Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdistriktet ger Psykologförbundet rätt: "Det finns problem i psykologernas löner som vi nu försöker åtgärda"

Bild på ÅUCS, namnskylten till T-sjukhuset.
Arkivbild. Psykologerna får mindre lön i jämförelse med andra universitetscentralsjukhus i runt om i Finland. Bild på ÅUCS, namnskylten till T-sjukhuset. Bild: Yle/Lotta Sundström Åbo universitetscentralsjukhus,Åbo,sjukhus,åucs

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt medger att det finns utmaningar i psykologernas löneutveckling.

Psykologförbundet har kritiserat Åbo universitetscentralsjukhus och sjukvårdsdistriktet i hårda ordalag. Enligt förbundet har psykologernas löner släpat efter i jämförelse med resten av landet.

Nu kan Yle Åboland rapportera att ÅUCS personaldirektör Saija Stenbacka ger förbundet rätt.

– Det har funnits problem med psykologernas löneutveckling och vi har nu ett löneprogram som ska åtgärda de här problemen, säger Stenbacka. Senast i maj kan vi avsluta programmet och då borde psykologernas löner inom ÅUCS ligga i linje med övriga delar av landet.

Lönen inte allt då det gäller rekryteringen

Yle Åboland har tidigare rapporterat att exempelvis vuxenpsykiatrin inom ÅUCS haft svårt med att rekrytera svenskspråkig personal.

Stenbacka medger att lönen kan vara en delorsak till svårigheterna men betonar att det troligtvis inte är hela sanningen.

– Jag ser det inte som konstruktivt att jämföra lönerna i hela landet utan ofta är det helheten och bland annat förmånerna som avgör ifall någon väljer att börja jobba hos oss eller inte, säger Stenbacka.

Lönerally gagnar ingen

I Åbo finns det två universitet som utbildar psykologer men trots det har det varit svårt att hitta personal till bland annat vuxenpsykiatrin.

– Situationen ser liknande ut i övriga delar av landet och tyvärr är konkurrensen om de psykologer som finns stenhård, säger Stenbacka. Att locka dem till oss är inte alltid så lätt.

Enligt Stenbacka kunde ÅUCS naturligtvis börja tävla om de psykologer som finns på marknaden genom att höja lönerna kraftigt men det är inte något man åtminstone ännu har valt att göra.

– Jag ser inte att ett lönerally skulle gagna någon på lång sikt och det skulle troligtvis inte ge resultat som var långvariga, säger Stenbacka.

Psykiatriska vårdområdet står utan direktör

Det psykiatriska vårdområdet har för tillfället ingen direktör eftersom Jesper Ekelund som tidigare ledde det psykiatriska vårdområdet vid ÅUCS valde att hoppa över till Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Nu söker ÅUCS efter en ny direktör men det är inte den lättaste nöten att knäcka.

– Att hitta en person som har rätt utbildning och har rätt attityd och som dessutom vill jobba hos oss är inte det lättaste, säger Stenbacka. Men vi tror att vi snart ska hitta personen och kan då gå vidare med rekryteringsprocessen.

Tidigast inom några veckor tror Stenbacka att det klarnar vem som blir direktör för det psykiatriska vårdområdet.

Läs också