Hoppa till huvudinnehåll

Kulturbranschen reagerar på regeringens exitstrategi: "Man vågar inte satsa"

En mikrofon står i ett stativ på en scen där röda scenlampor lyser.
Kulturbranschen gör inga förhastade drag med tanke på sommaren. En mikrofon står i ett stativ på en scen där röda scenlampor lyser. Bild: Mostphotos mikrofoner,scener,musik,konsert

I onsdags berättade regeringen om sin uppdaterade exitstrategi för att avveckla coronarestriktionerna. Enligt den ska barn och unga få återvända till sina hobbyer i april och mot slutet av sommaren finns det också en möjlighet att större utomhusevenemang som konserter och idrottstävlingar ska kunna ordnas.

Daniel Strömborg, som är en av arrangörerna för båtevenemanget Saaristo Poker Run, säger att de inte kommer att ordna festivaldelen av evenemanget den här sommaren heller.

- Man vågar inte satsa, det blir bara en besvikelse om det sen heller inte blir av. Vi kommer endast att ordna cruising-andelen av vårt program, som folk såklart är välkomna att komma och titta på, säger Strömborg.

Teaterboulage i Pargas vågar ändå satsa på sommarteater, och föreningens konstnärliga ledare, Riddo Ridberg, säger att man måste våga ta risker.

- Lite försiktig optimism måste man ju ha, men jag vet inte om man kan hoppa upp och slå klackarna i taket. Det mesta som skulle ha spelats förra året har skjutits upp till det här året. Vill man flytta upp allt ytterligare ett år är en annan sak. Man måste bara våga ta lite risker, säger Ridberg.

Ridberg säger att Teaterboulage är beredd på att spela även för en liten publik - skådespelarna håller på att bli "knäppa i huvudet" av att inte stå på scen, säger Ridberg.

Åbo svenska teaters huvudbyggnad.
Åbo Svenska Teater tycker att riktlinjerna är luddiga. Åbo svenska teaters huvudbyggnad. Bild: Petra Ristola / Yle Åbo Svenska Teater,teaterhus

Vid Åbo Svenska Teater är man också försiktigt hoppfull inför sommaren, men anser att regeringens regler fortfarande är något oklara.

- Det finns många variabler och många luddiga formuleringar. Vi kan inte på basis av regeringens pressinfo idag konkretisera något ännu. Det ser ändå lovande ut och Åbo Svenska Teater siktar på att i höst spela teater för så fulla salonger som möjligt och vi hoppas samtidigt att vaccineringsstrategin håller måttet, säger Tina Grabber, administrativ chef vid ÅST.

Begränsningarna i publikmängder är en utmaning för vissa evenemang

I och med att regeringen planerat att evenemang inte ska ha fler än 50 deltagare, i alla fall till en början, innebär det här vissa utmaningar för kulturbranschen. Om biljettintäkterna inte är tillräckligt stora så går det inte att ordna några evenemang.

- Utan bidrag från olika bidragsgivare skulle inte verksamheten vara möjlig. De pengar som beviljats för fjolårets projekt har för det mesta flyttats till årets föreställning. Någon ekonomisk vinst blir det nog inte. Det handlar mera om viljan till kultur, säger Riddo Ridberg.

Riddo Ridberg från gruppen Folkrörelsen
Enligt Riddo Ridberg går det inte att räkna med någon ekonomisk vinst. Det är mera frågan om kärlek för kulturen. Riddo Ridberg från gruppen Folkrörelsen Bild: Yle/Haiju Ehnlund ridberg

- För vår del är det absolut inte en möjlighet att fungera inom den gränsen om vi ska ordna festivaldelen av vårt program. Det finns så mycket som måste införskaffas för det med scener, lov och teknik, säger Daniel Strömborg.

Mindre evenemang, som musikkvällar på pubbar och restauranger, kan ändå klara sig lite bättre inom ramen för restriktionerna. Musikern Janne Engblom är än så länge hoppfull.

- Jag tänkte att det kanske kunde bli några spelningar redan det här veckoslutet. Det verkar ändå som att pubbarna och restaurangerna behöver komma på fötterna igen innan de börjar boka in spelningar, säger Engblom.

Engblom avslutar med att dela med sig en visdom han lärt sig som konstnär under pandemin.

- Det sägs ju att man ska leva i nuet, och det har jag nu fått lära mig att göra med tanke på hur ofta restriktioner och rekommendationer förändras.

Läs också