Hoppa till huvudinnehåll

Sverige är mitt uppe i en svår tredje coronavåg – Löfven upprepar: "Nu måste vi hålla i och hålla ut"

Stefan Löfven på pressträff framför svenska flaggor, med pekfingret höjt i förmaning.
"Det är självklart så att vi alla önskar ett datum där vi kan återgå till hur det var innan det här. Men det här är helt beroende av verkligheten och hur belastad sjukvården är", sa statsminister Stefan Löfven. Stefan Löfven på pressträff framför svenska flaggor, med pekfingret höjt i förmaning. Bild: STELLA Pictures Stefan Löfven

Trots ett pressat läge för vården inför Sverige inga nya restriktioner, utan förlänger de nuvarande till den 17 maj. Regeringen och Folkhälsomyndigheten litar på att vaccineringen snart ska lätta på trycket för vården.

– Nu måste vi hålla i och ut.

Det har statsminister Stefan Löfven sagt många gånger under det senaste året och det var huvudbudskapet också i dag.

Statsministern höll pressträff med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, och beskedet var att det inte blir några lättnader i restriktioner den 3 maj som tänkt.

Medan många andra länder i Europa har fullt upp med exitplanstidtabeller, måste Sverige i stället förlänga sina restriktioner till den 17 maj.

Håll er till er lilla bubbla

Det här betyder bland annat att restauranger och kaféer fortsättningsvis ska stänga klockan 20.30 och sällskap som besöker dem får vara högst fyra personer stora.

Framför allt uppmanas alla minska på sina sociala kontakter, jobba hemifrån och umgås med bara sina allra närmaste.

Åttapersonersregeln kvarstår för sammankomster och det upprepas att det gäller även under valborgshelgen:

– Kommande högtider får firas med de allra närmaste, på ett smittsäkert sätt. Håll er till er lilla bubbla, säger socialminister Lena Hallengren.

I studentstäderna Lund och Uppsala har kommunerna gått in för att stänga parkerna inför valborg, med stöd av pandemilagen.

Inga nya restriktioner trots pandemilag på plats

På pressträffen fick Löfven och Hallengren flera frågor om varför regeringen inte utnyttjat pandemilagens möjligheter att stänga ner mer.

Hallengren valde precis på sin pressträff tidigare i veckan att fokusera på att följsamheten är ett problem. Många svenskar följer restriktionerna bra, men inte alla.

– Vi har i grund och botten väldigt många restriktioner i samhället, skulle de följas skulle vi inte ha den smittspridningen vi i dag ser, sade Hallengren.

– Om vi har stora utmaningar med att det finns en trötthet med att begränsa sociala kontakter så räcker det inte med att stänga ett köpcentrum. Då måste man fundera vilken åtgärd som skulle kunna bidra till att vi får en bättre följsamhet. I dag har vi ingen ny åtgärd att presentera, men vi har inga lättnader att presentera heller, och det tror jag att är ett viktigt besked.

Hög smittspridning i flera veckor redan

Redan i många veckor har journalister på Folkhälsomyndighetens pressträffar två gånger i veckan frågat om inte det behövs fler restriktioner i Sverige.

Svaret har hela tiden varit det samma: de restriktioner som redan finns är de som är effektiva. Att minska sina kontakter genom att jobba hemifrån och umgås bara med sina allra närmaste är det som är avgörande – att hålla avstånd alltså.

Den tredje vågen har pågått i flera veckor och syns i en hård belastning på sjukvården.

– Smittspridningen ligger fortfarande på en mycket hög nivå. På våra sjukhus vårdas just nu 2000 personer för covid-19, och 400 av dem får intensivvård, påminde Folkhälsomyndighetens Johan Carlson.

Hur hårt belastad vården varit har varierat mycket i olika delar av landet under alla tre vågor av epidemin. En del har klarat sig bra när andra varit hårt drabbade. I region Uppsala uppger sjukvården att den tredje vågen är den värsta hittills.

Vaccintakten är god och kommer snart att synas i intensivvårdssiffrorna

– Det här tuffa, tunga läget kommer inte att vara för alltid, sade Löfven under pressträffen.

– Vi ser ett ljus och vi ser vilken positiv effekt vi har fått av vaccinationerna, inte minst bland våra äldsta.

Vaccintakten är god och den här veckan kommer 400 000 doser vaccin, nästa vecka ytterligare en halv miljon.

Allt fler över 60 börjar vara vaccinerade, och i takt med att vaccintäckningen ökar räknar både regeringen och Folkhälsomyndigheten med att vaccineringen kommer att synas också i ett minskat tryck på intensivvården så småningom.

Ingen exitplan i sikte

Om läget förbättras ser regeringen och Folkhälsomyndigheten att det är möjligt att luckra upp restriktioner från och med mitten av maj. Men både Carlson och Hallengren understryker att allt beror på hur bra svenskarna nu fortsätter följa restriktionerna.

– Det dröjer innan vaccineringen har effekt på den allmänna smittspridningen. Därför måste vi alla fortsätta följa restriktionerna. säger Folkhälsomyndighetens Johan Carlson.

– Det är självklart så att vi alla önskar ett datum där vi kan återgå till hur det var innan det här, sade Löfven. Men det här är helt beroende av verkligheten och hur belastad sjukvården är. Och därmed är det helt beroende av hur var och en agerar under den här tiden.

Läs också