Hoppa till huvudinnehåll

Flera EM-matcher flyttas – Sverige påverkas när Dublin tappar värdskapet: ”Glad att vi äntligen fått besked”

Zlatan Ibrahimovic och Viktor Claesson firar ett mål.
Zlatan Ibrahimovic och Viktor Claesson firar ett mål. Bild: 2021 Michael Campanella Zlatan Ibrahimović,fotboll,Sveriges herrlandslag i fotboll

Tolv värdstäder blir elva när fotbolls-EM ska spelas i sommar. Dublin stryks eftersom man inte kan uppfylla Uefas krav på publik. Förändringen påverkar grupp E där bland annat Sverige spelar.

Från början var det tänkt att fotbolls-EM skulle spelas i London, München, Rom, Baku, S:t Petersburg, Budapest, Bukarest, Amsterdam, Bilbao, Glasgow, Dublin och Köpenhamn.

Coronapandemin har påverkat planerna samt Uefas krav på att garantera en viss publikprocent. Nyligen bekräftade ändå nio städer att man kunde öppna upp arenorna för publik men för Dublin, Bilbao och München var situationen fortfarande oviss.

Efter att Uefa i dag diskuterat EM bekräftade man att det blir förändringar. Bilbao tappar sina fyra matcher som i stället kommer att spelas i Sevilla.

Dublin får inte arrangera några gruppspelsmatcher alls och i stället rycker S:t Petersburg in som ersättare. Den åttondelsfinal som skulle spelas i Dublin flyttas till London.

”Goda minnen från S:t Petersburg”

Bytet av värdstäder påverkar grupp E där Spanien, Sverige, Polen och Slovakien spelar. Sverige hade också planerat att ha sin EM-bas i Dublin.

– Glad att vi äntligen fått besked. Vi har ju goda minnen från S:t Petersburg och åttondelsfinalen i VM 2018. Nu ligger allt fokus på förbereda oss så bra som möjligt inför kommande mästerskap, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson i ett pressmeddelande.

Under samma möte bekräftade Uefa också München som värdstad. Där kommer man att öppna upp arenan för åtminstone 14 500 åskådare per match.

– Tillsammans med förbunden och lokala myndigheter har vi jobbat hårt för att kunna garantera en säker och festlig miljö på matcherna. Jag är glad över att vi kan välkomna åskådare på alla matcher, säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin i ett pressmeddelande.

Läs också