Hoppa till huvudinnehåll

Finlands stjärnanfallare Susanna Tapani får igen packa upp sina reseväskor, men hoppas på VM på sommaren: "Spelar ingen roll när det spelas"

Naisleijonat
Susanna Tapani spelar gärna VM på sommaren, eller när som helst egentligen. Naisleijonat Bild: Tomi Hänninen ishockey,Olympiska vinterspelen i Sotji 2014,Chaiba Arena,Finlands damlandslag i ishockey,ishockey damer,Susanna Tapani

I dag borde Finlands damlandslag i ishockey sitta på ett flyg någonstans ovanför Atlanten. Men på grund av gårdagens tråkiga besked får spelarna i stället packa upp sitt baggage hemma. Finlands stjärnanfallare Susanna Tapani säger till Yle Urheilu att hon är redo att spela när som helst.

Internationella ishockeyförbundets beslut om att inhibera VM slog ner som en bomb på onsdagen. Finlands trupp var startklar och skulle hoppa på flyget mot VM-orten Halifax en dag senare, men det blidde det inget av.

Det är naturligtvis den förbannade coronapandemin som igen – precis som i fjol – sätter käppar i hjulen för den årliga höjdpunkten som borde ha gått av stapeln den 6–16 maj i Halifax i Kanada.

– Den här informationen tog mig på säng. Vi var redan i startgroparna och kunde inte vänta oss ett sådant här besked, säger Susanna Tapani för Yle Urheilu.

Tapani säger att det känns tomt och att det nu bara är att vänta på vad som komma skall. Och förstås ska reseväskorna packas upp igen.

I fjol gick det på samma sätt, men då var beslutet lättare att svälja. Nu kom beskedet i sista stund.

– Det här är nog en större besvikelse än i fjol, för vi var redan alldeles i startgroparna. Alla är jättebesvikna för alltid ser man ju fram emot dessa turneringar. Och för många spelare skulle det ha varit den första VM-turneringen, säger Tapani.

"Varför kunde man inte flytta tävlingarna?"

VM för U18-pojkar ska spelas i USA, och Tapani undrar varför man inte kunde flytta damernas VM till USA om coronasituationen är bättre där.

– Jag vet inte hurdant coronaläget är i USA, men visst undrar man varför inte tävlingarna kunde flyttas någon annanstans, exempelvis USA?

Internationella ishockeyförbundet försöker som bäst hitta en ny tidpunkt och en ny spelplats för VM. Eventuellt under sommaren.

– Det är bara att vänta på tilläggsinformation, annat hjälps ej. Jag hörde att VM kanske skulle spelas i augusti vilket skulle vara underligt eftersom man oftast inte spelar så mycket på sommaren. Men kanske det är den enda möjliga tidpunkten. För spelarna är det viktigaste att VM över huvud taget spelas, och för mig spelar det ingen roll när det spelas, säger Tapani.

Om VM kan arrangeras i augusti skulle det behövas en hel del isträning under sommaren, vilket Tapani inte har något emot.

– Jag har varit på isen de två senaste somrarna så för mig är det inget problem. Men så klart måste vi ha träningsmatcher och läger före VM.

– Hellre spelar vi i slutet av sommaren än att VM totalt inhiberas. Det har redan varit en ganska lång paus från VM-spel. Hoppas att vi får spela i något skede, säger Tapani.

– Men det blir väl sommarlov nu, säger Tapani till Yle Urheilu.

Finland är regerande VM-silvermedaljörer från hemma-VM 2019 som ihågkoms för det där bortdömda målet som hade gjort Finlands damer till världsmästare för första gången.

Läs också