Hoppa till huvudinnehåll

Dag två av regeringens ramförhandlingar – Marins sysselsättningspaket duger inte åt Centern

Regeringens halvtidsöverläggningar är nu inne på andra dagen. När statsminister Sanna Marin (SDP) anlände till Ständerhuset bedömde hon att det finns flera frågor som regeringen kan enas om redan i dag. På eftermiddagen tog regeringen paus i förhandlingarna och enligt uppgifter till STT fortsätter ramförhandlingarna med hela regeringen på fredag.

Statsministern lade igårkväll fram ett förslag som ökar antalet sysselsatta utan nedskärningar i exempelvis det inkomstrelaterade arbetslöshetsskydddet.

Enligt Yles uppgifter föreslår statsministern olika arrangemang som, tillsammans med tidigare åtgärder, kunde resultera i de nästan 80 000 jobb som regeringen tänkt att den kan fatta beslut om under sin period vid makten.

Bland annat ska det handla om att permanent ge över arbetsförmedlingen till kommunerna. Dessutom lär paketet innehålla olika metoder som ska sporra folk att söka jobb och utbilda sig.

Det här räcker ändå inte till för Centern.

Finansminister Matti Vanhanen sa när han anlände till Ständerhuset på torsdagsmorgonen att han är tveksam till om de här åtgärderna räcker till för att nå det ambitiösa sysselsättningsmålet, utan att försämra den offentliga ekonomin.

Partiets ordförande, vetenskaps- och kulturminister Annika Saarikko var inne på samma när hon anlände.

– Jag vill rätta till bilden av Centern som en besvärlig spelare här. Den stämmer inte.

Hon sa att sysselsättningsåtgärderna absolut måste bidra till att stärka den offentliga ekonomin, inte tvärtom. Därför kan Centern inte godkänna det förslag som statsministern lade fram på onsdagen, sa Saarikko.

– Det är dags att möta de problem som fanns i Finland redan före pandemin. Ansvarsfulla beslutsfattare kan inte skygga för dem. Vi måste ha en tanke om hur man kan få ordning på skuldsättningen på längre sikt, sa Saarikko.

Uppgifter till HS: Centern ger tummen ner för Marins förslag

Enligt Helsingin Sanomat presenterade statsminister Sanna Marin (SDP) en lista över åtgärder i regeringens ramförhandlingar som, enligt olika ministerier, skulle sysselsätta totalt 41 000 till 52 500 i slutet av 2020-talet.

Listan duger inte för Centern.

Orsaken är att Finansministeriet bara har kunnat bedöma effekterna av åtgärderna på lite fler än 10 000 ytterligare jobb. Det finns många åtgärder på listan som ministeriet inte alls har kunnat bedöma.

Totalt skulle Marins åtgärder stärka den offentliga ekonomin med cirka 150 miljoner euro i slutet av decenniet, vilket varken Centern eller Finansministeriet anser vara tillräckligt.

Enligt regeringens linje ska man genom att stärka sysselsättningen kunna balansera den offentliga ekonomin med två miljarder euro.

Den åtgärd som utvärderats av Finansministeriet är en övergång av arbetsförmedlingstjänster från arbets- och näringsbyrån till kommunerna och reformen av finansieringen för tjänsterna.

Detta kan, enligt ministeriets utredning, leda till 7 000 till 10 000 ytterligare jobb i slutet av decenniet.

Drar ut på tiden?

Regeringens överläggningar började på onsdagen. Inför dem ansågs framförallt tre stora frågor ligga på bordet.

Sysselsättningen var ett centralt tema. Inför diskussionerna förde högerpartierna i regeringen fram bland annat en gradering av det inkomstrelaterade arbetslöshetsstödet som en metod att nå målen.

Det här satte vänsterpartierna tummen ner för.

Statsministern sa ändå på torsdagsmorgonen att åtminstone Socialdemokraterna är redo att diskutera alla möjliga alternativ.

Dessutom väntas regeringen fatta ett beslut om hur man ska fasa ut torven som energikälla och skapa en gemensam bild av hur och när man ska återgå till regeringsprogrammets mål om att få ordning på den offentliga ekonomin och på sikt balansera skuldbördan.

Gällande torven var det en sammanbiten inrikesminister och ordförande för De gröna, Maria Ohisalo som kommenterade förhandlingsläget på torsdagsmorgonen.

– Plötsligt har det seglat upp en diskussion om att fortsätta stöda torven på något sätt. Det fungerar inte så. Världen förändras och då behöver torvbranschen stöd för att övergå till annan verksamhet, inte en signal om att allt fortsätter som förut, sa Ohisalo med en klar känga till Centern.

Förhandlingarna ska pågå åtminstone torsdag, men kan eventuellt dra ut på tiden om man inte lyckas enas.

Enligt uppgifter till STT fortsätter ramförhandlingarna med hela regeringen på fredag. Ikväll fortsätter diskussionerna i mindre grupper.

Källa: STT, Yle, Helsingin Sanomat

Artikeln uppdaterad kl.5.45, med källhänvisningen "Yle" i stället för STT samt till stora delar omskriven kl.8.55 och 9.10 och 9.20 med morgonens kommentarer av ministrarna.

Artikeln uppdaterad 15.50 med uppgifter från Helsingin Sanomat och STT

Läs också