Hoppa till huvudinnehåll

Det här väntas regeringen ta ställning till i rambudgeten

Regeringens centrala ministrar och partiorföranden anländer till rambudgetförhandlingarna i Ständerhuset.
Regeringens centrala ministrar och partiorföranden anländer till rambudgetförhandlingarna i Ständerhuset. Bild: Lehtikuva Regeringen Marin,rambudgetering

Regeringens ramförhandlingar har dragit ut på tiden. Planen var att rambudgeten skulle vara klar redan på torsdagen - men många frågor som regeringen förhandlar om är svåra och förhandlingarna fortsätter ännu under veckoslutet. Vi listar de frågor som står på agendan.

Hur mycket spricker budgetramen?

Sedan år 1991 har Finlands regeringar kommit överens om hur mycket de bedömer att de kan spendera under sin regeringsperiod. Målet är att hindra politiker från att spendera för mycket skattepengar.

Coronakrisen har spräckt alla utgiftstak. Regeringen har tagit stora lån för att kunna stödja Finland under krisen.

Nu planerar regeringen ytterligare spräcka nästa års ram med 900 miljoner euro.

På torsdagens frågetimme i riksdagen liknade Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo ramförhandlingarna vid en mardröm.

Han frågade finansminister Matti Vanhanen (C) om Vanhanen verkligen vill vara den finansminister som slänger den fungerande rambudgetmodellen i soporna.

- På grund av coronakrisen har vi redan på betydande sätt frångått de rambeslut som fattades för regeringsperioden. För de besluten bär jag naturligtvis mitt ansvar, svarade Matti Vanhanen.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) sade på torsdagen att partiet inte är belåtet med regeringens budgetplaner.

Hur ska regeringen öka sysselsättningen?

Ett av regeringens centrala mål för att få statsbudgeten i balans är att höja sysselsättningen.

Statsminister Sanna Marin (SDP) har föreslagit ett åtgärdspaket som enligt henne skulle ge 80 000 nya jobb. Ansvaret för arbetsförmedlingen skulle flyttas till kommunerna.

Ännu på torsdag kväll dög Marins paket inte åt Centern.

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) konstaterade att förslagen i sig var bra, men inte tillräckliga.

Samtidigt har undervisningsminister Jussi Saramo (VF) upprepade gånger tagit avstånd från en gradering av arbetslöshetsskyddet.

Tanken skulle vara att betala mera av stödet under de första stödmånaderna, och sedan minska stödet när arbetslösheten drar ut på tiden.

Vänsterförbundet ser att det skulle leda till att man tar pengar av dem som har svårt att hitta jobb, och ger åt dem som har lättare att finna sysselsättning.

Sysselsättningen väckte också mycket debatt i riksdagen. Oppositionen var överlag kritiskt inställd till om regeringens åtgärder är tillräckliga och tar skruv tillräckligt snabbt.

Hur mycket stöd får torvproducenterna?

Enligt regeringsprogrammet skall användningen av torv halveras till år 2030. Nu har stigande priser på utsläppsrätter lett till att torvproduktionen minskar betydligt snabbare.

Speciellt Centerpartiet driver på ersättningar till torvproducenterna.

Stiger hushållsavdraget?

Enligt uppgifter till Yle har SFP föreslagit att hushållsavdraget höjs.

Flera regeringspartier verkar vara beredda att höja avdraget för renoveringar som förbättrar bostäders energieffektivitet eller minskar förbrukningen av brännolja.

Spricker regeringen?

Centerpartiet är regeringens svaga länk. Partiet trivs inte i en vänsterdominerad regering som fattar beslut om stora statslån. Dessutom kämpar partiet med sviktande väljarstöd.

Därför har partiet inte råd till stora eftergifter, speciellt med kommunalvalet inför dörren.

Samtidigt kan inte heller de andra partierna göra för stora eftergifter åt Centern.