Hoppa till huvudinnehåll

Coronafallen minskar speciellt bland unga, men myndigheterna varnar: "Kurvan pekar neråt, men det finns stora områden där trenden verkar ha stannat upp"

Coronasituationen i landet har blivit bättre de senaste veckorna, men fortfarande är det viktigt att vara försiktig. Det var huvudbudskapet på veckans presskonferens som Social- och hälsovårdsministeriet höll tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd.

Du kan se infot simultantolkat till svenska överst i den här artikeln. Här kan du se infot på finska.

Huvudpunkterna från presskonferensen

  • Coronavirusläget i Finland ser bra ut. Kurvan har pekat neråt i flera veckor, men det finns sjukvårdsdistrikt där den nedåtgående trenden stannat upp. Därför är det viktigt att inte skrota restriktionerna för snabbt.
  • Antalet nya coronavirusfall har gått ned i alla åldersgrupper. Speciellt har antalet nya fall minskat bland unga vuxna.
  • Över 30 procent av den vuxna befolkningen har fått sin första vaccindos. Som det ser ut nu kommer alla som vill bli vaccinerade att ha fått sin första vaccindos i juli eller början av augusti
  • Det är i regel inte möjligt att välja vilket coronavaccin man vaccineras med. Det här bland annat eftersom tillgången till olika vaccin kan variera mellan sjukvårdsdistrikten.

Här kan du läsa uppdateringar från pressinfot:

Läs också