen,Finlands damlandslag i ishockey

Senaste nytt på svenska. Vi uppdaterar den här artikeln fram till midnatt i dag. Här är morgonens nyheter.

Det här händer i dag:

 • Regeringens rambudgetförhandlingar inleddes i dag kl. 10.30 på Ständerhuset. Enligt Yles uppgifter ska regeringen ha hittat lösningar för att skapa 80 000 jobb. Finansminister Matti Vanhanen sa ändå att förhandlingarna står stilla och att inget av betydelse bestämdes.
 • Rysslands president Vladimir Putin höll tal för nationen. Putin gav inga konkreta besked under sitt tv-sända tal. Däremot talade han om hur fientlig omvärlden är. Han konstaterade att Ryssland har moderna vapen och att landet kan slå tillbaka hårt mot dem som hotar, skriver Svenska Yles medarbetare Kerstin Kronvall i en kommentar.

  Vi som uppdaterar artikeln heter: Katja Johansson, Lars Gustafsson, Jonas Blomqvist, Ann-Lis Fredriksson och Saga Mannila.

  Yles uppgifter: Regeringen har hittat lösningar för att höja sysselsättningen – Centern skeptisk

  20.54

  Enligt Yles uppgifter har regeringen hittat lösningar för att öka sysselsättningsgraden i enlighet med målet om att skapa 80 000 jobb under den här regeringsperioden. Marin betonade på onsdagen att regeringen redan tidigare har fattat beslut som gäller 30 000 jobb.

  Enligt Social- och hälsovårdsministeriet och Arbets- och näringsministeriets beräkningar skulle mellan 41 000–52 000 jobb skapas. Finansministeriet räknar ändå att regeringens planerade åtgärder inte kommer att skapa så många jobb.

  Statsminister Sanna Marin (SDP) sa i Yles tv-nyheter klockan 20.30 att hon hoppas att också de övriga regeringspartierna går med på de åtgärder som diskuterats.

  – De här åtgärderna har vi jobbat fram under en längre tid i ministergruppen som fokuserar på sysselsättningen. Utifrån det arbetet har jag presenterat ett förslag för regeringskvintetten, sa statsministern i tv-nyheterna.

  Enligt Marin kräver de nya sysselsättningsåtgärderna inte stora ökningar i budgeten. Nya jobb ska bland annat skapas genom att förstärka sysselsättningen hos personer som arbetar deltid och är delvis arbets föra och genom att förbättra arbetskraftstjänsterna.

  Centern håller inte med om att de här åtgärderna skulle stärka de offentliga finanserna.

  Källor: Yle Uutiset, STT

  Damernas hockey-VM ställs in

  19.49

  Det var tänkt att hockeydamerna skulle göra upp om världsmästerskapet i Kanada i maj. Enligt uppgifter från Kanada sätter de lokala myndigheterna stopp för turneringen.

  Förra året fick damernas hockey-VM ställas in och nu verkar turneringen igen gå samma öde till mötes. Läs mer här.

  Samarbetsförhandlingarna på Kone är slut: Hundra jobb försvinner, men 90 nya kommer till

  18.18

  Samarbetsförhandlingarna på hissbolaget Kone har avslutats.

  Enligt bolaget försvinner 100 jobb vid bolagets huvudkontorverksamhet i Finland. På samma gång skapas ändå också 90 nya jobb som erbjuds för de anställda vars gamla jobb försvinner.

  Bolaget uppger att det därför ännu är oklart hur många som i slutändan kommer att sägas upp.

  Bolagets forsknings-, utvecklings- och fabrikverksamhet hotas inte av uppsägningarna. Sammanlagt berörde samarbetsförhandlingarna 650 personer.

  I mars då förhandlingarna inleddes beräknade Kone att högst 120 jobb försvinner.

  Kone har cirka 2 700 anställda i Finland. Sammanlagt har bolaget kring 62 anställda i över 60 länder.

