Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen samlas till rambudgetförhandlingar – bland annat arbetslöshetsstöd och torv på listan

Regeringen inleder i dag sina rambudgetförhandlingar om åren 2022-25 som gäller sysselsättningen, ekonomin och användningen av torv.

Regeringspartiernas nyckelministrar har förberett de egentliga förhandlingarna i flera dagar, men diskussionerna har enligt STT inte löpt särskilt smidigt åtminstone i fråga om inkomstbaserad arbetslöshetsersättning.

Under rambudgetförhandlingarna, som pågår i åtminstone två dagar, besluter regeringen om riktlinjerna för de kommande åren i ett läge då coronakrisen tärt på statens ekonomi.

Regeringen förväntas besluta om åtgärder som förbättrar sysselsättningen och balanserar den offentliga ekonomin.

Statsminister Sanna Marin (SDP) tog inför dagens förhandlingar inte ställning till om socialdemokraterna är redo att göra ändringar i den inkomstbundna arbetslöshetsersättningen.

Finansminister Matti Vanhanen (C) har upprepade gånger betonat att det behövs nedskärningar i det inkomstbundna stödet - enbart sysselsättande åtgärder räcker enligt Vanhanen inte för att få ekonomin i balans.

Regeringen har i sitt regeringsprogram förbundit sig att köra ner torvanvändningen och en av dagens frågor blir hur torvproducenter ska stödas och kompenseras.

STT