Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan du själv coronatesta dig hemma – THL: Ersätter inte hälsovårdens test

Foto på ett coronasnabbtest man kan ta själv i hemmet. Liknar lite ett graviditetstest.
Hemmatestens roll kommer att vara kompletterande - de blir inte en del av den nationella hälsostrategin. Bildsättningsbild. Foto på ett coronasnabbtest man kan ta själv i hemmet. Liknar lite ett graviditetstest. Bild: Maren Winter / Alamy coronavirus,snabbtest

Butikskedjan Lidl är en av de första att börja sälja hemmatester för covid-19. THL påminner att ett självgjort test inte är tillräckligt för att befria en från isolering eller karantän.

Det första hemmatestet för att fastställa en tidig smitta av covid-19 ska börja säljas i Finland inom en nära framtid, skriver Yle Uutiset.

Enligt Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea har Lidl Suomi Kb samt Mediq Suomi Ab båda meddelat om försäljning av bolaget Xiamen Boson Biotech Rapids SARS-CoV-2-antigensnabbtest på den finska marknaden.

Vad det nya hemmatestet kommer att kosta är ännu oklart. Lidls kommersiella chef Mikko Forsström bedömer att testet troligtvis kommer att lanseras i butikerna under maj månad.

Resultat på 15–20 minuter

I produktens bruksanvisning står det att testet tas från framdelen av personens näsa inom sju dagar från att symptomen börjat. Testet tas med hjälp av en vaddpinne.

Resultatet klarnar på 15–20 minuter efter att testet tagits.

I anvisningarna betonas att snabbtest inte ska användas som den enda grunden för diagnosticering eller uteslutning av covid-19 och Institutet för hälsa och välfärd påminner att ett självgjort test inte heller är en giltig indikator för att exempelvis befrias från karantän eller isolering.

Hemmatesta eller inte?

Enligt överläkare Kari S. Lankinen på Social- och hälsovårdsministeriet kommer hemmatesterna inte att bli en del av den nationella hälsostrategin.

Testningskapaciteten inom hälsovården är för tillfället bra, påpekar Lankinen i ett e-postmeddelande till Yle Uutiset. Hemmatestens roll kommer att vara kompletterande.

THL har på sina hemsidor samlat instruktioner för den som överväger ett hemmatest.

Artikeln är en omarbetad översättning av Yle Uutisets artikel Koronan kotitestit tulevat myyntiin myös Suomessa – näyte otetaan vanupuikolla nenästä skriven av Ari Tuhkanen. Översättningen är skriven av Stefanie Lindroos.

Läs också