  Källa: STT

  Olympiska kommittén ratar Janne Järvinen

  17.58

  Seglaren Akseli Lehtinen gör Sinem Kurtbay sällskap i sommar-OS i Tokyo, vilket innebär att den fängelsedömda Janne Järvinen får nobben av olympiska kommittén.

  Seglingsförbundets verksamhetsledare Jan Thorström tycker att beslutet är bra. Nu ska man försöka lösa båtfrågan. Ett tänkbart alternativ är att försöka få tillgång till Järvinens båt.

  Läs mer här.

  Också 65 år fyllda kan få välja andra vacciner än Astra Zeneca om de vill

  17.57

  Institutet för hälsa och välfärd meddelar att 65–69 år gamla personer kan vaccineras med så kallade mRNA-vacciner om de så vill.

  Hälsomyndigheten motiverar beslutet med att tillgången till vaccinerna blivit bättre.

  Pfizer Biontech och Moderna tillverkar mRNA-vacciner. Astra Zenecas vaccin är av ett annat slag och det ges i Finland bara till personer som är 65 eller äldre.

  65 år fyllda personer som redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin ska i första hand få Astra Zeneca också som andra dos.

  Läs mer här.

  Saarikko: Över 230 miljoner euro i stöd för kultur, idrott och evenemang

  17.20

  Regeringen har kommit överens om en tilläggsbudget för kultur, idrott och evenemangsbranschen.

  Kulturminister Annika Saarikko (C) uppger enligt Yle Uutiset att stödpaketet för kultur-, evenemangs- och idrottsbranschen är den största som getts hittills. Den totala stödsumman är över 230 miljoner euro.

  Så här fördelas pengarna:

  • kultur och konst: 128 miljoner euro
  • idrott: 18,5 miljoner euro
  • evenemangsbranschens evenemangsgaranti: 85 miljoner euro. Evenemangsgarantin innebär att en arrangör kan söka stöd ifall ett planerat evenemang inte kan ordnas på plamerat sätt på grund av coronaläget. Garantin ska gälla de evenemang som måste ställas in på grund av coronaläget mellan perioden 1.6–31.12.2021.

  Sammanlagt 65 miljoner euro reserveras som stöd för frilansare inom kultur- och evenemangsbranschen.

  Källa: Yle Uutiset, statsrådets pressmeddelande

  HS: Johnson & Johnsons vaccin till Finland nästa vecka

  16.09

  Finland kommer nästa vecka att få sin första leverans av det coronavaccin som tillverkas av amerikanska Johnson & Johnson.

  Det säger Hanna Nohynek som är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd till Helsingin Sanomat.

  Läs mera om ämnet här.

  Putins årliga tal till federationen: Ryssland ska ha strängt klimatmål, bättre löner och flockimmunitet mot coronaviruset

  15.58

  Vladimir Putins tal till nationen följde förväntade mönster – beröm för Ryssland, kritik mot västvärlden.

  Putin hoppades att Ryssland till hösten ska ha uppnått flockimmunitet mot coronaviruset, förutsatt att ryssarna låter sig vaccineras.

  Läs mer om talet här.

  Läkare undersökte Navalnyj – han vill välja läkare själv

  15.44

  I Ryssland har fyra läkare besökt oppositionspolitikern och Putin-kritikern Aleksej Navalnyj. Han sitter fängslad och han uppger själv att hans hälsa är mycket dålig.

  De fyra läkarna säger ändå att de inte kan upptäcka några allvarliga hälsoproblem. Navalnyj har bett om att få träffa en läkare som han själv litar på, men det har inte ännu ordnats.

  I dag har det också ordnats demonstrationer, till stöd för Navalnyj, på över hundra olika orter i Ryssland.

  Dagens coronasiffror: 296 nya fall, 58 av dem i Helsingfors

  12.23

  På onsdagen inrapporterades kring 300 nya fall av coronavirus i Finland, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

  Under de senaste två veckorna har det konstaterats 2 975 fall färre än under tvåveckorsperioden innan.

  Läs mer om coronasiffrorna här.

