Hoppa till huvudinnehåll

Dicken förvaltade guldläget direkt – slog HIFK i tredje finalen och blev mästare

Dickenspelare jublar.
Dickenspelare jublar. Bild: Lehtikuva handboll,Dicken

Dicken hade skaffat sig ett finfint utgångsläge i finalserien. Efter två raka segrar mot HIFK kunde man spela hem guldet i kväll. Och det gjorde Drumsödamerna som vann den tredje finalen med 23–16.

I den här finalserien lyckades Dicken med det som man gick bet på för två år sedan. Den gången ledde man med 2–0 i matcher men fick se guldet glida ur händerna då HIFK vände och vann en tajt serie.

Nu var Dicken aldrig nära att tappa greppet. Den tredje finalen gick helt och hållet i lagets regi.

– Vårt motto var att spela med ett stort hjärta och det gjorde vi. Det har varit en lång säsong och tråkigt att spela utan publik men allt är värt det då vi står här med guldmedaljen runt halsen, säger målvakten Kira Itkonen till Yle Sporten.

Det var egentligen bara i början av den tredje finalen som HIFK höll relativt jämna steg med Dicken. När Matilda Peitsaro gjorde 4–2 efter knappa elva minuter inledde Dicken sitt första ryck.

"Krigade för varje boll"

I målet gjorde Kira Itkonen samtidigt flera viktiga räddningar och såg till att HIFK bara fick in fyra bollar under matchens första 30 minuter. Dicken satte i sin tur elva bollar i den första akten.

– Vi visade direkt att vi inte tänkte förlora den här matchen. Vi krigade för varje boll och så gör Kira en bra match i målet. Försvarsinsatsen var jättebra, säger Dickens lagkapten Anna Lindahl till Yle Sporten.

Efter paus lyckades HIFK bättre i sitt anfallsspel men det räckte inte då Dicken nätade med hög procent. Dicken hade full kontroll på matchen och säkrade klubbens 14:e guld genom tiderna.

– Vi gör en jättebra finalserie och sedan den andra semifinalen mot Grankulla IFK har vi jobbat framåt och utvecklats. Nu i slutspelet är det första gången den här säsongen som vårt eget spel fungerat, säger Lindahl.

I grundserien var det jämnare och nu 3–0 i finalserien, vad är skillnaden?

– Vi kom direkt in i slutspelsfarten och så har vi ett bredare material än HIFK. Vi kan rullar runt medan de måste spela med samma spelare nästan hela tiden. Det kunde vi utnyttja framför allt i de två matcherna förra veckan, säger Lindahl.

Kan man fira ett FM-guld under coronasäsong?

– Vi får se vad lagledningen hittar på. Vi har levt i vår egen bubbla ganska länge och kommer säkert att vara tillsammans under helgen instängda i något rum, avslutar Lindahl med ett skratt.
.

Resultat:

HIFK – Dicken 16–23 (4–11)

HIFK: Petra Gostowski 3, Kathlen Ax 3, Ella Holopainen 3, Sara Jäntti 2, Linda Cainberg 2, Kira Härkönen 1, Nadja Sterchi 1, Anniina Nyhom 1

Dicken: Anna Lindholm 5, Linn Wentzel 4, Malena Heikkinen 3, Matilda Peitsaro 3, Linnea Aula 3, Janica Sjöström 2, Anna Lindahl 1, Tove Salokivi 1, Anna Westerlund 1

Dicken mästare efter 3–0 i matcher

Läs också