Hoppa till huvudinnehåll

Barn på cykel blev påkört på övergångsställe i Borgå och fördes till sjukhus för vård

Vägskäl med övergångsställe i regnväder.
Det regnade vid olycksplatsen på morgonen. Vägskäl med övergångsställe i regnväder. Bild: Yle / Stefan Paavola korsningar (plats),Borgå,hammarsvägen

Ett cyklande barn under 10 år blev påkört av en personbil i korsningen av Hammarsvägen och Västervägen i stadsdelen Lövhammars på fredag morgon.

Kommissarie Harri Vihola säger att polisen som bäst utreder olyckan som inträffade lite före klockan åtta på morgonen.

Barnet skadades och fördes till sjukhus för vård.

- Barnet har varit på övergångstället eller varit i beråd att ta sig över vägen, men hurudana trafikmärken där finns och hur de olika parterna har agerat vid olyckan kan jag inte ta ställning till, säger Vihola.

Vid vackert väder är sikten vid korsningen god. Den här morgonen regnade det i Borgå vid tidpunkten för olyckan, men det hade ännu inte hunnit börja snöa.

Vihola kan inte uttala sig närmare om omständigheterna i Lövhammars just då, mer än att man i trafiken alltid ska ta andra i beaktande och köra förutseende.

- Utredningen är fortfarande på gång så jag kan inte uttala mig om skuldfrågan och vad som egentligen hände vid olycksplatsen. Det klarnar nog när vi kommer framåt i utredningen, säger Vihola.

På ett allmänt plan betonar Vihola att man som bilist inte kan förutsätta att barn förstår och kan gestalta trafiken helt och hållet lika bra som vuxna.

Liknande olyckor har skett på olika håll i landet under de senaste dagarna.

Förra veckans fredag omkom ett barn i en olycka vid Källstranden i Esbo. På måndagseftermiddagen omkom en annan fotgängare i Tammerfors och samma dag dog också en cyklist i Järvenpää.

Artikeln korrigerad 26.4.2021 kl. 5.19. Olyckan i Borgå inträffade på fredag morgon, inte på torsdag morgon.

Läs också