  Tysk domstol har förkastat överklagan mot EU:s coronafond – stort hinder för fonden på 750 miljarder euro undanröjt

  12.05

  Ett stort hinder för EU:s coronaåterhämtningsfond är undanröjt. Det tyska parlamentet har redan tidigare fattat beslut om att Tyskland deltar i fonden, men beslutet överklagades.

  I dag kom den tyska grundlagsdomstolen med beslutet att överklagan förkastas. Sju av åtta domare röstade för beslutet. Därmed får den tyska förbundspresidenten rätt att underteckna beslutet om att landet ska delta i återhämtningsfonden.

  EU:s coronafond ska bestå av 750 miljarder euro som kan delas ut som endera lån eller understöd.

  Källor, Reuters, AFP

  Elitseglaren och affärsmannen Janne Järvinen valdes inte till OS i Tokyo – olympiska kommittén motiverar beslutet med idrottsliga prestationer

  11.53

  Olympiska kommittén har valt duon Akseli Keskinen och Sinem Kurtbay till OS i Tokyo. Det betyder alltså att OS-klara Janne Järvinen, som dömdes till fängelse i det så kallade Katiska-fallet inte åker till OS. Enligt toppidrottschefen Mika Lehtimäki kan man motivera beslutet med idrottsliga prestationer.

  Regeringen presenterade exitplanen

  10.47

  Regeringen planerar att lätta på coronarestriktionerna så att barn och unga kan återuppta sin hobbyer i april. Större utomhusevenemang, som konserter och idrottstävlingar är också tänkbara, särskilt mot slutet av sommaren.

  Regeringen presenterade på onsdag sin uppdaterade exitstrategi för att avveckla coronarestriktionerna. Regeringen har gjort vissa ändringar och preciseringar i strategin utgående från den respons som kommit.

  "Torvens öde måste avgöras"

  10.40

  Frågan om torvens öde måste avgöras under rambudgetförhandlingarna. Det sa jord- och skogsbruksminister Jari Leppä från Centern när han anlände till förhandlingarna i förmiddags.

  Vänsterförbundet vägrar för sin del alltjämt gå med på justeringar i det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet.

  EU enades om klimatlag

  8.56

  Europaparlamentet och EU-ländernas regeringar enades i morse om en klimatlag, det vill säga en ram för hur EU ska uppnå klimatneutralitet år 2050. Lagen är en viktig del av den gröna övergång som EU-kommissionen vill genomföra under de närmaste åren.

  Det handlar om nettoutsläppsminskningar på 57 procent fram till år 2030 och lagen kommer göra stor skillnad för klimatet, säger Europaparlamentets huvudförhandlare Jytte Guteland.

  Läs mer om klimatlagen här.

  Ökat behov av barnskyddets tjänster

  8.42

  Coronatiden har förvärrat barnfamiljernas psykiska belastning samt ökat på behovet av barnskyddets tjänster, visar en undersökning som Institutet för hälsa och välfärd THL och Centralförbundet för Barnskydd gjort i kommuner.

  I över 70 procent av kommunerna bedömer barnskyddet att föräldrarnas ork har försämrats och att barnens skolgångsproblem har blivit vanligare under pandemin.

  Ord mot ord när Attendo och Raseborgs stad förhandlar om kostnader

  6.12

  Attendo hävdar att staden inte kan producera högklassig vård till samma pris som vårdbolaget - staden är av annan åsikt och säger att siffrorna inte är jämförbara.

  George Floyd-rättegången: Ex-polisen som höll sitt knä mot George Floyds hals fälls på alla åtalspunkter

  00.07

  Två personer kramas på Black lives matter i Washington.
  Två personer kramas på Black lives matter i Washington. Fallet George Floyd,Minnesota,USA,Minneapolis

  Strax efter midnatt finsk tid dömdes den före detta polisen Derek Chauvin på alla tre åtalspunkter i George Floyd-fallet. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Exakt vilket straff Chauvin åläggs är ännu oklart. Domstolen meddelade att den frågan klarnar om åtta veckor. Eftersom Chauvin dömdes på alla punkter riskerar han 40 års fängelse.

Läs också